14. února 2015 18:20
Martina ČerňanskáSobotní recepty pro sílu a zdraví
Zima ještě zdaleka nekončí a vzduchem létá spousta bacilů, virů a nemocí. Je důležité posílit imunitu a k tomu vám pomůže dobré a kvalitní jídlo. Přesně takové menu pro vás připravila Karolína v sobotní epizodě.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Domácí granola s jahodami
Suroviny:
450 g ovesných vloček50 g celozrnné (ideálně) špaldové mouky2 lžíce slunečnicové oleje150 g domácí jahodové zavařeniny6 lžic medušpetka soli100 g slunečnicových semen100 g bílých sezamových semínek100 g celých loupaných mandlí100 g sušených brusinek
Postup:
Ovesné vločky smíchejte v míse s moukou, olejem, zavařeninou, medem a solí.
Pak promíchejte se semínky a celými mandlemi, všechno pořádně promíchejte a promačkejte - pracujte rukama.
Troubu rozpalte na 170°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na ně směs rozprostřete.
Pečte v troubě cca 30 minut a minimálně třikrát promíchejte, tak aby se vše peklo rovnoměrně na všech stranách.
Při třetím promíchání vmíchejte i sušené ovoce. To si předem propláchněte a nechte dostatečně oschnout.
Hotovou granolu poznáte podle příjemně zlatavé barvy.
Pokud je po vyndání z trouby granola vlhká, nechte ji doschnout venku na plechu - teprve až je suchá ji přesypejte do dózy a uzavřete.
Mrkvový krém s čerstvým zázvorem
Suroviny:
2 cibule2 lžíce másla5 mrkvíšpetka muškátové květušpetka kari kořenísůl a mletý pepř800 ml vývaru nebo vodyasi 2 cm čerstvého zázvoru2 lžíce medušťáva z 1/2 citronukousek pomerančové kůry, špetka čili, drcený pepř, snítka oregana a kysaná smetana k podávání a chuti dle vlastního výběru
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev, muškátový květ, kari, sůl a pepř.
Chvíli opékejte za občasného zamíchání a pak zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.
Vařte asi 10 minut. Přidejte předem oloupaný zázvor nakrájený na kolečka a nechte ještě 5 minut probublávat.
Vypněte plamen a polévku v hrnci rozmixujete na jemný krém.
Dochuťte ji medem a citronovou šťávou, aby její chuť byla krásně vyvážená. Podávejte dle chuti ozdobené kouskem pomerančové kůry, chilli, pepřem bylinkami a kysanou smetanou.
Ostré kuřecí paličky s pečenými batáty
Suroviny:
4 lžíce olivového oleje8 kuřecích paliček3 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtiny6 stroužků česneku, ve slupce800 g batátů, oloupanýchsůl a čerstvě mletý pepřasi 200 ml bílého vína1 větší červená chilli paprička, zbavená semeníku a nakrájená na proužky2 plátky ananasu, nakrájené2 lžíce tekutého medu3 jarní cibulky, nakrájenéhladkolistá petržel nebo čerstvý koriandr na ozdobu
Postup :
Troubu rozpalte na 180°C. Na velký plech s vyšším okrajem dejte kuřecí paličky, cibuli, stroužky česneku a oloupané batáty, překrájené podélně na klínky. Vše osolte, opepřete, zakápněte olejem a troškou vína a promíchněte tak, aby bylo všechno obalené všemi příchutěmi.
Dejte do trouby (pokud pečete v horkovzdušné což doporučuji, pak stačí 160°C). Nechte vše péct nerušeně bez otevírání trouby, pouze po dvaceti minutách přidejte ananas a chilli papričku, případně otočte, je-li třeba.
Po dalších 20 minutách promíchejte med, zbylé víno, zachycenou šťávu z ananasu, jarní cibulku s vypečenou šťávou a přelijte jí stehýnka i batáty.
Zvyšte teplotu v troubě o 30°C a pečte ještě asi 10 minut, aby se utvořila zlatavá kůrčička a měkké batáty lehce zkaramelizovali.
Porce paliček s batáty šťávou a ananasem posypte lístky koriandru či petrželky a podávejte.
Tip: Můžete podávat navíc s lehkým listovým salátem, chcete-li, ale pečené batáty jsou dostačující příloha.
Treska v měšci
Suroviny:
4 filety (po 125 – 150 g) z bílé tresky nebo jiné bělomasé ryby, bez kostí a kůžesůl a čerstvě pepř1 pórek4 karotky2 kořenové petržele4 jarní cibulky6 brambor4 polévkové lžíce čerstvých bylin (hodí se např. hladkolistá petržel, kopr, pažitka, estragon)3 lžíce olivového oleje2 lžíce máslaklínky citronu k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. Filety tresky osušte, osolte a opepřete.
Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Pórek rozpulte, omyjte a nakrájejte na špalíky, cibulku na silnější plátky.
Z papíru na pečení vystříhejte 4 velké čtverce (tak, aby do něj šel zabalit velký talíř, pokud budete šetřit a ustřihnete je malé, budou se vám špatně balit) nebo udělejte kapsu podle návodu v Tipu. Rozdělte na ně brambory a zeleninu, osolte, opepřete, posypte polovinou bylinek a zakápněte troškou oleje a přidejte kus bylinky. Na lůžko ze zeleniny položte rybu, pokapejte olejem a pak zvedněte rohy papíru a svažte je abyste vytvořili měšec.
Pečte v troubě na plechu 20 -30 minut. Po upečení balíčky položte na talíře a ihned podávejte s klínky citronu. Jakmile rozvažte provázek, dejte do každého měšce ještě kousek másla a zbylé čerstvé bylinky.
Tip: Pečící papír přeložte a podle přeložené hrany vystřihněte polovinu velkého srdce - to pak rozložte a na jednu polovinu naskládejte všechny suroviny v uvedením pořadí. Volnou polovinu přehněte přes náplň a okraje srdce uzavřete – pevně stočte směrem k sobě. Při pečení se dobře uzavřený balíček nafoukne párami a pokrm si zachová všechny chutě a vůně.
Obrácený ananasový koláč - Ananasový tarte tatin
Suroviny:
Na těsto:200 g hladké mouky1 rovná lžíce moučkového cukru1/4 lžičky soli100 g másla, studeného1 žloutek2 - 3 lžíce studené vodyNa náplň a dokončení:1 ananas nakrájený na 1,5 cm kroužky3 velké lžíce másla (asi 80 g)+ na vymazání formy100 g třtinového cukru1 hvězdička badyánu nebo špetka mleté skořicezmrzlina nebo zakysaná smetana k podávánílístky meduňky či máty na ozdobu
Postup:
Na těsto promíchejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek, 2 -3 lžíce studené vody a vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte ho do folie a uložte do chladničky než připravíte náplň.
Ananas okrájejte, napříč rozkrojte a vypíchněte tuhý střed. Pak ananas nakrájejte na 1,5 - 2 cm kroužky.
V pánvi vhodné do trouby o průměru 22 – 24 cm rozpusťte máslo, přisypte cukr a až se rozpustí vložte ananas a koření. Opékejte několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje a poté stáhněte z ohně. Pokud nemáte vhodnou pánev do trouby použijte na opečení ananasu normální velkou pánev a na pečení si připravte koláčovou nepřilnavou formu. Tu pak vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.
Do připravené formy vlijte karamelovou omáčku a vyložte ji plátky ananasu, badyán odstraňte. Pokud jste opékali ananas v pánvi vhodné do trouby, jen ananas rozprostřete po dně celé formy.
Těsto vyválejte mezi dvěma foliemi na kruh o něco větší než je forma a přeneste ho na ananas. Okraje zastrčte dovnitř pod ananas a těsto na několika místech těsto propíchejte.
Formu přesuňte do trouby a pečte 30 – 35 minut dozlatova.
Nechte 10 -15 minut chladnout. Pak uvolněte kulatým nožem okraje koláče od formy, přiklopte velkým talířem a opatrně obraťte ( při otáčení pozor, karamel je horký) . Zůstane-li nějaký kus ananasu ve formě, vyjměte ho a položte zpět, kam patří. Nechte trochu zchladnout a podávejte vlažný se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou ozdobený lístky meduňky či máty.
Autor: Karolína Kamberská