Lukáš Hejlík: Já jsem se vařit neučil, já jsem se přestal bát vařit!
Dnes budeme ochutnávat hned dva kraje najednou – Vysočinu a Jihomoravský kraj. Právě tam totiž bydlí dnešní host. Mladý herec, který hrál pohledného manžera Tomáše Medunu v Ošklivce Katce má kromě umělecké profese ještě jednu vášeň. Na své rozkošné biofarmě v Říčkách chová ovce a zdravě se stravuje.
Kromě jehněčího pana domácího tu ochutnáme ještě Sapíkova králíka po zahradnicku a na náměstí ve Velké Bíteši pro začátek také vepřovou panenku podle receptu Karlíčka Rauše, šéfkuchařova kamaráda. Ale to není všechno! Diváci si budou moci uvařit opravdu rychlý recept – chřestovou polévku. Sezona této lahodné zeleniny přece právě vrcholí. A pozor, čeká nás další bleskovka – vítězný recept na tousty s krůtími játry od divačky z Kladna. Za své vaření s majonézou si odnese zahradní gril. V neděli v 18.00 se bude na Prima family opět vařit po česku a tentokrát zcela ve znamení jara. Těšte se na mladou karotku, zdravou zeleninu, libová masíčka a odlehčenou moderní kuchyni.Daniela Šinkorová nás seznámí se zajímavou historií hostitelské obce a jejího názvu Velká Bíteš. Jaroslav Sapík rozloží svoji putovní kuchyni, aby v ní s velkým úspěchem uvařil vepřovou panenku podle Karlíčka Rauše. Město, které patří do kraje Vysočina, leží v okrese Žďár nad Sázavou a část zdejších pěti tisíc obyvatel si nenechá ujít kuchařskou show pod širým nebem. Na Vysočině se dařilo hlavně bramborám, na jihu Moravy, v regionu zemědělsky významnějším, se choval veškerý dobytek včetně koz a ovcí a pěstovalo se tam hodně zeleniny. Té je dost i v prvním receptu. Hlavně mrkve, které je v poměru k vepřovému masu asi třetina. V obci Říčky žije herec a chovatel Lukáš Hejlík, který se stravuje zdravě. Proto s radostí uvítá králičí stehno na zahradnický způsob s chřestem a mrkvovou omáčkou od Jaroslava Sapíka. Na farmě má jedenáct chovných ovcí, jehňata a berana Roberta. Ovce považuje herec, jenž kvůli práci neustále pendluje mezi Brnem a Prahou, za to nejjednodušší hospodářské zvíře, které se většinu roku jen pase. Lukáš vyrůstal na vesnici, proto na venkově rád odpočívá. Určitě se tady nenudí, protože kolem stavení a zvířat je vždycky práce dost. Na své ovčí biofarmě samozřejmě připraví skopové, konkrétně jehněčí pečeni s medvědím česnekem. Maso udělá v kamnech svým oblíbeným rustikálním způsobem v kameninovém hrnci jako „eintopf“. Nebude chybět zelenina, do níž maso pustí šťávu, o chuť se postarají bylinky. Jako přílohu doporučuje hostitel, kterému to v zástěře opravdu sluší, na přípravu jednoduchý kuskus. Lukáš miluje zeleninu, obzvlášť dýni hokaido. Před svou kuchařskou premiérou je nervózní skoro jako před tou divadelní, ale jehněčí se rozplývá na jazyku jedna báseň – Lukáš preferuje pomalé vaření při nižší teplotě. Herec zavítá i do Bíteše na společný rychlý recept závěrečné chřestové polévky, v níž Jaroslav Sapík zužitkuje odřezky chřestu z předchozího králíka po zahradnicku. Když se budete dívat na další Česko na talíři, určitě nezůstanete hladoví, báječně si pochutnáte, ale neztloustnete!To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!