17. ledna 2015 18:20
Martina ČerňanskáSobotní recepty z epizody Čas předsevzetí
Poctivá kuchyně, na které si pochutná celá rodina. Takhle vaří Karolína Kamberská. V epizodě Čas předsevzetí vám připravila úžasné hovězí roštěnky ve švestkové omáčce s jemnými bramboráčky, domácí pizzu, špenátové palačinky s brynzou a jako sladkou tečku šlehačkovou mramorovou bábovku.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Recepty z epizody Čas předsevzetí:
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Suroviny:
Na roštěnky:2 lžíce oleje600–800 g hovězího roštěnce3 cibule nakrájené najemno500 ml suchého červeného vínasůl a čerstvě mletý pepř5 lžic švestkových povidelšpetka mleté skořice2 lžíce balzamikového octasnítka rozmarýnušpetka cukru na dochucení (nemusí být)1 lžíce studeného másla
Na jemné bramboráčky:
1 kg brambor3–4 lžíce horkého mléka1 velké vejceasi 2 lžíce hladké moukysůl a mletý pepř1/4 lžičky mletého kmínulístky z 1 snítky rozmarýnu nebo tymiánu1 lžíce nasekané petrželkymáslo, nejlépe přepuštěné na smažení
Postup:
Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
Do kastrolu nalijte olej a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.
Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo. Podávejte s bramboráčky.
Bramboráčky: Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném.
Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.
Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.
Rozpalte lívanečník s přepuštěným máslem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Případně smažte na rozpálené pánvi a bramboráčky tvarujte lžící.
Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.
Domácí pizza
Domácí pizza
Suroviny:
Na těsto:3 lžíce olivového oleje250 ml vlažné vody2 lžíce světlého piva30 g droždí z kostkysůl400 g hladké mouky
Na náplň:3 stroužky česneku400 g konzervovaných krájených rajčat1 lžička sušeného oregana100 g šunky100 g žampionů100 g tvrdého sýra podle chutilístky čerstvé bazalky na ozdobu
Postup:
Smíchejte v míse 250 ml vlažné vody, 1 lžíci oleje, pivo, nadrobené droždí, lžičku soli, droždí rozmíchejte a postupně po lžících přidávejte mouku. Zpracovávejte ručně, nejprve vařečkou a potom rukama (nebo elektrickým hnětačem) tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto. Pak ho nechte vykynout – nejlépe přes noc v lednici, v míse zakryté fólií.
Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni do sklovita v pánvi na lžíci oleje. Přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.
Těsto rozdělte napůl a postupně udělejte dvě pizzy. Rukama postupně roztáhněte na tenké placky. Dejte je na plechy vyložené pečicím papírem a potřete zbylým olejem a rajčatovou směsí. Obložte je šunkou, žampiony nakrájenými na plátky a nakonec posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě na 200– 230 °C, dokud nezezlátnou okraje, trvá to 15–20 minut.
Špenátové palačinky s brynzou
Špenátové palačinky s brynzou
Suroviny:
Na těsto:200 g hladké mouky2 vejce500 ml mléka1/2 lžičky solišpetka muškátového oříškurostlinný olej na opékání
Na náplň:400 g listů špenátu1 střední cibule1 lžíce másla2 lžíce sladké smetany2 stroužky česneku1 rovná lžíce hladké moukysůlmletý pepř200 g brynzy
Postup:
Z mouky, vajec a mléka v míse umíchejte hladké těsto, přidejte sůl a špetku muškátového oříšku. Směs nechte 15 minut odpočívat – mouka trošku nabude a těsto bude mít při pečení palačinek stabilní hustotu.
Ze špenátových listů odkrojte silné části stonků a listy nasekejte na menší kousky (u baby špenátu to není třeba, stačí je omýt).
Cibuli oloupejte, pokrájejte najemno a zpěňte ji na rozpuštěném másle.
Přidejte špenát a ztlumte teplotu na minimum. Vmíchejte smetanu, utřený česnek, mouku, osolte a opepřete a za občasného promíchání poduste. Ale nepřežeňte to, stačí jen pár minut, špenát má zůstat zelený a křupavý.
Nakonec přidejte na kousky pokrájenou či nadrobenou brynzu a lehce ji zamíchejte – jen tak, aby se vytvořila zeleno-bílá mozaika.
Na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem upečte po obou stranách tenké palačinky. Naplňte je špenátovou směsí a podávejte.
Šlehačková mramorová bábovka
Šlehačková mramorová bábovka
Suroviny:
3 velká nebo 4 menší vejce250 g krystalového cukru250 ml smetany ke šlehání 33%410 g polohrubé mouky½ sáčku prášku do pečivaolej na vymazání formyhrst strouhanky na vysypání formy, případně sezam2 lžíce kakaa holandského typumoučkový cukr na ozdobení
Postup:
Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.
Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.
Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.
Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.
Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vzniklo mramorování.
Bábovku pečte v troubě na 170–180°C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).
Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte – měla by se sama na talíř krásně vyklopit.
Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.
Autorka receptů: Karolína Kamberská