Šéf vyráží do zahraničí. Mentorovat bude v Bavorsku
Další díl Ano, šéfe! uvidíte v úterý 18. června ve 20.15 na Prima family. Dokáže šéf majiteli podniku vysvětlit, že práce v pohostinství není jen zábava, ale pěkná dřina? Jedná se o REPRÍZU pořadu z roku 2012.
Roman je bodrý svérázný chlapík, který na své cestě životem zanechal několik žen a čtyři děti. Páté čeká s teprve třiadvacetiletou Němkou, i proto by byl rád, kdyby mu jeho restaurace fungovala lépe a více vynášela. Má rád společnost, pije se štamgasty po zavírací době, sám v sobě ale problém nevidí.
Vykračuje si ve vyšívaných bavorských kraťasech, každý den se chodí dvakrát vykoupat do nedaleké řeky Izaru, během práce denně vypije zhruba dvě lahvinky vína. Majitel vaří i obsluhuje, v podniku vládne chaos. Chodí sem česká komunita z okolí na různé národní akce a zabijačky, ale také stálí hosté na slevové kupony z novin, zejména na levného pangase.
Roman Schmoll má rád život a svoji hospodu U Dobráčka bere jako zábavu, ale uvědomuje si, že by ho také měla živit, a to se tak úplně nedaří. Sice ještě nejsou ve fázi krachu, ale je to tak nula k nule. Okolí je součástí přírodní rezervace velice zajímavé pro turisty, ti ale v posledním roce ubyli. Kvůli majiteli, nebo vinou krize? Co všechno objeví šéf, až se podívá Romanovi na zoubek? A jakou spolu uzavřou sázku? Zábavný, místy bizarní, ale i hluboce lidský příběh uvidíte v úterý večer ve 20.15 na Prima family.
Co prozradí o zdejší kuchyni ochutnávka srnčího pajšlu, svíčkové a pangase? Nejbizarnějším chodem menu je pizza s olomouckými tvarůžky. Toto údajně oblíbené jídlo považuje Zdeněk Pohlreich za perverzní. Myslí si, že by to ve zdejší kuchyni uměli udělat „lepší a čistší, je jen otázka, proč to neděláte?“ ptá se Zdeněk kuchaře a majitele. Jednu z odpovědí má Sabrina, německá přítelkyně pana Romana: „Podívejte se na něj, celý den jen sedí u vína,“ upozorňuje. „Pořád jenom popíjí a takhle je to každý den.“
Šéf se diví, proč v květnu vaří v nejbohatší německé zemi mraženou zeleninu. Kromě věčného popíjení šéf v kuchyni objeví další důvod neúspěchu: „Děláte si to moc jednoduchý!“ upozorňuje na technologickou nekázeň při skladování masa. Roman zatím popíjí na zahrádce pivko. Sabrina je ale ostrá žena a má starost o budoucnost. Nelíbí se jí, že zatímco se jim Zdeněk snaží pomoci, její přítel to ignoruje.
„Je ti jedenapadesát, kolik nových startů chceš ještě absolvovat?“ ptá se vážně Zdeněk o čtyři roky mladšího vrstevníka Romana, který před skutečností radši zavírá oči. Vůbec si nepřipouští, že by mohl zkrachovat, i když tomu mnohé napovídá. „Ty jseš takový velký mimino, sympatický, energický, utržený od řetězu, za čas přijdeš o hospodu, o svoji další ženu a zůstaneš tady s kuchařem, kamarádem z mokrý čtvrti, vylitým jak váza,“ promlouvá do duše kolegovi Zdeněk Pohlreich. A na tabuli Romanovi předvede, jak by se asi cítil, kdyby si na ní jednoho dne přečetl: K pronájmu. Šéf pana Schmolla také upozorní na to, jaké změny exteriéru by si jeho restaurace zasloužila. Mluví o pořádku, v kuchyni už ale mezitím krásně uklidili.
„Vy nejste pro lidi adresa, kam se mají jít fajnově najíst, ale lacině nažrat!“
Co prozradí návštěva u sousední konkurence? I když maminka malému Zdeňkovi vždycky říkala, že Němci neumějí vařit, musí si svůj názor poopravit. Zdeněk se převlékne do bavorského kroje a uzavře s Romanem sázku: „Jestli tu hospodu uděláte lepší, tak si nechám tyhlety hadry a skočím s tebou do tý řeky.“ Izar je tak ledový, že ve vlastním zájmu by si měl přát, aby Roman zůstal v té bídě, kde se momentálně nachází.
Jak to chodí U Dobráčka? „Tady je ryba levnější než doma,“ říkají hosté, kteří k Romanovi záměrně jezdí na levného smaženého pangase. Jde o páteční akci „dvakrát jíst, jednou platit“. Proč ale v zemi, kde je průměrný plat čtyři tisíce eur, prodávají hlavní plnohodnotný chod za českou stovku? „Tady něco nehraje,“ myslí si šéf. Nehraje toho tady víc, jak znechuceně zjistí, když se přijdou najíst pravidelní hosté, mentálně retardovaní lidé, a místo objednaného lososa dostanou levnějšího pangase, protože to nepoznají. Až dnes – a právě, když je u toho šéf. O této ostudné praxi nevěděla ani Sabrina. „Když uděláš takovouhle věc, jak asi řešíš ostatní věci?“ zděsí se Zdeněk Pohlreich. „Tohle můžeš udělat za války někde ve stanu, ale ne v podniku,“ zlobí se Romanova otřesená partnerka.
Zdeněk se překonal a zůstává, i když ho Roman lidsky zklamal. Na zátěžový večer nechá připravit „pečenou lambádu“ – jehněčí kolínko se špenátem a knedlíkem. Je zvědavý, zda se chytne a aspoň částečně naruší přísun smažených pangasů a bramborového salátu. Jehněčí s výborným sosem nechutná jen Sabrině, ale libují si hlavně hosté, kteří přišli na svéráznou zábavu, která se protáhla až do čtyř do rána.
Jakým jídlem chce ještě zaútočit na chutě hostů? Nejen tradičními, ale i odlehčenými jídly moderní gastronomie. Sezonním šlágrem jsou plnění smrži, úžasná májová houba, chřest, dobré krevety. „Hezký, jednoduchý, už jsme zapomněli takhle vařit,“ pase se Roman očima nad novým obsahem talířů. „Tak si zase vzpomeň, vole!“ vyzve ho šéf, který kvůli sázce ani neví, co si má vlastně přát. Roman je šťastný, že ho Zdenda zase probudil, a diví se, jak zapomněl na dobrá jídla, která před dvaceti lety taky vařil. „Vrátíme se zase k našemu řemeslu,“ slibuje a je celý naměkko.
Jak dopadne návrat do Bavorska?
Miminko Romana a Sabriny je už na světě. Co dostane malý do kolébky? Pokud nastala změna k lepšímu, smočí se šéf v divoké řece? Uvidíte!