26. září 2015 17:35
Martina ČerňanskáRozmanité chutě babího léta podle Karolíny, domácí kuchařky
Babí léto je tu. Jedno z nejkrásnějších ročních období. A k dokonalé pohodě patří i skvělé jídlo. Nechte se inspirovat Karolínou Kamberskou a vyzkoušejte její menu, které je přímo ideální pro toto roční období.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou
Suroviny:
2 jarní cibulky1 velká brambora, nejlépe moučná (varný typ C)1 lžíce másla1 l vody nebo zeleninového vývarusůlšpetka muškátového oříškučerstvě mletý pepř450 g mraženého hrášku200 ml smetany na šlehání4 snítky máty na ozdobu
Na krutony:4 plátky veky ( bagety)1 lžička mleté skořicešpetka mletého chilli1 lžíce másla
Postup:
Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte ( třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte.
Krutony: nakrájejte pečivo na kostičky. V pánvi rozhřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.
Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.
Kuřecí stehna s pečenými cherry rajčátky & bagety s pečeným česnekem
Suroviny:
4 kuřecí stehna (čtvrtky)1 celá palice česneku2 lžíce olivového olejesůlsladká mletá paprika na poprášení100 ml suchého bílého vína1 lžíce másla1 - 2 snítky rozmarýnu, čerstvého400 g cherry rajčátek, nejlépe na větvičce (klidně různě barevná)1 lžička mleté uzené papriky2-4 střední bagety (podle toho, jací jste jedlíci)hrst různých salátových listů k podávání
Postup:
Rozdělte kuřecí stehna v kloubu. Z palice česneku odřízněte kořínky a špičky a odstraňte vrchní špinavé slupky. Kuřecí díly vložte do pekáčku, vlijte lžíci olivového oleje ( zbylý odložte na bagety), osolte je, opaprikujte, promíchejte a do pekáčku vložte i celou palici česneku.
Mírně podlijte bílým vínem a pečte cca 55 minut při 180 - 200°C, nahoru na stehýnka dejte trochu másla a část rozmarýnu. Po 40 minutách polijte stehna vypečenou šťávou a podlijte zbytkem vína a přidejte rajčata a zblyý rozmarýn. V tu samou chvíli vyjměte česnek a stehna vraťte do trouby.
Bagety podélně rozkrojte a rozložte je na mřížku či na plech a vložte do trouby cca 10 minut před dopečením stehen, aby se rozpekly.
Jednotlivé stroužky česneku vytlačte ze slupky, rozetřete je v misce s troškou olivového oleje, špetkou soli a vmíchejte uzenou papriku.
Rozpečené bagety potřete pastou z česneku, zakápněte zbylým olivovým olejem a podávejte s pečenými kuřecími stehny, cherry rajčátky a lístky salátu.
Losos s koprovým pestem & bramborové lupínky pečené na plechu
Suroviny:
4 filety z lososa po 150 -200g2 lžíce olivového olejemořská sůl a čerstvě drcený pepřklínky z 1 citronu k podávání
Na pesto:1 šálek lístků čerstvého koprumořská sůl1 stroužek česneku, oloupaný50 g vyloupaných vlašských ořechů (můžete použít i mandle)3 lžíce strouhaného parmazánu60 - 80 ml extra panenského olivového oleje
Bramborové lupínky:
600 – 800 g brambor typu B, oloupaných nebo pořádně vydrhnutých kartáčkem2 lžíce olivového olejemořská sůl
Postup:
Nejdřív si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte, a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.
Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji - nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.
Bramborové lupínky: brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2-4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku. Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím si rozpalte troubu na 200°C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj bramboryv jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a co ihned podávejte.
Košíčky s ovocem a citronovým krémem
Suroviny na 20 košíčků:
150 g hladké mouky40 g moučkového cukrušpetka soli1 lžička nastrouhané citronové kůry120 g másla, vychlazeného1 žloutekpo 20 kouscích čerstvých lesních plodů – maliny, ostružiny, jahody, + asi 150 g borůvek – v miscelístky meduňky a máty na ozdobu, nemusí být
Na krém:400 ml plnotučného mléka30 g krupicového cukru1 sáček vanilkového pudinku v prášku1 vanilkový lusk80 g změklého másla2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Mouku a cukr prosijte do mísy a promíchejte se špetkou soli a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Do této směsi nakrájejte máslo, rozsekejte ho příborovým nožem na malé kousky a pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zformujte ho do koule a zabalte do potravinové fólie. Dejte odležet na půl hodiny do chladničky..
Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta odkrajujte kousky velikosti cca vlašského ořechu a každý kousek vtlačte do košíčkové formičky a těstem rovnoměrně pokryjte celou formičku – dno, stěny i všechny záhyby. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte cca 15 minut dozlatova. Pak nechte košíčky několik minut stát a vyklepněte je opatrně z formiček. Než je budete plnit, nechte je úplně vychladnout.
Z mléka, vanilkové dřeně vyškrábnuté z rozpůleného vanilkového lusku, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte za stálého míchání hustý pudink. Odstavte z plamene, chvilku počkejte a občas pudink promíchejte a do ještě teplého pudinku metličkouzašlehejte vyškrábnutou vanilkovou dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, máslo a zbytek cukru. Až krém úplně vychladne, znovu ho prošlehejte dohladka a zašlehejte citronovou šťávu. Pokud je pudink hodně ztuhlý a nedaří se vám vyšlehat krém dohladka, klidně si pomozte mixérem. Hladký krém přendejte do zdobící sáčku s širší hvězdicovou trubičkou a krémem naplňte košíčky. Nakonec krém ozdobte ovocem a košíčky dejte chladit cca na 2 hodiny do chladničky.
Prima tip: Pokud budete připravovat větší množství košíčků a budete je připravovat dopředu či budou někde déle stát, přeleštěte ovoce želatinou. Ovoce potřete štětečkem nebo mašlovačkou vlahou želatinou ( použijte dortovou želatinu v sáčku a připravte ji podle návodu na obalu). Povrch neoschne a ovoce se bude krásně lesknout, Jinak je snězte jen tak.
Autorka receptů: Karolína Kamberská