Seriály a filmy

30. listopadu 2017 14:30

Lucie Gretzová

Karolína předvede svá oblíbená jídla bez masa!

Zima je obdobím, kdy má většina z nás chuť na maso, ovšem i to se někdy přejí. Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská předvede, že i bez něj lze připravit úžasné, syté a výrazné jídlo.

V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě. Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.

Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu?

· Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami

· Jemné telecí s hříbky a máslovými noky

· Gratinovaný pórek se šunkou

· Mražená broskvovo-karamelová pěna

Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty. Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.

Několik ze svých oblíbených jídel diváky naučí už v neděli 3. prosince v 17.15 na Prima LOVE v dalším díle pořadu Karolína, domácí kuchařka. V jednom období svého života byla Karolína vegetariánkou, nakonec ji, jak sama říká, „zlákala vůně opečených špekáčků“. Ví, že maso k životu potřebuje, ale radí poslouchat své tělo a rozhodnout se podle sebe. Ona sama ráda vaří i bezmasá jídla. Tentokrát prozradí recept na rychlou večeři nebo skvělé pohoštění pro návštěvu. Využije k tomu dýni, která se v našich podzimních jídelníčcích už zabydlela. „Má krásnou barvu, která pro mě symbolizuje podzim. A také výbornou, sytou hřejivou chuť. Dá se z ní udělat mnoho zajímavého než jen oblíbená dýňová polévka. Hitem u nás doma je obalená v těstíčku,“ prozrazuje Karolína.

Dalším receptem bude karí – známá, zářivě žlutá indická směs koření, která je i oblíbeným jídlem. Bývá to směs masa, zeleniny v syté, pikantní kořeněné omáčce a někdy má i čistě zeleninovou variantu. V indické kuchyni je pro takové účely často používán třeba květák. Výraznou žlutou barvu dodává karí koření kurkuma, které se říká také indický šafrán. Jde o jeden ze základů karí, ale nesmí se to s ní přehnat, jinak by jídlo zhořklo. „Když se nechá karí trochu odležet, je ještě lepší. Nejlepší je druhý den, kdy se krásně prolnou všechny chutě. Jenže to u nás doma ještě nebylo, takže to nevím jistě. Vždy, když ho dovařím, vrhneme se na něj a za chvíli je pryč,“ směje se Karolína. Sladkou tečku v bezmasém menu zajistí pomerančová marmeláda. V dětství měla Karolína ráda jahodovou, stejně jako její děti, ale poté objevila chuť té pomerančové. „Jednou nám ji přivezla návštěva z Anglie a já zjistila, že je velmi snadné si jí vyrobit. Tradiční anglický recept používá místo želírovacího cukru ten normální, ale vaření pak trvá 4 hodiny. Já marmeládu raději připravuji rychle, aby jí zůstala nádherná zářivá barva a také vitaminy. Dětem ji pak namažu třeba na palačinky, které milují,“ říká. Bezmasé menu podle Karolíny:

  • Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
  • Zimní květákové karí s rýží
  • Pomerančová marmeláda

Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte desátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařkav neděli 3. prosince v 17.15 na Prima LOVE.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 2. 2025

Studium některých dokumentů týkajících se vašich financí může přinést příjemné překvapení. Jste na tom lépe, než jste si mysleli, Berani. Možná se dočkáte nějakých dividend nebo výhod. Mohli byste se rozhodnout, že si dopřejete nějaký dárek pro rodinu, nebo se možná pustíte do nějaké práce na svém domě. Dávejte si pozor, abyste se vyhnuli impulzivním nákupům, a neutrácejte jako blázni. Nechcete přece, aby vaše finanční prostředky zmizely stejně rychle, jako přišly.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.