Recepty z nedělního grilování nejen pro Zdeničku

Pěkné počasí přeje grilování. Naučte se něco nového od Zdeňka Pohlreicha a překvapte své známé. Tady jsou šéfovy recepty z nedělního "rozpalu".

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY . Odvysílané epizody si můžete ještě přehrát na Prima PLAY

Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich!

TORTILLA MARGHERITA

Suroviny:

tortilly
drcená rajčatamozzarellaoreganobazalkaolivový olejsůlpepř

Postup:

Nejdříve si připravíme omáčku: drcená rajčata osolíme, opepříme, přidáme špetku oregana a promícháme.

Tortillu potřeme olivovým olejem, pak drcenými rajčaty a rozlámeme na ni mozzarellu. Vložíme do grilu, ve kterém jsme nechali rozehřát kámen na pizzu. Po chvíli tortillu vyndáme, ozdobíme lístky čerstvé bazalky a pokapeme olivovým olejem.

VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ MANDLEMI

Suroviny:

vepřová panenkaloupané mandlepomerančmedrozmarýnsůlpepř

Postup:

Spařené mandle nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, lžičku medu a promícháme.

Panenku rozřízneme, osolíme, opepříme a potřeme mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné. Pokapeme pomerančovou šťávou, ohneme kraje a zarolujeme. Roládu přichytíme nití, znovu opepříme a osolíme.

Vložíme do grilu a necháme péct ze všech stran asi 10 minut. Hotovou pečeni zabalíme na chvíli do alobalu, aby byla šťavnatá.

Pak vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme.

MERUŇKOVÝ KEČUP

Suroviny:

sušené meruňkyžlutá paprika1 dcl vody 
cibule2 stroužky česnekujablečný ocetcukrhořčičné semínkosůl

Postup:

V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájený nadrobno. 
Pak přidáme nakrájené sušené meruňky, které jsme nechali namočit ve vodě.

Ochutíme hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky. Osolíme, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a necháme 20–25 minut povařit.

Potom přisypeme cukr a dle potřeby dochutíme.

GRILOVANÝ TUŇÁK S ČESNEKOVÝMI BRAMBORAMI

Suroviny:

steak z tuňáka1/2 chilli papričkyolivový olejpetrželkapepřsůl

 na brambory:brambory Grenaillemásločesnekrozmarýnolivový olejsůlpepř

Postup:

Nejdříve připravíme česnekové brambory: brambory umyjeme, položíme na alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, přidáme trochu másla, rozmarýn a nasekaný česnek. Zabalíme a necháme péct na grilu.

Steaky z tuňáka osolíme a opepříme z obou stran a potřeme je olivovým olejem.

Vložíme je na rozpálený gril a opékáme maximálně 2 minuty z každé strany. Mezitím si připravíme marinádu: v misce smícháme olivový olej, nakrájenou chilli papričku a petrželku. Steaky vyndáme z grilu, potřeme je marinádou a podáváme s pečenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou.

KRÉMOVÉ BANÁNY

Suroviny:

4 banánymascarponerum1/2 limetkymoučkový cukrvanilkový cukrskořice

Postup:

Z banánů odkrojíme stopky a dáme je péct z obou stran na menší žár. Mezitím si připravíme krém: v misce smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici, kapku rumu a šťávu z limetky. Krém promícháme a případně dochutíme.

Banány vyndáme z grilu, odstraníme slupku, nandáme na talíř a podáváme s krémem a listem meduňky.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.