Karolína, domácí kuchařka: Nedělní oběd
Karolína, domácí kuchařka: Nedělní oběd
Feta marinovaná po řecku
Suroviny: 400 g fety hrubě drcený barevný pepř 2 stroužky česneku cca 3 dcl olivového oleje po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana 2 čerstvé chilli papričky 5 rajčat v oleji hrst černých oliv a k podávání K podávání: ajvar, bílý chléb středomořského typu nebo pita, beraní rohy, černé olivy
Postup: Sýr vyndejte na prkénko, zlehka osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky o hraně cca 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnku s olivovým olejem. Bylinky posekejte nahrubo (bez dřevnatých stonků), tak aby stále zůstaly znatelné lístky – vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekejte nahrubo. Všechny tyto suroviny pak vmíchejte do česnekového oleje. Do sklenice dávejte vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijte ji olejem se všemi přísadami a takto pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Podávejte s miskou ajvaru, který krásně doplňuje chuť tohoto jídla, olivami a beraními rohy.
Smetanový krůtí guláš
Suroviny: 2 lžíce másla 3 cibule 600 g krůtího masa 2 lžičky mleté sladké papriky špetka pálivé papriky 1 lžíce hladké mouky 2 dcl krůtího nebo kuřecího vývaru sůl a pepř 2 dcl sladké smetany 33 % pivo
Postup: Cibuli nakrájejte na kostičky, krůtí maso na nudličky. V kastrolu rozpusťte máslo, opečte na něm cibuli a když začne zlátnout, přidejte maso. Opékejte několik minut, před koncem přidejte obě papriky a lehce zaprašte mouku, snižte plamen a za stálého míchání ještě minutku opékejte. Pak zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat. Před koncem ochutnejte a dochuťte solí a pepřem – oboje záleží na chuti použitého vývaru. Ochutnejte maso, jestli už je krásně měkké, a pokud ano, máte skoro hotovo. Už jen vmíchejte smetanu, jídlo nechte ještě na chvíli projít varem. Zhodnoťte hustotu omáčky – v tuto chvíli ji můžete buď naředit troškou vody nebo vývaru, a nebo naopak nechat na malém plamení zredukovat. Když má omáčka hustotu a chuť podle vašich představ, máte hotovo.
Bylinkové knedlíky 4 plátky slaniny 2 včerejší rohlíky 10 g droždí (cca 1/4 kostky) 1 lžička moučkového cukru 300 g polohrubé mouky + na posypání 1 vajíčko 1 menší lžička soli cca 2 dcl vlažného mléka hrst posekané hladkolisté petržele a pažitky
Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlíky. V míse rozmíchejte droždí s cukrem, než se droždí rozpustí. Pak přidejte mouku, rohlíky, slaninu, mléko, vajíčko a sůl, všechno důkladně rukama propracujte, pak vmíchejte i petrželku a pažitku. Množství mléka závisí i na tom, jak máte suchou mouku a vyschlé rohlíky – začněte tedy s 2 dcl a orientujte se podle svých rukou, mělo by vzniknout pevné, ale vláčné těsto. Pokud není vláčné, trošku mléka přidejte, dokud nedosáhnete správné struktury. Posypejte ho mírně moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Po vykynutí (bude to trvat tak 30–45 minut) utvořte tři spíš štíhlé knedlíky a dejte je vařit do velkého hrnce do vroucí osolené vody na 15 minut. Po vyndání z vody knedlíky propíchejte špejlí nebo rovnou rozkrojte, aby se nesrazily.
Ovocný chlebíček
Suroviny: 120 g sušeného ovoce – brusinky, rozinky, meruňky, švestky 3 lžíce tuzemského rumu 250 g hladké špaldové mouky 1 prášek do pečiva 2 drcené hřebíčky 1 lžička mletého zázvoru 2 lžičky mleté skořice dřeň z 1 vanilkového lusku 50 g mandlí, vyloupaných 70 g různých ořechů (nesolených) – směs 50 g hořké čokolády 160 g změklého másla + na vymazání formy 70 g medu, tekutého 70 g třtinového cukru 1 banán 4 vejce strouhanka na vysypání formy Na polevu: 180 g moučkového cukru 3 lžičky horké vody 4 lžičky citronové šťávy Beauty shot: portské víno
Postup:
Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu. Mouku dejte do velké mísy s práškem do pečiva a veškerým kořením, důkladně promíchejte. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo. Troubu rozpalte na 160 °C. V další míse vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ji prosijte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj pak přidejte sušené ovoce nasáklé rumem, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
Autorka receptů: Karolína Kamberská