Takhle udělal Šéf pořádek až za mořem
Ano, šéfe! IV (11) - upoutávka
Speciální díl Ano šéfe! uvidíte v úterý ve 21.30 na Primě. Tentokrát se šéf vydá na misi až do Ameriky. Bude úspěšný, nebo budou Američané dál jíst české blafy? Jedná se o reprízu pořadu z roku 2011.
Tento díl je mimořádný, protože kat „špatných českých restaurací“ se vypravil vztekat až do Chicaga, kde sídlí nejpočetnější česká menšina v USA.
Není divu, že tu vznikly české restaurace. Na periferii velkoměsta stojí i Café Prague. Její majitelka Milada Chlubnová přišla do Spojených států před dvaceti lety, koupila si dům a z informačního centra pro krajany vybudovala kavárnu a restauraci. Milada gastronomii moc nerozumí, proto naslouchá mladému kuchaři Ondřejovi z Ostravy.
V lokále „každý pes jiná ves“, který není ani kavárnou ani klubem ani restaurací, pracuje česky mluvící personál a pár Poláků. Jídelní lístek obsahuje svíčkovou, bramborák a kulajdu, ale jako úlitbu mladším ročníkům i carpaccio nebo kalamáry. Jak dopadne první šéfova ochutnávka, během níž ho obsluhuje exaltovaná varianta Amy Winehouse?
Zdeněk Pohlreich má bohužel dojem, že přesah českých blafů dosáhl až k jezeru Michigan. Jistě bude zajímavé sledovat, jakou medicínu „naordinuje“ Café Prague, aby dělalo radost majitelce i hostům. Ale protože šéf je zvědavý, má Ameriku rád a umí dávat věci do souvislostí, nebude speciální díl jen o jídle a kvalitním vaření, ale i o tom, kam se posunul americký sen a co si pod ním kdo představuje.
Na vlastní riziko také podstoupí dobrodružnou ochutnávku pouličních fast foodů a nad chicagskými mrakodrapy se proletí s krajanem, kterému americký sen vyšel.
Nenechte si ujít příležitost spatřit šéfa v akci – výjimečně za velkou louží! V úterý ve 21.30 na Primě.
Americkou misi šéf zahájí kolosální snídaní u konkurence. Chutná mu a široký úsměv obsluhující číšnice mu připomene starou pravdu, že „úsměv nic nestojí“. Jak si ale na předměstí Chicaga vedou naši krajané? Obsluha v Café Prague je problematičtější – jednu číšnici to bude stát dokonce místo. Sympatická majitelka Milada chce dát své restauraci jasnější zaměření a vychytat chyby. Její podnik se zaměřením zmítá mezi kavárnou a restaurací, restaurační složka by měla posílit.
Lekce tradiční gastronomie v modernějším pojetí
Kuchař Ondřej a Polák Adam potřebují lekci tradiční gastronomie v modernějším pojetí, atraktivním i pro potomky přistěhovalců. Kluci od Zdeňka uslyší, že jejich jídlo je „blbě uvařený a blbě vypadá“. „Aby se z vašeho česko-polskýho dreamu nestal americký nightmare,“ varuje šéfkuchař z Prahy. Všichni se musejí co nejlépe připravit na velkolepý zátěžový oběd, který by nasměroval restauraci úplně jinam, jak plánuje šéf, který tuší, že segedínský guláš a hotovky to v Chicagu nevytrhnou. Nakoupí se kachní stehna, řízky, hovězí líčka, telecí játra a salát, uvaří karlovarské knedlíky a zelí.
Šéf ocení, že kuchaři moc nediskutují, nedívají se na hodinky a spíš pracují, ale přesto všechny čeká perný den. Dokonce si na to obuje tretry a personál povzbuzuje asi jako trenér hráče NHL, kteří se také přijdou do Café Prague najíst a potěší sportovního fandu Zdeňka podepsaným dresem. Paní majitelka by láteřícího šéfa od minuty zaměstnala... S jakým výsledkem ale skončí kuchyňský turnaj s časem a živly? Ocení hosté kvalitu jídla a nové menu? Přistane v „zemi pruhů a hvězd“ za jedním hospodským oknem další hvězdička? Uvidíte… A co ještě? V Chicagu Zdeněk Pohlreich také ochutnal „hnusný hot dogy, portorikánský vepřový“, ještě mu chybí pár taktů „pořádnýho blues na rozloučenou“. A nejen do Café Prague, ale i divákům přes obrazovku vzkazuje:„Nesmíte si nikdy říct, že to nejde!“