Karolína, domácí kuchařka: Dámská jízda

Karolína, domácí kuchařka: Dámská jízda

Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem

Ryba 400 g filetů candáta

přepuštěné máslo ve skleničce

cca 1 dcl suchého rýnského ryzlinku

snítka čerstvého rozmarýnu,

sůl a pepř

4 řezy citronu na ozdobení

Několik hodin předem si do sklenky ryzlinku namočte rozmarýn, rozdělený na jednotlivé lístky. Ve chvíli přípravy si na pánvi rozpusťte máslo (jen rozpusťte, nepřepalujte). Candáta osolte a opepřete. Do rozpuštěného másla dejte candáta nejprve kůží dolů a opečte. Pokud nejsou filety nezvykle vysoké, bude vám stačit chvilka - cca 2 minuty po každé straně. Pak candáta otočte kůži nahoru a na dno pánve vlijte víno s rozmarýnem. Bez jakéhokoliv potřásání či míchání (aby se ryba nerozpadla) nechte tekutinu mírně zredukovat - chuť vína mezitím krásně pronikne do jemného masa candáta. Opatrně přemístěte na talíře, polijte šťávou (pokud je jí málo, vlijte do pánve po vyndání ryby nepatrné množství vody a nechte pár vteřin projít varem) a ozdobte citronem. Podávejte ideálně s francouzským bramborovým salátem, výbornou přílohou je ale i dobrý čerstvý chléb.

Jemný francouzský salát

800 g brambor typu A

100 ml suchého bílého vína, ideálně rýnského ryzlinku

1 lžíce citronové šťávy

3 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

hrst hladkolisté petržele a trošku estragonu

2 šalotky

1 lžička hrubozrnné hořčice

1 lžička medu

1 jarní cibulka

Oškrábané brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout. Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno) a jakmile jsou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji také na brambory a opatrně promíchejte. Díky tomu se všechny chutě dobře vsáknou do brambor. Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.

Králík agrodolce

Suroviny

600-700g králíka

50g hladké mouky

Třtinový cukr

Olivový olej

60ml Vinný ocet

1 malá cibule

Česnek (3 stroužky),

1 Mrkev

Řapíkatý celer v ošatce (1 řapík)

Máslo v ledničce,

100 g pancetty

3 kuličky jalovce,

5 kuliček černého

Čerstvý tymián

500ml vody

rozinky, loupané mandle a vlašské ořechy (hrst od každého)

Hořká čokoláda (10g)

Pepř a sůl

Rýže basmati

Postup

Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájejte na malé kousky.

Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím si dejte vařit rýži.

Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Za ideální přílohu považuji bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.

Salát z pomerančů, řepy a oříšků

Suroviny

4 menší syrové řepy

6 lžic olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

pár snítek rozmarýnu

2 pomeranče

Hrst oloupaných lískových oříšků

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce medu

špetka mletého zázvoru

hrst listů polníčku

čerstvý mletý pepř

ořechový olej

Postup

Řepy pořádně omyjte a připravte si na plech velký list alobalu. Omyté řepy potřete olivovým olejem (dobře se vám to bude dělat v dlani, do které si trochu oleje nalijete), postavte je vedle sebe na alobal, osolte, opepřete a přidejte pár větviček rozmarýnu. Alobal důkladně zabalte. Řepy dejte péct do trouby rozpálené na 200°C cca na hodinu (podle velikosti). Upečené řepy nechte vychladnout a mezitím si oloupejte pomeranče, a pokud vám to jde dobře, vykrájejte z nich filátka (nebudete tam tím pádem mít žádné vnitřní slupky), ale klidně je můžete jen rozebrat na dílky a dílky překrojit. Řepy oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na talíř dejte nejprve kousky řepy, pak pomerančů, posypejte nahrubo posekanými lískovými oříšky a na závěr pokapejte zálivkou smíchanou z 5 lžic oleje, citronové šťávy, soli, pepře, medu a zázvoru. Ozdobte lístky polníčku.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.