26. října 2009 23:59
Petr UllmannU Štěpána, Vojetice
V podzámčí ve Vojeticích má Štěpán skvělé maso z vlastního chovu, dobré úmysly, šikovné a pracovité ruce, stejně tak jako jeho žena. Hospodský a farmář sklidil Zdeňkův obdiv a sympatie.
Co mu poradí, aby začal konečně vydělávat? Hospodu má plnou, potřebuje ale zefektivnit provoz restaurace, aby v symbióze s jeho farmou lépe a přínosněji šlapala.
U Štěpána nemají otevřeno od rána, ve všední den začínají až odpoledne, ale o víkendu mají narváno, lidé si musejí místa rezervovat. Jídelníček je pod značným vlivem majitelovy tchyně a jídlo pod vlivem dochucovadel.
Venkovská idyla U Štěpána
Štěpán je starostův syn a vlastník útulné hospody, která má otevřeno až od čtyř odpoledne.
Přes den se totiž tento pracovitý muž musí starat o svoje stádo ušlechtilých krav. Štěpán je z branže, vaří sám a pomáhá mu jeho žena. Mají se co otáčet, protože hospoda, kde se podává maso z jejich ekologického chovu, nemá o hosty nouzi. V tomto směru by jim ostatní hospodští mohli závidět, na víkend si bez rezervace U Štěpána ani nesednete. Přesto nevydělávají.
Ani při rozumném hospodaření a přílivu hostů nemá rodina zisk. Problém je asi v nastavení cen a s majitelem se Zdeněk Pohlreich zamýšlel nad „bezezbytkovým“ zužitkováním skotu způsobem, jakým umějí suroviny využít např. Francouzi. Také místní vaření by potřebovalo zjednodušit a vyjasnit. Pokrmy z vynikajícího masa trpí dětskými nemocemi české gastronomie, recepty od tchyně radí šéf rychle zapomenout a přejít na rustikálnější a čitelnější krajovou kuchyni. Samozřejmě že patřičně okomentoval chilli omáčku a „práškovadla“, to by jinak ani nebyl on. Štěpán si ale získal Zdeňkův obrovský respekt, uznání a sympatie, zejména když se rozhlédl po jeho království a viděl, v jak malé a nepříliš komfortně vybavené kuchyni vše se ženou zvládají.