Seriály a filmy

17. ledna 2015 18:20

Martina Čerňanská

Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí

Poctivá kuchyně, na které si pochutná celá rodina. Takhle vaří Karolína Kamberská. V epizodě Čas předsevzetí vám připravila úžasné hovězí roštěnky ve švestkové omáčce s jemnými bramboráčky, domácí pizzu, špenátové palačinky s brynzou a jako sladkou tečku šlehačkovou mramorovou bábovku.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Recepty z epizody Čas předsevzetí:

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Suroviny:

Na roštěnky:2 lžíce oleje600–800 g hovězího roštěnce3 cibule nakrájené najemno500 ml suchého červeného vínasůl a čerstvě mletý pepř5 lžic švestkových povidelšpetka mleté skořice2 lžíce balzamikového octasnítka rozmarýnušpetka cukru na dochucení (nemusí být)1 lžíce studeného másla

Na jemné bramboráčky:

1 kg brambor3–4 lžíce horkého mléka1 velké vejceasi 2 lžíce hladké moukysůl a mletý pepř1/4 lžičky mletého kmínulístky z 1 snítky rozmarýnu nebo tymiánu1 lžíce nasekané petrželkymáslo, nejlépe přepuštěné na smažení

Postup:

Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.

Do kastrolu nalijte olej a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.

Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo. Podávejte s bramboráčky.

Bramboráčky: Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném.

Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.

Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.

Rozpalte lívanečník s přepuštěným máslem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Případně smažte na rozpálené pánvi a bramboráčky tvarujte lžící.

Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.

Domácí pizza

Domácí pizza

Suroviny:

Na těsto:3 lžíce olivového oleje250 ml vlažné vody2 lžíce světlého piva30 g droždí z kostkysůl400 g hladké mouky

Na náplň:3 stroužky česneku400 g konzervovaných krájených rajčat1 lžička sušeného oregana100 g šunky100 g žampionů100 g tvrdého sýra podle chutilístky čerstvé bazalky na ozdobu

Postup:

Smíchejte v míse 250 ml vlažné vody, 1 lžíci oleje, pivo, nadrobené droždí, lžičku soli, droždí rozmíchejte a postupně po lžících přidávejte mouku. Zpracovávejte ručně, nejprve vařečkou a potom rukama (nebo elektrickým hnětačem) tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto. Pak ho nechte vykynout – nejlépe přes noc v lednici, v míse zakryté fólií.

Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni do sklovita v pánvi na lžíci oleje. Přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.

Těsto rozdělte napůl a postupně udělejte dvě pizzy. Rukama postupně roztáhněte na tenké placky. Dejte je na plechy vyložené pečicím papírem a potřete zbylým olejem a rajčatovou směsí. Obložte je šunkou, žampiony nakrájenými na plátky a nakonec posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě na 200– 230 °C, dokud nezezlátnou okraje, trvá to 15–20 minut.

Špenátové palačinky s brynzou

Špenátové palačinky s brynzou

Suroviny:

Na těsto:200 g hladké mouky2 vejce500 ml mléka1/2 lžičky solišpetka muškátového oříškurostlinný olej na opékání

Na náplň:400 g listů špenátu1 střední cibule1 lžíce másla2 lžíce sladké smetany2 stroužky česneku1 rovná lžíce hladké moukysůlmletý pepř200 g brynzy

Postup:

Z mouky, vajec a mléka v míse umíchejte hladké těsto, přidejte sůl a špetku muškátového oříšku. Směs nechte 15 minut odpočívat – mouka trošku nabude a těsto bude mít při pečení palačinek stabilní hustotu.

Ze špenátových listů odkrojte silné části stonků a listy nasekejte na menší kousky (u baby špenátu to není třeba, stačí je omýt).

Cibuli oloupejte, pokrájejte najemno a zpěňte ji na rozpuštěném másle.

Přidejte špenát a ztlumte teplotu na minimum. Vmíchejte smetanu, utřený česnek, mouku, osolte a opepřete a za občasného promíchání poduste. Ale nepřežeňte to, stačí jen pár minut, špenát má zůstat zelený a křupavý.

Nakonec přidejte na kousky pokrájenou či nadrobenou brynzu a lehce ji zamíchejte – jen tak, aby se vytvořila zeleno-bílá mozaika.

Na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem upečte po obou stranách tenké palačinky. Naplňte je špenátovou směsí a podávejte.

Šlehačková mramorová bábovka

Šlehačková mramorová bábovka

Suroviny:

3 velká nebo 4 menší vejce250 g krystalového cukru250 ml smetany ke šlehání 33%410 g polohrubé mouky½ sáčku prášku do pečivaolej na vymazání formyhrst strouhanky na vysypání formy, případně sezam2 lžíce kakaa holandského typumoučkový cukr na ozdobení

Postup:

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.

Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.

Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vzniklo mramorování.

Bábovku pečte v troubě na 170–180°C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).

Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte – měla by se sama na talíř krásně vyklopit.

Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.