Seriály a filmy

1. listopadu 2015 18:05

Zuzana Schneidewind

Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 6. dílu

Potravin pro vegany a vegetariány je opravdu spousta, stejně jako receptů. Jen trochu déle trvá, než si všechno „osaháte“ a naučíte se chutně kombinovat. Okoukněte od Zdeňka Pohlreicha, jak se dá vařit pro vegetariány, aby nejedli stále tofu.

Celý bezmasý díl Teď vaří šéf! najdetet nyní na Prima PLAY

POLÉVKA S RUKOLOU A ŘEDKVIČKAMI

500 ml bílého jogurtu rukola 5 ředkviček 3 stroužky česneku olivový olej sůl pepř

Rukolu pokrájejte a nasypte do jogurtu. Z česneku vyndejte klíček, zbytek nakrájejte a přidejte k rukole s jogurtem. Osolte, opepřete a rozmixujte.

Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, nandejte na dno talíře a zalijte směsí z jogurtu. Navrch ozdobte rukolou, ředkvičkou a pokapejte olivovým olejem.

ZELENINOVÉ CURRY

kokosové mléko květák 4 mini cukety 2 mladé lilky 1 mrkev 2 žampiony 2 šalotky chilli paprička 1 stroužek česneku citronová tráva čerstvý zázvor čerstvý koriandr semínka římského kmínu semínka kardamomu semínka koriandru celý černý pepř kurkuma skořice olivový olej sůl pepř

Rozehřejte hlubokou pánev a nechte na ní provonět všechna semínka. Pak směs přesypte do hmoždíře a rozmělněte. Přisypte kurkumu, skořici a černý pepř. Všechno koření zpracujte v jemný prášek.

Na pánvi nechte rozehřát olivový olej a lehce na něm orestujte rozdrcený stroužek česneku. Postupně přidejte růžičky květáku, nakrájený zázvor, cuketu, lilek a mrkev. Osolte, opepřete a přisypte směs koření.

Zalijte kokosovým mlékem. Citronovou trávu poklepejte nožem z obou stran, aby pustila šťávu, a vložte na pánev spolu s nakrájenými žampiony a šalotkami. Znovu přilijte kokosové mléko a přidejte nakrájenou chilli papričku.

Hotové curry přendejte do misky, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.

QUINOA SE ZELENINOU A OMÁČKOU Z PEČENÝCH PAPRIK

quinoa 2 světlé lilky 1 mrkev 2 menší rajčata zeleninový vývar petrželka bazalka olivový olej sůl pepř

na omáčku:

4 červené papriky 1/2 červené cibule 1 stroužek česneku 1 snítka rozmarýnu olivový olej sůl pepř

Quinou uvařte v zeleninovém vývaru. Lilky rozpulte, jemně nařežte nožem, osolte a opepřte. Nechte chvíli vypotit.

Teď si připravte omáčku z paprik: papriky pokapejte olivovým olejem a předem upečte v troubě na 200 stupňů, dokud slupka nezčerná. Pak zabalte do alobalu, aby se papriky spařily, slupku odstraňte a zbytek nechte zchladit. V pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte na něm cibuli a pak přidejte nakrájený česnek. Na závěr vmíchejte pečené papriky a rozmarýn, opepřte, osolte a nechte chvíli povařit.

Směs přendejte do misky a rozmixujte. Dosolte a dopepřte.

Na rozehřátém olivovém oleji orestujte lilek z obou stran a přidejte nakrájená rajčata, která jste předem spařili a zbavili slupky. Pak přisypte bazalku.

Uvařenou quinou osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a vmíchejte nakrájenou petrželku, mrkev a zbytek spařených rajčat.

Nandejte na talíř, pak přidejte orestované lilky s rajčátky, omáčku z paprik a ozdobte lístky čerstvé bazalky.

BANÁNOVÝ KOLÁČ

3 banány 250 g hladké mouky 100 g třtinového cukru + cukr na posypání 250 g másla 3 lžíce kakaa 3 vejce

na krém:

kokosové mléko smetana strouhaný kokos kukuřičný škrob cukr rum

V míse smíchejte máslo, cukr a vejce a vyšlehejte. Potom přidejte mouku a kakao a vypracujte těsto. Přelijte do dortové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Mezitím si připravte krém: do hluboké pánve nalijte kokosové mléko, přisypte strouhaný kokos, cukr a zalijte smetanou. Promíchejte a přiveďte k varu. Ve vodě promíchejte trochu kukuřičného škrobu, přilijte ke směsi a za stálého míchání vařte zhruba 3 minuty, dokud krém nezhoustne. Pak přilijte rum, promíchejte a odstavte.

Zhruba po půl hodině vyndejte korpus z trouby, natřete na něj krém a ozdobte nakrájenými banány, které posypte cukrem a zkaramelizujte pomocí flambovací pistole.

CARROT BOMB

mrkvová šťáva jablečný džus bezinkový sirup 1 a 1/2 citronu minerální voda mrkev citronová kůra

Do džbánu nasypte led a zalijte čerstvou mrkvovou šťávou, jablečným džusem, bezinkovým sirupem a šťávou z citronu. Dolijte minerálkou, promíchejte a přelijte do sklenic. Ozdobte nastrouhanými plátky mrkve a čerstvou citronovou kůrou.

Autor: Zdeněk Pohlreich


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 1. 2025

Nejenže chcete žít naplno každou vteřinu, ale také cítíte potřebu zanechat ve světě, ve kterém žijete, svou zvláštní stopu. V životě prostě musíte být kreativní, Berani. Nemůžete si pomoci. Ten skvělý projekt, o kterém už nějakou dobu přemýšlíte, právě začíná nabývat obrysy. Dnes možná najdete některé materiály, které jste potřebovali k tomu, aby se věci skutečně daly do pohybu. Finanční dar nebo dar něčího času? Něčí štědrost by vám mohla opravdu zlepšit den.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.