Míša dort krok za krokem s Ivetou Fabešovou
Také milujete dort Míšu, snad nejklasičtější dort všech českých cukráren? Upečte si ho doma podle rozepsaného receptu z pořadu Šéfem za pár minut. Iveta Fabešová vám ukáže jeho přípravu krok za krokem.
Míša dort
Suroviny:
kakaový piškot
- 4 vejce
- 105 g cukru krupice
- 70 g hladké mouky
- 2,5 g kypřicího prášku
- 35 g kakaa
tvarohový krém
- 70 g bílků
- 140 g cukru krupice
- 290 g másla pokojové teploty
- 450 g jemného plnotučného tvarohu
čokoládová ganache
- 150 g smetany ke šlehání (min. 33%)
- 150 g hořké čokolády (min. 55%)
- rozpuštěná horká čokoláda na dekoraci
Postup:
Začněte s přípravou piškotu. Bílky s cukrem vyšlehejte na sníh. Jakmile je pevný, vmíchejte žloutky a pomocí stěrky zapracujte všechny suché ingredience. Nadýchané těsto vlijte do dortové formy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 25 minut.
Mezitím si připravte tvarohový krém. Na vodní lázni smíchejte bílky s cukrem a zahřejte na 55 °C. Jakmile se cukr rozpustí, přendejte směs do mixéru a šlehejte do té doby, než bude sníh pevný a studený. Pak postupně přidejte změklé máslo. Stěrkou promíchejte krém s tvarohem a namažte ho na vychladlý piškot. Nezapomeňte rozetřít krém do stran, aby měl dort hezký tvar. Dejte do lednice ztuhnout zhruba na dvě hodiny.
Vrch dortu dozdobte čokoládovým krémem. Smetanu s hořkou čokoládou zahřejte zhruba na 60 °C, aby se spojily. Tuto ganache nalijte na dort, rozetřete pomocí cukrářské špachtle a nechte ztuhnout. Na závěr si v rendlíku rozpusťte hořkou čokoládu, kterou dort pomocí zdobicího kornoutku pokapejte.
Po zatuhnutí můžete podávat.
Šéfovy praktické tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně máte doma, sledujte ve čtvrtek ve 22:55 nebo v repríze v neděli od 10:20 na Primě.