Recepty ze šéfova grilu. Od snídaně až po večeři
Jak Zdeněk Pohlreich slíbil v neděli, níže na našem webu najdete všechny recepty z odvysílaného dílu. K přípravě těchto hodů vám skutečně stačí jen gril a pěkné počasí.
Zajímavosti a bonusy z pořadu najdete TADY
1. recept
SELSKÝ CHLÉB SE ZAPEČENÝMI VEJCI
Suroviny:
4 krajíce domácího chléba 4 vejce 2 jarní cibulky4 plátky slaninyolejhořčicesůlpepř
Postup:
Uprostřed každého krajíce chleba vykrojíme skleničkou kolečko. Chleby zakápneme olejem a opečeme je v pánvi. Do otvoru vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a smažíme, dokud nebude bílek tuhý. Do pánve vložíme i plátky slaniny a pečeme dokřupava. Krajíce naservírujeme na talíř, potřeme hořčicí, přidáme křupavou slaninu a zasypeme nakrájenou jarní cibulkou.
2. recept
LÍVANCE S JAVOROVÝM SIRUPEM A SE SLANINOU
Suroviny:
Těsto na lívance:8 g droždí 185 g mléka 140 g hladké mouky2 vejce špetka soli 12 plátků slaninyjavorový sirupmoučkový cukr na posypáníolej
Postup:
Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.
Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava.
Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou. Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.
3. recept
VEPŘOVÁ KRKOVICE NA GRILU S ČESNEKEM
Suroviny:
cca 750 g krkovice v celku 1 palička česnekuolivový olejkmínpepřsůl
Postup:
Krkovici našpikujeme polovinou česnekových stroužků, nasolíme, opepříme a okořeníme kmínem. Přendáme na připravený alobal, obsypeme zbylým česnekem, zalijeme olivovým olejem a zabalíme dvojitě do alobalu, aby nic z balíčku neuniklo, a dáme na rozpálený gril pod poklici grilovat za občasného otáčení – trvá to asi 40 min.
Hotové maso vyjmeme z grilu a necháme odpočívat zabalené v alobalu.
4. recept
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
Suroviny:
3 ks velké červené řepy čerstvéolivový olejsůl, pepř, cukr na dochucenísvazek jarní cibulkycitrončervené jablko
Postup:
Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku a červené jablko nakrájené na malé kousky, citronovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme a zlehka dosladíme dle chuti a dobře promícháme. Můžeme přidat čerstvé bylinky dle libosti.
5. recept
FRANCOUZSKÝ DRESINK
Suroviny:
3 lžíce dijonské hořčice3 lžíce červeného vinného octa1 ½ lžíce medu nebo javorového sirupu180 ml stolního oleje1 žloutek (nemusí být, ale dresink je krémovější)sůl a pepř na dochucení
Postup:
V misce rozmícháme hořčici, ocet, sůl a pepř. Vmícháme med. Přidáme žloutek a zašleháme, poté po malých částech zašleháváme olej do emulze. Pokud se vám emulze srazí a začne se oddělovat, dejte ji hodně vychladit a vezměte novou misku, přidejte 1 lžíci hořčice a 1 lžíci medu, zamíchejte a po malých částech zašlehávejte emulzi, než se vše spojí.
6. recept
CITRONOVÁ LIMONÁDA
Budete potřebovat:
6 ks citronů4 ks limetky1 ks pomeranče40 dkg cukru krupice1,5 l perlivé vodyled1 citron a 1 limetku na ozdobučerstvou meduňku
Postup:
Citrony omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme šťávu z citronů, limetek a pomeranče. Citronovou kůru povaříme s cukrem v 0,5 l vody. Necháme zchladit a poté přecedíme přes síto do džbánu. Do džbánu dále přidáme vymačkanou šťávu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a promícháme. Do sklenice dáme led, natrhané lístky meduňky a nalijeme limonádu. Zdobíme plátky citronu, limetky a lístky meduňky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich