7. února 2015 18:20
Martina ČerňanskáKarolíniny recepty plné lásky
Blíží se Valentýn, svátek všech zamilovaných, a to je ten správný čas uvařit těm, které máte rádi něco dobrého. Nechte se inspirovat recepty od Karolíny, které připravila v díle s příznačným názvem: Romantika.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Recepty od Karolíny pro všechny zamilavné:
Hovězí líčka na víně s pastiňákovým pyré
Suroviny:
1 kg hovězích líček2 lžíce olivového olejesůl3 mrkve, nakrájené na kolečka½ malého celeru, na plátky2 petržele, na kolečka2 cibule, na kostičky3 kuličky nového koření5 kuliček celého pepře2 kuličky jalovce1 bobkový list1 stroužek česneku, na tenké plátkyčerstvý tymián a rozmarýn (+ trošku na ozdobu)2 lžíce rajčatového protlaku500 ml červeného vína500 ml hovězího vývaru + další na podlití dle potřebystudené máslo na zjemnění, nemusí být
Postup:
Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.
Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4 -5 hodin na 150ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící.
Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.
Pastiňákové pyré
Suroviny:
400 g pastiňáku, oloupaného a překrájeného nahrubo400 g brambor, oloupaných a pokrájených na větší kusy2 lžíce olivového olejesůl a čerstvě mletý pepř80 g másla
Postup:
Pastiňák a brambory v míse promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, a pak dejte na cca 45 minut péct do trouby společně s líčky. Po této době ochutnejte, jestli už jsou obě zeleniny měkké. Hotovou zeleninu rozmačkejte, a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Pokud jsou hrany příliš upečené a tak se vám nedaří je rozmačkat dohladka, klidně použijte mixér (anebo příkrmu naopak nechte hrubší strukturu, třeba já to tak mám opravdu ráda).
Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou
Suroviny:
200 g těstovin, např. spaghetti3 lžíce extra panenského olivového oleje2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky250 g směsi mořských plodů, mraženýchsůl a čerstvě mletý pepř100 ml bílého vína5 lžic smetany 33%3 lžíce strouhaného parmazánu1 citron
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v pořádně osolené vodě. Mražené mořské plody dejte do cedníku, prolijte vlahou vodou jen tak, aby se z nich odstranil led a pak studenou vodou nebo je nechte předem povolit v lednici v původním obalu a pak propláchněte a nechte je cedníku okapat.
V pánvi rozpalte olivový olej, přidejte česnek a mořské plody. Opékejte cca 30 sekund a přilijte víno. Zakápněte citronovou šťávou, osolte, přidejte trošku chilli a vařte pár minut, dokud se víno z poloviny neodpaří – trvá to jen chvilku.
Přilijte smetanu, vmíchejte parmazán a ještě chvíli povařte, aby omáčka trochu zhoustla, cca 2 minuty.
Slijte těstoviny a vmíchejte je do pánve, prohřejte a promíchejte, aby se těstoviny obalily v omáčce. Je-li třeba, přidejte lžíci vody z těstovin.
Tip: Při výběru mořských plodů se řiďte informacemi na obalu. Nejlepší je na tento recept směs plodů moře určená na těstoviny, rizoto či předkrmy a stačí jim krátká tepelná úprava.
Salát z čekanky a jižního ovoce
Suroviny:
2 větší čekankové puky bílé a červená čekanka4 mandarinky, oloupané1 granátové jablko1 malá červená cibule, na tenká kolečka2 hrsti listů polníčku nebo rukoly
Na zálivku:2 lžíce ořechového oleje nebo extra panenského olivovéhoasi 2 lžíce citronové šťávyzachycená šťáva mandarinek a z granátového jablka1 necelá lžička hrubozrnné hořčiceasi 1 lžíce medusůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Z čekanky odřízněte zaschlý konec, a případně odstraňte poškozené vrchní listy.
Puky rozdělte na listy, červenou nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky, a přidejte je k salátu.
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte je do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).
Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.
Tip: Pokud seženete i červenou čekanku – puky nebo hlávku (radicchio), tím líp – v tom případě použijte oba druhy.
Čokoládová pěna s malinami a koňakem
Suroviny:
180 g hořké čokolády (50 - 75% kakaa)třtinový cukr dle chuti, nejlépe nedávat vůbec1 lžíce másla75 ml vody3 žloutky3 bílky
Na malinovou omáčku:
3 lžíce másla1 lžíce bílého cukru (bílý tady dávám kvůli barvě, aby omáčka nešla moc dohněda)1 lžička citronové šťávy100 g mražených malinvelký panák koňakučerstvé maliny na ozdobení
Postup:
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.
Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.
Až vám čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo – koňakovou omáčku: v rendlíku si rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr, a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.
Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni je nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.
Tip: Pěnu můžete ozdobit také hoblinami bílé čokolády, čerstvými malinami nebo lístky máty.
Autor: Karolína Kamberská