Karolína, domácí kuchařka: Dámská jízda
Karolína, domácí kuchařka: Dámská jízda
Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem
Ryba 400 g filetů candáta
přepuštěné máslo ve skleničce
cca 1 dcl suchého rýnského ryzlinku
snítka čerstvého rozmarýnu,
sůl a pepř
4 řezy citronu na ozdobení
Několik hodin předem si do sklenky ryzlinku namočte rozmarýn, rozdělený na jednotlivé lístky. Ve chvíli přípravy si na pánvi rozpusťte máslo (jen rozpusťte, nepřepalujte). Candáta osolte a opepřete. Do rozpuštěného másla dejte candáta nejprve kůží dolů a opečte. Pokud nejsou filety nezvykle vysoké, bude vám stačit chvilka - cca 2 minuty po každé straně. Pak candáta otočte kůži nahoru a na dno pánve vlijte víno s rozmarýnem. Bez jakéhokoliv potřásání či míchání (aby se ryba nerozpadla) nechte tekutinu mírně zredukovat - chuť vína mezitím krásně pronikne do jemného masa candáta. Opatrně přemístěte na talíře, polijte šťávou (pokud je jí málo, vlijte do pánve po vyndání ryby nepatrné množství vody a nechte pár vteřin projít varem) a ozdobte citronem. Podávejte ideálně s francouzským bramborovým salátem, výbornou přílohou je ale i dobrý čerstvý chléb.
Jemný francouzský salát
800 g brambor typu A
100 ml suchého bílého vína, ideálně rýnského ryzlinku
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst hladkolisté petržele a trošku estragonu
2 šalotky
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
1 jarní cibulka
Oškrábané brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout. Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno) a jakmile jsou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji také na brambory a opatrně promíchejte. Díky tomu se všechny chutě dobře vsáknou do brambor. Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.
Králík agrodolce
Suroviny
600-700g králíka
50g hladké mouky
Třtinový cukr
Olivový olej
60ml Vinný ocet
1 malá cibule
Česnek (3 stroužky),
1 Mrkev
Řapíkatý celer v ošatce (1 řapík)
Máslo v ledničce,
100 g pancetty
3 kuličky jalovce,
5 kuliček černého
Čerstvý tymián
500ml vody
rozinky, loupané mandle a vlašské ořechy (hrst od každého)
Hořká čokoláda (10g)
Pepř a sůl
Rýže basmati
Postup
Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájejte na malé kousky.
Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím si dejte vařit rýži.
Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Za ideální přílohu považuji bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.
Salát z pomerančů, řepy a oříšků
Suroviny
4 menší syrové řepy
6 lžic olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
pár snítek rozmarýnu
2 pomeranče
Hrst oloupaných lískových oříšků
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce medu
špetka mletého zázvoru
hrst listů polníčku
čerstvý mletý pepř
ořechový olej
Postup
Řepy pořádně omyjte a připravte si na plech velký list alobalu. Omyté řepy potřete olivovým olejem (dobře se vám to bude dělat v dlani, do které si trochu oleje nalijete), postavte je vedle sebe na alobal, osolte, opepřete a přidejte pár větviček rozmarýnu. Alobal důkladně zabalte. Řepy dejte péct do trouby rozpálené na 200°C cca na hodinu (podle velikosti). Upečené řepy nechte vychladnout a mezitím si oloupejte pomeranče, a pokud vám to jde dobře, vykrájejte z nich filátka (nebudete tam tím pádem mít žádné vnitřní slupky), ale klidně je můžete jen rozebrat na dílky a dílky překrojit. Řepy oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na talíř dejte nejprve kousky řepy, pak pomerančů, posypejte nahrubo posekanými lískovými oříšky a na závěr pokapejte zálivkou smíchanou z 5 lžic oleje, citronové šťávy, soli, pepře, medu a zázvoru. Ozdobte lístky polníčku.
Autorka receptů: Karolína Kamberská