Seriály a filmy

20. srpna 2015 21:50

Zuzana Schneidewind

Poznejte chuť Ameriky. Šéf griluje maso od kosti

Ač Zdeněk Pohlreich není klasickým příkladem dobráka od kosti, maso od kosti má tak rád, že ho považuje za nejlepší. V tomto dílu pořadu Šéf na grilu ukáže, jak nakupovat a grilovat vepřové karé a žebírka, na řadu přijdou i jehněčí a telecí kotlety, tedy nejvyšší gastronomická kvalita.

Vše samozřejmě ochucené různými kořenícími směsmi, marinádami a doplněné voňavými a čerstvými přílohami – výborným salátem z pečených paprik či grilovanými houbami s piniovými oříšky a parmazánem. Grilovat se bude spíš pomalu než rychle, půjde o tzv. nepřímý gril, maso zaudí piliny z ovocných stromů, které se přidají na rozpálené uhlíky. Videa z pořadu Šéf na grilu najdete TADY

Grilování krok za krokem a pár vypečených hlášek vás čeká v další lekci vaření na ohni. Chcete-li se pod šéfovým vedením stát mistry grilu a dozvědět se, co Zdeněk Pohlreich považuje za svoji největší životní chybu, dívejte se v neděli v 18.05 na Televizi Prima.

Recepty z pořadu Šéf na grilu jsou ZDEUvidímezrod žebírek v memphiském stylu. Dosuché marinády patří růžový pepř, celerová sůl a hořčičné semínko. Chtějí tak hodinu, kdy se můžeme věnovat společnosti a popíjet pivo. Královské, ale levné maso zespodu naporcujeme a dochutíme dresinkem z jablečného octa.

Na jehněčí kotletky v sečuánském stylu si v hmoždíři rozdrtíme kořenící směs pěti vůní a necháme marinovat. Mezitím si uděláme salát z pečených paprik. Neobejdeme se bez bylinek, citronu, česneku a mikrotenového sáčku, v němž se prudce opečená zčernalá kůžička papriky zapaří a poté sloupne. „Drobné nedostatky jsou prý znakem ruční práce,“ jak říkávala šéfova maminka.

Marinovaná telecí kotleta je další delikatesa z šéfova grilu. Italská a rakouská kuchyně se bez telecího masa neobejde, u nás je spíš „popelkou“, což je chyba. Částečně vykostěné porce marinujeme s olivovým olejem a tymiánem, citronovou kůrou a pár kapkami citronu. Když šéf ochutnává, konstatuje, „že na to, co umí, se má zatraceně dobře“. Opět radí nespěchat a před konzumací nechat maso vždy minutku uležet.

To samé platí i pro pečínku z amerického Jihu – vepřové kotlety v marinádě s cibulí, hřebíčkem, pepřem, hořčicí a ořechovým olejem, které se ještě naloží do láku s hnědým cukrem a bourbonem (podle šéfa nenahraditelným). Přílohou je „star zeleninového království“, krémový steakový žampion portobello. Prý se z vůně, která se při jeho opékání šíří do okolí, musí zbláznit i rozumný člověk.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 12. 2024

Velké řeky se rodí z kapek vody. Příležitost ve vašem životě právě teď nechybí. Je skvělá doba na to, abyste se v osobním i profesním životě zapřáhli. Nikdy jste se nevyhýbali tvrdé práci. Přijímáte ji. Den zakončíte s pocitem uspokojení, které přináší dobře odvedená práce. Gratulujeme.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.