Seriály a filmy

26. září 2015 17:35

Martina Čerňanská

Rozmanité chutě babího léta podle Karolíny, domácí kuchařky

Babí léto je tu. Jedno z nejkrásnějších ročních období. A k dokonalé pohodě patří i skvělé jídlo. Nechte se inspirovat Karolínou Kamberskou a vyzkoušejte její menu, které je přímo ideální pro toto roční období.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou

Suroviny:

2 jarní cibulky1 velká brambora, nejlépe moučná (varný typ C)1 lžíce másla1 l vody nebo zeleninového vývarusůlšpetka muškátového oříškučerstvě mletý pepř450 g mraženého hrášku200 ml smetany na šlehání4 snítky máty na ozdobu

Na krutony:4 plátky veky ( bagety)1 lžička mleté skořicešpetka mletého chilli1 lžíce másla

Postup:

Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte ( třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte.

Krutony: nakrájejte pečivo na kostičky. V pánvi rozhřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.

Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.

Kuřecí stehna s pečenými cherry rajčátky & bagety s pečeným česnekem

Suroviny:

4 kuřecí stehna (čtvrtky)1 celá palice česneku2 lžíce olivového olejesůlsladká mletá paprika na poprášení100 ml suchého bílého vína1 lžíce másla1 - 2 snítky rozmarýnu, čerstvého400 g cherry rajčátek, nejlépe na větvičce (klidně různě barevná)1 lžička mleté uzené papriky2-4 střední bagety (podle toho, jací jste jedlíci)hrst různých salátových listů k podávání

Postup:

Rozdělte kuřecí stehna v kloubu. Z palice česneku odřízněte kořínky a špičky a odstraňte vrchní špinavé slupky. Kuřecí díly vložte do pekáčku, vlijte lžíci olivového oleje ( zbylý odložte na bagety), osolte je, opaprikujte, promíchejte a do pekáčku vložte i celou palici česneku.

Mírně podlijte bílým vínem a pečte cca 55 minut při 180 - 200°C, nahoru na stehýnka dejte trochu másla a část rozmarýnu. Po 40 minutách polijte stehna vypečenou šťávou a podlijte zbytkem vína a přidejte rajčata a zblyý rozmarýn. V tu samou chvíli vyjměte česnek a stehna vraťte do trouby.

Bagety podélně rozkrojte a rozložte je na mřížku či na plech a vložte do trouby cca 10 minut před dopečením stehen, aby se rozpekly.

Jednotlivé stroužky česneku vytlačte ze slupky, rozetřete je v misce s troškou olivového oleje, špetkou soli a vmíchejte uzenou papriku.

Rozpečené bagety potřete pastou z česneku, zakápněte zbylým olivovým olejem a podávejte s pečenými kuřecími stehny, cherry rajčátky a lístky salátu.

Losos s koprovým pestem & bramborové lupínky pečené na plechu

Suroviny:

4 filety z lososa po 150 -200g2 lžíce olivového olejemořská sůl a čerstvě drcený pepřklínky z 1 citronu k podávání

Na pesto:1 šálek lístků čerstvého koprumořská sůl1 stroužek česneku, oloupaný50 g vyloupaných vlašských ořechů (můžete použít i mandle)3 lžíce strouhaného parmazánu60 - 80 ml extra panenského olivového oleje

Bramborové lupínky:

600 – 800 g brambor typu B, oloupaných nebo pořádně vydrhnutých kartáčkem2 lžíce olivového olejemořská sůl

Postup:

Nejdřív si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte, a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.

Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji - nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.

Bramborové lupínky: brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2-4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku. Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím si rozpalte troubu na 200°C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj bramboryv jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a co ihned podávejte.

Košíčky s ovocem a citronovým krémem

Suroviny na 20 košíčků:

150 g hladké mouky40 g moučkového cukrušpetka soli1 lžička nastrouhané citronové kůry120 g másla, vychlazeného1 žloutekpo 20 kouscích čerstvých lesních plodů – maliny, ostružiny, jahody, + asi 150 g borůvek – v miscelístky meduňky a máty na ozdobu, nemusí být

Na krém:400 ml plnotučného mléka30 g krupicového cukru1 sáček vanilkového pudinku v prášku1 vanilkový lusk80 g změklého másla2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky..

Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem rovnoměrně pokryjte celou formičku – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.

Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkouzašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobící sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.

Prima tip: Pokud budete připravovat větší množství košíčků a budete je připravovat dopředu či budou někde déle stát, přeleštěte ovoce želatinou. Ovoce potřete štětečkem nebo mašlovačkou vlahou želatinou ( použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle návodu na obalu). Povrch neoschne a ovoce se bude krásně lesknout, Jinak je snězte jen tak.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 3. 2025

Berani, dnes by se vám mohl stát báječný kariérní zlom. Může to být zvýšení platu, povýšení nebo dokonce nová práce v novém oboru. Může se také jednat o zcela jiné místo. Práce, kterou budete vykonávat, se může lišit od všeho, co jste kdy dělali, a to je výzva. Nebojte se. Změna je nezbytná, pokud chcete dosáhnout svého maximálního potenciálu. Nechte se unášet proudem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.