Karolína, domácí kuchařka: Nestíhám
Karolína, domácí kuchařka: Nestíhám
Kukuřičné špagety s jižní zeleninou
Suroviny 1 balíček kukuřičných špaget sůl 5 lžic olivového oleje 1 cibule 8 stroužků česneku 1 malý lilek 1 červená paprika 1 žlutá paprika 1 malá cuketa 5 čerstvých rajčat 3 lžíce rajčatového protlaku (tradičně domácího) směs oliv dle chuti hrst malých kaparů 1 lžíce třtinového cukru 1 lžíce červeného balzamikového octa 1/2 lžíce sušeného oregana 1/2 lžíce sušené bazalky hrst čerstvé bazalky parmazán na postrouhání
Postup Dejte vařit do velkého hrnce vodu na špagety, osolte ji. Na velkou pánev dejte olivový olej, rozpalte ho a dejte na něj cibuli nakrájenou na půlkolečka a polovinu stroužků česneku, nakrájených na plátky. Zatímco se cibule a česnek opeče cca 3 minuty, pokrájejte si lilek na čtvrt kolečka a papriky na proužky (z paprik nejprve vyndejte semínka). Přidejte oboje do pánve a pak si nakrájejte na půlkolečka i cuketu. V tuto chvíli dejte vařit špagety - vaří se 9 minut, což bude akorát tak doba, kdy dokončíte omáčku. Nevařte ji předem, aby si zelenina uchovala svěží barvu. Když máte špagety ve vodě, přidejte do pánve cuketu, minutku ji opečte s ostatním a pak přidejte rajčata, protlak, olivy, kapary, cukr, balzamiko, oregano a sušenou bazalku. Zakryjte pokličkou a nechte cca 5 minut na mírném plamenu podusit. Hotové špagety sceďte a podávejte s omáčkou posypané čerstvou bazalkou a strouhaným parmazánem.
Syté kuře s hlívou ústřičnou a slaninou
Suroviny 4 kuřecí čtvrtky 200 ml piva světlého 2 lžíce sádla, nejlépe kachního nebo husího 1 rovná lžíce uzené papriky sůl a pepř velká hrst hlívy ústřičné 1 cibule 4 stroužky česneku 100 g anglické slaniny vcelku
Postup Troubu si rozpalte na 175°C. Kuřecí čtvrtky nechte dojít pokojové teploty, potřete změklým sádlem a kořením: uzenou paprikou, solí a pepřem. Dejte kuře do pečícího sáčku. Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a pokrájejte a kolečka, totéž udělejte s česnekem, nakonec pokrájejte slaninu na kostičky a vše nandejte na kuře v sáčku. Nakonec polijte pivem. Vložte je do trouby a pečte cca hodinu. Podávejte s rýží.
Šťavnatý tvarohový koláč
Suroviny 100 g rozinek 6 lžic tuzemského rumu (rozinky a ořechy budou předem naložené v rumu) 3 vrchovatých lžic hrubé krupice 7 vrchovatých lžic cukru krupice 1 sáček prášku do pečiva 1 vanilkového cukru 500 g tučného tvarohu (raději v kostkách) 6 dkg rozpuštěného másla šťáva a kůra z půlky citronu 3 vejce 100 g vylouskaných vlašských ořechů
Postup Rozinky si namočte do rumu alespoň dvě hodiny předem, aby pěkně nasákly. Před přípravou těsta si rozpalte troubu na 160°C (horkovzduch). V robotu rovnoměrně promíchejte krupici, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. K této směsi přidejte tvaroh, prochladlé rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a kůru, rozklepněte do ní vejce a všechno dohladka promíchejte. Pak přidejte namočené rozinky a ořechy, posekané na větší kusy. Otevírací dortovou formu vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Dejte péct na 45 minut, troubu neotevírejte. Po 45 minutách bude koláč krásně zlatavý. Vyndejte ho z trouby, nechte vystydnout a teprve poté ho přendejte z formy na ozdobný talíř.
Autorka receptů: Karolína Kamberská