Karolína, domácí kuchařka: Babí léto

Od přírody je milosrdné, že nám ještě před vypuknutím podzimu dopřeje babí léto. V tomto období nosí oblíbená kuchařka Karolína domů všechny plody pozdního léta a vaří z nich typicky letní jídla.

Polévka z pečených rajčat a paprik

Suroviny 700 g pevných dobrých rajčat 5 paprik podlouhlých, červených (pokud kapie, tak 3 ks masité červené papriky) 1 cibule 1 citron – šťáva z půlky citronu 500 ml zeleninového vývaru 1 lžíce olivového oleje (dva druhy olivového oleje – na pečení stačí pokrutiny, na bagetky extra virgin) sůl a pepř 1 lžička balzamikového octa dle chuti 1 lžíce třtinového cukru malá hrst lístků čerstvého oregana zelené pesto ve skleničce K podávání: 4 střední bagety, potřené pestem a rozpečené Postup Troubu rozpalte na 230 °C. Rajčata, papriky a cibuli očistěte a rozkrojte na poloviny. Pekáč vyložte pečicím papírem (ideálně i s alobalovou vrstvou, ale zvládne to i samotný pečicí papír nebo alobal) a rozložte na něj zeleninu řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut, až začnou okraje hnědnout. Pak vyndejte z trouby, nechte mírně vychladnout, abyste dokázali rajčata i papriky udržet v ruce, a pak z nich sloupněte slupky, půjde to snadno. Rajčata, papriky i cibuli přesypejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou i zeleninovým vývarem, vmíchejte olivový olej. Podle potřeby (tj. podle chuti vývaru) osolte a opepřete a vařte cca 20 minut. Rozmixujte na hladký krém. Přidejte balzamikový ocet a lístky oregana (několik si nechte na ozdobu), ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo i troškou třtinového cukru. Přiveďte znovu k varu a podávejte ozdobené lístky oregana. Bagety rozkrojte podélně napůl.

Krůtí kapsy s fíky a mozzarellou

Suroviny 4 krůtí řízky (měly by mít kompaktní tvar) 4 lžíce kvalitního řepkového oleje 5 čerstvých fíků 1 dcl lžíce suchého bílého vína 1 červená cibule 100 g mozzarelly 100 g anglické slaniny špetka soli pepř sladká paprika 1 lžíce medu sušený tymián + čerstvý na ozdobu rýže tří barev K podávání: lístky barevných salátů světlá balzamiková redukce

Postup Krůtí řízky naklepejte do tenčího plátku (pokud máte dřevěné prkénko, namočte ho nebo potáhněte fólií, aby zbytečně nevsáklo šťávu z masa). Lehce je potřete olejem a nechte chvilku odpočívat. Mezitím si připravte náplň: fíky nasekejte na malé kousky, dejte je do misky a polijte třemi lžícemi vína. Pak si najemno nasekejte cibule a přidejte je k fíkům. Mozzarellu a slaninu nakrájejte na malé kostičky a také vmíchejte. Směs osolte, opepřete a nechte 15 minut odstát. Každý plátek masa rozložte na prkénko, jednu polovinu poklaďte náplní, překlopte druhou polovinou a vzniklé kapsy na okrajích upevněte párátky. Z obou stran je osolte, opepřete, poprašte paprikou a tymiánem. Připravte si horkou osolenou vodu na rýži, rýži pak dejte vařit těsně předtím, než začnete opékat maso. Na pánvi si rozpalte zbylou trošku oleje. Kapsy opékejte z každé strany cca 5 minut, aby získaly pěknou zlatavou barvu. Pak je podlijte zbylým vínem a doplňte ho vodou, tak aby bylo na dně cca 1 cm tekutiny, přidejte lžíci medu, přiklopte pokličkou a nechte 15 minut dusit. V polovině dušení je otočte. Uvařenou rýži slijte. Když jsou kapsy hotové, ochutnejte a případně dosolte šťávu. Hotové kapsy důkladně polijte šťávou (budou se také krásně lesknout), ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s rýží. Talíře před servírováním ozdobte barevnými lístky salátu, můžete je pokapat světlou balzamikovou redukcí.

Pohár Elixír

Suroviny dvě porce 2 lžíce chia semínek 2 lžíce sušených plodů kustovnice citron – šťáva z 1/2 citronu 4 lžíce sirupu z agáve čerstvé borůvky, ostružiny, maliny, švestky 300 g polotučného tvarohu – bílý obal cca 0,5 dcl mandlového mléka (záleží na pevnosti tvarohu) hrst loupaných mandlí čerstvá máta na ozdobu

Postup V misce si smíchejte semínka chia, kustovnici, citronovou šťávu a polovinu sirupu z agáve. Nechte semínka nabobtnat a mezitím si do jiné misky připravte ovoce – vše očistěte, opláchnuté švestky vypeckujte, pokrájejte na větší kostky a polijte zbytkem sirupu z agáve. Lehce promíchejte, jen tak, aby se ovoce nepoškodilo. Poté přidejte tvaroh a mléko k nabobtnalým semínkům a důkladně promíchejte. Tuto směs ochutnejte – měla by mít výraznou sladkokyselou chuť, takže ji případně dochuťte citronem nebo agávovým sirupem. Na dno vysokých pohárů dejte ovocnou směs. Na ni dejte tvarohovou směs se semínky. Zakončete opět ovocnou vrstvou. Ozdobte několika mandlemi a lístky čerstvé máty.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 4. 2024

Berani, možná vám dnes bude trvat o pár minut déle, než vstanete z postele, ale bude to stát za to. Zjistíte, že čím upřímnější jste k lidem byli, tím více se vám to vyplatí. Spolehlivost a důvěryhodnost jsou klíčové záležitosti, na které se musíte zaměřit. Chovejte se silně a hrdě s ohledem na to, kdo jste, a odměna se dostaví. Do všech svých činů vnášejte určitou dávku něhy.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.