Recepty z nedělního grilování nejen pro Zdeničku
Grilovaný tuňák s česnekovými bramborami. Věřili byste, že jde o pokrm z grilu? Zdroj: Marek Dienstl
Pěkné počasí přeje grilování. Naučte se něco nového od Zdeňka Pohlreicha a překvapte své známé. Tady jsou šéfovy recepty z nedělního "rozpalu".
Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY . Odvysílané epizody si můžete ještě přehrát na Prima PLAY
Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich!
TORTILLA MARGHERITA
Suroviny:
tortilly drcená rajčatamozzarellaoreganobazalkaolivový olejsůlpepř
Postup:
Nejdříve si připravíme omáčku: drcená rajčata osolíme, opepříme, přidáme špetku oregana a promícháme.
Tortillu potřeme olivovým olejem, pak drcenými rajčaty a rozlámeme na ni mozzarellu. Vložíme do grilu, ve kterém jsme nechali rozehřát kámen na pizzu. Po chvíli tortillu vyndáme, ozdobíme lístky čerstvé bazalky a pokapeme olivovým olejem.
VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ MANDLEMI
Suroviny:
vepřová panenkaloupané mandlepomerančmedrozmarýnsůlpepř
Postup:
Spařené mandle nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, lžičku medu a promícháme.
Panenku rozřízneme, osolíme, opepříme a potřeme mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné. Pokapeme pomerančovou šťávou, ohneme kraje a zarolujeme. Roládu přichytíme nití, znovu opepříme a osolíme.
Vložíme do grilu a necháme péct ze všech stran asi 10 minut. Hotovou pečeni zabalíme na chvíli do alobalu, aby byla šťavnatá.
Pak vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme.
MERUŇKOVÝ KEČUP
Suroviny:
sušené meruňkyžlutá paprika1 dcl vody cibule2 stroužky česnekujablečný ocetcukrhořčičné semínkosůl
Postup:
V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájený nadrobno. Pak přidáme nakrájené sušené meruňky, které jsme nechali namočit ve vodě.
Ochutíme hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky. Osolíme, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a necháme 20–25 minut povařit.
Potom přisypeme cukr a dle potřeby dochutíme.
GRILOVANÝ TUŇÁK S ČESNEKOVÝMI BRAMBORAMI
Suroviny:
steak z tuňáka1/2 chilli papričkyolivový olejpetrželkapepřsůl na brambory:brambory Grenaillemásločesnekrozmarýnolivový olejsůlpepř
Postup:
Nejdříve připravíme česnekové brambory: brambory umyjeme, položíme na alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, přidáme trochu másla, rozmarýn a nasekaný česnek. Zabalíme a necháme péct na grilu.
Steaky z tuňáka osolíme a opepříme z obou stran a potřeme je olivovým olejem.
Vložíme je na rozpálený gril a opékáme maximálně 2 minuty z každé strany. Mezitím si připravíme marinádu: v misce smícháme olivový olej, nakrájenou chilli papričku a petrželku. Steaky vyndáme z grilu, potřeme je marinádou a podáváme s pečenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou.
KRÉMOVÉ BANÁNY
Suroviny:
4 banánymascarponerum1/2 limetkymoučkový cukrvanilkový cukrskořice
Postup:
Z banánů odkrojíme stopky a dáme je péct z obou stran na menší žár. Mezitím si připravíme krém: v misce smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici, kapku rumu a šťávu z limetky. Krém promícháme a případně dochutíme.
Banány vyndáme z grilu, odstraníme slupku, nandáme na talíř a podáváme s krémem a listem meduňky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich