Recepty ze šéfova grilování pro horolezce
Chutně a lehce griloval šéf pro horolezce. Nyní si jeho recepty můžete vyzkoušet také. Níže jsou pohromadě i s videonávody. Dobrou chuť vám přeje Zdeněk Pohlreich.
Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II a další recepty z něj najdete TADY
KUŘECÍ KŘÍDLA S TYMIÁNEM
kuřecí křídla na marinádu: sójová omáčkacitronová šťáva2 stroužky česnekujarní cibulka tymiánolejsůlpepř
Postup:
Nejdříve si připravíme marinádu: v míse smícháme olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, nakrájený česnek, tymián, sůl a pepř. K marinádě přidáme okrájená křídla (odkrojíme poslední nejslabší část, která by se na ohni rychle pálila) a promícháme. Přikryjeme je alobalem a necháme ideálně přes noc marinovat.
Pak vložíme na gril – nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme. Zbytek marinády vlijeme do malého kastrůlku a necháme ohřát na grilu. Do ohřáté marinády nasekáme jarní cibulku a vložíme hotová křidýlka. Na závěr pokapeme citronovou šťávou a podáváme.
KUSKUSOVÝ SALÁT TABOULEH
kuskusvývarrajčatasalátová okurkapetrželkamátacibule3 stroužky česnekucitronová šťávaolivový olejsůl
Postup:
Kuskus nasypeme do mísy, vmícháme pár kapek oleje a zalijeme teplým vývarem, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, rajčata, petrželku a okurku zbavenou jádřinců.
Kuskus promícháme, přidáme všechny nakrájené suroviny, osolíme a spojíme dohromady. Na závěr ještě salát dochutíme – postupně přisypeme prolisovaný česnek, nakrájené lístky máty a pokapeme citronovou šťávou.
SMAŽENÉ KREVETY S BROKOLICÍ
Suroviny:
krevetybrokoliceškrob2 stroužky česnekuzázvorsůlpepřna omáčku:sójová omáčkaústřicová omáčkarýžový ocetsezamový olejvývarchilliPostup:Krevety oloupeme, zbavíme je střívka, osolíme, opepříme a polijeme je škrobem rozpuštěným ve vodě. Zázvor nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme nadrobno. Teď si připravíme omáčku: v misce smícháme sójovou a ústřicovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, vývar a trochu chilli.
Ve woku necháme rozehřát olej, orestujeme na něm zázvor s česnekem a po pár sekundách přidáme krevety. Pak je vyndáme stranou, na wok opět přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, potom přidáme růžičky brokolice a osolíme. Mícháme, dokud brokolice nezměkne. Směs zalijeme připravenou omáčkou a ještě trochou škrobu rozpuštěného ve vodě. Do woku vsypeme zpátky krevety, podlijeme vývarem, promícháme a podáváme.
STEAK S CHŘESTOVÝM SALÁTEM
Suroviny:
hovězí steak zelený chřestsůlpepřna dresink :lískové oříškyšťáva z granátových jablekolivový olejmořská sůlsůlpepř
Postup:
Chřest oškrábeme a odřízneme z něj tvrdou část. Opepříme, osolíme a vložíme na gril.
Mezitím si připravíme dresing: lískové oříšky spaříme a oloupeme, potom nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme, přilijeme šťávu z granátových jablek a olivový olej a přisypeme mořskou sůl.
Opečený chřest sundáme z grilu, překrojíme ho na menší části, promícháme s dresingem a necháme odležet.
Teď si připravíme steak: maso dvakrát za sebou osolíme a opepříme z obou stran a vložíme na gril. Středně propečené maso vyndáme do mísy, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odležet.
Na závěr ještě posypeme mořskou solí a podáváme spolu s chřestovým salátem.
SCHORLE SPRITZ
Osvěžující nealko drink s bezovým sirupem. Zdroj: Marek Dienstl
Suroviny:
Mattoni Schorlebezinková šťávasodovkalimetka kostky ledumáta
Postup:
Do skleniček dáme kostky ledu, zalijeme kvalitní bezinkovou šťávou, vymačkáme limetku a přidáme lístky máty. Pak dolijeme Mattoni Schorle a sodovkou. Na závěr ozdobíme ještě lístky máty a podáváme.