Seriály a filmy

7. února 2015 18:20

Martina Čerňanská

Karolíniny recepty plné lásky

Blíží se Valentýn, svátek všech zamilovaných, a to je ten správný čas uvařit těm, které máte rádi něco dobrého. Nechte se inspirovat recepty od Karolíny, které připravila v díle s příznačným názvem: Romantika.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Recepty od Karolíny pro všechny zamilavné:

Hovězí líčka na víně s pastiňákovým pyré

Suroviny:

1 kg hovězích líček2 lžíce olivového olejesůl3 mrkve, nakrájené na kolečka½ malého celeru, na plátky2 petržele, na kolečka2 cibule, na kostičky3 kuličky nového koření5 kuliček celého pepře2 kuličky jalovce1 bobkový list1 stroužek česneku, na tenké plátkyčerstvý tymián a rozmarýn (+ trošku na ozdobu)2 lžíce rajčatového protlaku500 ml červeného vína500 ml hovězího vývaru + další na podlití dle potřebystudené máslo na zjemnění, nemusí být

Postup:

Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.

Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4 -5 hodin na 150ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící.

Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.

Pastiňákové pyré

Suroviny:

400 g pastiňáku, oloupaného a překrájeného nahrubo400 g brambor, oloupaných a pokrájených na větší kusy2 lžíce olivového olejesůl a čerstvě mletý pepř80 g másla

Postup:

Pastiňák a brambory v míse promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, a pak dejte na cca 45 minut péct do trouby společně s líčky. Po této době ochutnejte, jestli už jsou obě zeleniny měkké. Hotovou zeleninu rozmačkejte, a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Pokud jsou hrany příliš upečené a tak se vám nedaří je rozmačkat dohladka, klidně použijte mixér (anebo příkrmu naopak nechte hrubší strukturu, třeba já to tak mám opravdu ráda).

Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou

Suroviny:

200 g těstovin, např. spaghetti3 lžíce extra panenského olivového oleje2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky250 g směsi mořských plodů, mraženýchsůl a čerstvě mletý pepř100 ml bílého vína5 lžic smetany 33%3 lžíce strouhaného parmazánu1 citron

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v pořádně osolené vodě. Mražené mořské plody dejte do cedníku, prolijte vlahou vodou jen tak, aby se z nich odstranil led a pak studenou vodou nebo je nechte předem povolit v lednici v původním obalu a pak propláchněte a nechte je cedníku okapat.

V pánvi rozpalte olivový olej, přidejte česnek a mořské plody. Opékejte cca 30 sekund a přilijte víno. Zakápněte citronovou šťávou, osolte, přidejte trošku chilli a vařte pár minut, dokud se víno z poloviny neodpaří – trvá to jen chvilku.

Přilijte smetanu, vmíchejte parmazán a ještě chvíli povařte, aby omáčka trochu zhoustla, cca 2 minuty.

Slijte těstoviny a vmíchejte je do pánve, prohřejte a promíchejte, aby se těstoviny obalily v omáčce. Je-li třeba, přidejte lžíci vody z těstovin.

Tip: Při výběru mořských plodů se řiďte informacemi na obalu. Nejlepší je na tento recept směs plodů moře určená na těstoviny, rizoto či předkrmy a stačí jim krátká tepelná úprava.

Salát z čekanky a jižního ovoce

Suroviny:

2 větší čekankové puky bílé a červená čekanka4 mandarinky, oloupané1 granátové jablko1 malá červená cibule, na tenká kolečka2 hrsti listů polníčku nebo rukoly

Na zálivku:2 lžíce ořechového oleje nebo extra panenského olivovéhoasi 2 lžíce citronové šťávyzachycená šťáva mandarinek a z granátového jablka1 necelá lžička hrubozrnné hořčiceasi 1 lžíce medusůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Z čekanky odřízněte zaschlý konec, a případně odstraňte poškozené vrchní listy.

Puky rozdělte na listy, červenou nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky, a přidejte je k salátu.

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte je do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).

Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.

Tip: Pokud seženete i červenou čekanku – puky nebo hlávku (radicchio), tím líp – v tom případě použijte oba druhy.

Čokoládová pěna s malinami a koňakem

Suroviny:

180 g hořké čokolády (50 - 75% kakaa)třtinový cukr dle chuti, nejlépe nedávat vůbec1 lžíce másla75 ml vody3 žloutky3 bílky

Na malinovou omáčku:

3 lžíce másla1 lžíce bílého cukru (bílý tady dávám kvůli barvě, aby omáčka nešla moc dohněda)1 lžička citronové šťávy100 g mražených malinvelký panák koňakučerstvé maliny na ozdobení

Postup:

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.

Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.

Až vám čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo – koňakovou omáčku: v rendlíku si rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr, a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.

Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni je nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.

Tip: Pěnu můžete ozdobit také hoblinami bílé čokolády, čerstvými malinami nebo lístky máty.

Autor: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.