Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 6. dílu
Potravin pro vegany a vegetariány je opravdu spousta, stejně jako receptů. Jen trochu déle trvá, než si všechno „osaháte“ a naučíte se chutně kombinovat. Okoukněte od Zdeňka Pohlreicha, jak se dá vařit pro vegetariány, aby nejedli stále tofu.
Celý bezmasý díl Teď vaří šéf! najdetet nyní na Prima PLAY
POLÉVKA S RUKOLOU A ŘEDKVIČKAMI
500 ml bílého jogurtu rukola 5 ředkviček 3 stroužky česneku olivový olej sůl pepř
Rukolu pokrájejte a nasypte do jogurtu. Z česneku vyndejte klíček, zbytek nakrájejte a přidejte k rukole s jogurtem. Osolte, opepřete a rozmixujte.
Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, nandejte na dno talíře a zalijte směsí z jogurtu. Navrch ozdobte rukolou, ředkvičkou a pokapejte olivovým olejem.
ZELENINOVÉ CURRY
kokosové mléko květák 4 mini cukety 2 mladé lilky 1 mrkev 2 žampiony 2 šalotky chilli paprička 1 stroužek česneku citronová tráva čerstvý zázvor čerstvý koriandr semínka římského kmínu semínka kardamomu semínka koriandru celý černý pepř kurkuma skořice olivový olej sůl pepř
Rozehřejte hlubokou pánev a nechte na ní provonět všechna semínka. Pak směs přesypte do hmoždíře a rozmělněte. Přisypte kurkumu, skořici a černý pepř. Všechno koření zpracujte v jemný prášek.
Na pánvi nechte rozehřát olivový olej a lehce na něm orestujte rozdrcený stroužek česneku. Postupně přidejte růžičky květáku, nakrájený zázvor, cuketu, lilek a mrkev. Osolte, opepřete a přisypte směs koření.
Zalijte kokosovým mlékem. Citronovou trávu poklepejte nožem z obou stran, aby pustila šťávu, a vložte na pánev spolu s nakrájenými žampiony a šalotkami. Znovu přilijte kokosové mléko a přidejte nakrájenou chilli papričku.
Hotové curry přendejte do misky, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží.
QUINOA SE ZELENINOU A OMÁČKOU Z PEČENÝCH PAPRIK
quinoa 2 světlé lilky 1 mrkev 2 menší rajčata zeleninový vývar petrželka bazalka olivový olej sůl pepř
na omáčku:
4 červené papriky 1/2 červené cibule 1 stroužek česneku 1 snítka rozmarýnu olivový olej sůl pepř
Quinou uvařte v zeleninovém vývaru. Lilky rozpulte, jemně nařežte nožem, osolte a opepřte. Nechte chvíli vypotit.
Teď si připravte omáčku z paprik: papriky pokapejte olivovým olejem a předem upečte v troubě na 200 stupňů, dokud slupka nezčerná. Pak zabalte do alobalu, aby se papriky spařily, slupku odstraňte a zbytek nechte zchladit. V pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte na něm cibuli a pak přidejte nakrájený česnek. Na závěr vmíchejte pečené papriky a rozmarýn, opepřte, osolte a nechte chvíli povařit.
Směs přendejte do misky a rozmixujte. Dosolte a dopepřte.
Na rozehřátém olivovém oleji orestujte lilek z obou stran a přidejte nakrájená rajčata, která jste předem spařili a zbavili slupky. Pak přisypte bazalku.
Uvařenou quinou osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a vmíchejte nakrájenou petrželku, mrkev a zbytek spařených rajčat.
Nandejte na talíř, pak přidejte orestované lilky s rajčátky, omáčku z paprik a ozdobte lístky čerstvé bazalky.
BANÁNOVÝ KOLÁČ
3 banány 250 g hladké mouky 100 g třtinového cukru + cukr na posypání 250 g másla 3 lžíce kakaa 3 vejce
na krém:
kokosové mléko smetana strouhaný kokos kukuřičný škrob cukr rum
V míse smíchejte máslo, cukr a vejce a vyšlehejte. Potom přidejte mouku a kakao a vypracujte těsto. Přelijte do dortové formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Mezitím si připravte krém: do hluboké pánve nalijte kokosové mléko, přisypte strouhaný kokos, cukr a zalijte smetanou. Promíchejte a přiveďte k varu. Ve vodě promíchejte trochu kukuřičného škrobu, přilijte ke směsi a za stálého míchání vařte zhruba 3 minuty, dokud krém nezhoustne. Pak přilijte rum, promíchejte a odstavte.
Zhruba po půl hodině vyndejte korpus z trouby, natřete na něj krém a ozdobte nakrájenými banány, které posypte cukrem a zkaramelizujte pomocí flambovací pistole.
CARROT BOMB
mrkvová šťáva jablečný džus bezinkový sirup 1 a 1/2 citronu minerální voda mrkev citronová kůra
Do džbánu nasypte led a zalijte čerstvou mrkvovou šťávou, jablečným džusem, bezinkovým sirupem a šťávou z citronu. Dolijte minerálkou, promíchejte a přelijte do sklenic. Ozdobte nastrouhanými plátky mrkve a čerstvou citronovou kůrou.
Autor: Zdeněk Pohlreich