14. února 2010 23:05
Petr UllmannŠéfovy expresní recepty
Hrášková polévka, Domácí paštika z kachních jater, Salát Caesar a Těstoviny al pomodoro
Motorest Galerie (9)
Hrášková polévka
Suroviny: máslo, 1 pórek, 1 stroužek česneku, půl cibule,mladýhrášek, smetana, bílé pečivo
Postup: Na másle osmažíme rozdrcený česnek, cibuli a bílou část jednoho pórku. Zelenina se nesmí zabarvit, musí jen změknout. Přisypeme zelený hrášek, chvilku ještě restujeme, opepříme a osolíme. Základ zalijeme drůbežím vývarem, aby byla zelenina potopená, a zavaříme. Nevaříme déle než pět minut, aby hrášek nezešedl, a pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem přímo v nádobě. Přecedíme a důkladně propasírujeme. V sítu zůstanou jen slupky. Je důležité, abychom propasírovali všechno, protože hrášek polévku zahustí. Zjemníme troškou smetany, před podáváním je ideální polévku ještě jednou projet mixérem, je pak lehčí. Přidáme pár krutonů z bílého chleba a podáváme.
U Dubu (10)
Domácí paštika z kachních jater
Suroviny: vepřové sádlo, vajíčko, troška hladké mouky, cibule, sůl, pepř, koňak nebo brandy, bylinky
Postup: Hřbetní sádlo spaříme na minutu ve vroucí vodě – musí zůstat růžové. Nakrájíme je na proužky a pomeleme. Přidáme vejce, sůl a pepř, bylinky – šalvěj, majoránku, bazalku. A umícháme. Játra pomeleme dvakrát. Všechno ještě rozmixujeme a směs, do které můžeme přidat celý pepř, pečeme hodinu až hodinu a půl ve vodní lázni. Zkontrolujeme, jak je to uvařené. Vevnitř má mít paštika okolo 70 stupňů.
Školní jídelna Bílá, Praha 6
Salát Caesar
Suroviny: olej, parmazán, hořčice, česnek, cibulka, citronová šťáva, ančovičky, vejce, bílá veka, římský salát, parmazán
Postup:
Nejprve si připravíme dressing: Ve třecí misce utřeme žloutky, sůl, pepř, trošku hořčice, trošku česneku. Promícháme dohladka, a když to máme umíchané, začneme přilévat olej, jako když se dělá majonéza. Přidáme trochu parmazánu, pepře a soli a zamícháme. Máme hotový dressing.
Salát: Připravujeme ho z listů římského salátu, žádný jiný tam nepatří. Přidáme jednu polévkovou lžícidressingu. Důležité je, aby ho bylo dostatek. Do salátu patří krutony ochucené česnekem a opečené na másle nebo olivovém oleji. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.
Těstoviny al pomodoro
Suroviny: kvalitní italské špagety (nebo jiné těstoviny), olivový olej, rajčata, česnek, parmazán, bazalka, pepř a sůl
Postup: Na rozdrceném česneku a oleji usmažíme rajčata téměř do kašičky. Osolíme, opepříme. Mezitím uvaříme špagety al dente a scedíme. Neproplachujeme! Na pánvi smícháme s rajčaty a hustě posypeme parmazánem, máme-li bazalku, rozhodně neuškodí. Naopak.
Tento jednoduchý pokrm stojí na kvalitních a dobrých surovinách, nikoli na náročné přípravě.