Seriály a filmy

8. listopadu 2015 18:00

Zuzana Schneidewind

Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 7. dílu

Krevety s česnekovým olejem

Dopřejte si také dokonalé sushi, jarní závitky nebo třeba jehněčí po Mongolsku. Možná budete překvapeni, jak chutná Asie. Tady jsou šéfovy recepty.

Celé epizody i jednotlivé VIDEO recepty najdete jednoduše pohromadě na Prima PLAY

Autor receptů Zdeněk Pohlreich vám přeje dobrou chuť!

JARNÍ ZÁVITKY S CHILLI OMÁČKOU

rýžový papír mleté vepřové maso krevety 1 mrkev 1/3 hlávky zelí 1 červená cibule 1 stroužek česneku zázvor chilli paprička sójová omáčka řepkový olej sůl pepř na omáčku: sójová omáčka chilli paprička limetová šťáva citronová šťáva

Rýžové papíry vyndejte z obalu a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby nevysychaly. Ve woku rozehřejte řepkový olej a orestujte na něm nakrájený česnek, nechte provonět a pak přidejte mleté vepřové maso. Dobře promíchejte. Osolte a opepřete.

Zázvor, cibuli, mrkev a zelí nakrájejte na nudličky a postupně přidejte k masu. Na závěr dochuťte chilli papričkou a sójovou omáčkou.

Náplň přendejte do mísy, wok umyjte a nechte v něm rozehřát větší množství oleje.

Připravte si dva rýžové papíry na závitky, jeden překrojte napůl a položte na druhý papír tak, aby vzniklo dvojité dno. Na zdvojenou část nandejte náplň a navrch dvě krevety, které předem nařízněte. Papír složte k sobě ze všech stran, potřete škrobem rozpuštěným ve vodě a zarolujte.

Závitky vložte do rozpáleného oleje, osmažte a vyndejte na papírový ubrousek, aby nasál přebytečný tuk.

V kastrůlku ohřejte sójovou omáčku, přidejte nakrájenou chilli papričku a citronovou a limetovou šťávu.

Přelijte do malé misky a podávejte se závitky.

SUSHI

syrové ryby (tuňák, losos, mořský vlk) 1,5 hrnku kulatozrnné rýže na sushi 2,5 hrnku vody mořské řasy nori na sushi 2 kousky řasy kombu wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta) nakládaný zázvor sójová omáčka rýžový ocet cukr sůl

Rýži propláchněte ve studené vodě, přidejte k ní řasu kombu a uvařte v hrnci nebo použijte speciální rýžovar.

V kastrůlku svařte cukr, rýžový ocet a sůl. Svařenou směs postupně vmíchejte do hotové rýže, ze které jste vyndali řasu.

Do misky si nalijte vodu na namáčení rukou. Z wasabi prášku a vody vytvořte pastu.

Nejdříve si připravte maki sushi: mořskou řasu nori položte na rolovací podložku lesklou stranou nahoru. Do poloviny naneste rýži, potřete slabou vrstvou wasabi pasty, přidejte plátky ryby a zarolujte. Rolku nakrájejte namočeným nožem a přendejte na talíř.

Teď nigiri sushi: v namočených dlaních vytvořte malé válečky rýže, potřete wasabi pastou a navrch dejte plátky syrové ryby, kterou potřete slabou vrstvou sójové omáčky.

Ke každé porci připravte trochu nakládaného zázvoru a podávejte.

JEHNĚČÍ PO MONGOLSKU

jehněčí kýta 1 červená paprika 3 jarní cibulky 1 menší cibule 1 stroužek česneku sezamová semínka rýžové víno sójová omáčka ústřicová omáčka hoisin omáčka kukuřičný škrob sezamový olej řepkový olej cukr sůl pepř

Maso očistěte a nakrájejte na malé kousky. Osolte a opepřete. Přidejte rýžové víno, sójovou omáčku a zasypte škrobem. Pořádně promíchejte.

Jarní cibulku, zázvor, česnek, cibuli a papriku zbavenou jádřinců nakrájejte na kousky.

Ve woku rozehřejte olej, vložte maso, nechte chvíli restovat a vyndejte stranou. Teď na wok vlijte kapku sezamového oleje a postupně přidejte česnek, cibuli, papriku, zázvor a jarní cibulku.

Přilijte ústřicovou, hoisin a sójovou omáčku, promíchejte a vložte zpátky maso. Zasypte cukrem, znovu promíchejte, přendejte na talíř, ozdobte čerstvou jarní cibulkou, posypte opraženými sezamovými semínky a podávejte s rýží.

KŘUPAVÝ SALÁT S KORIANDREM

kůže z lososa dubový salát 1 mrkev řapíkatý celer cherry rajčata ředkvičky mladá cuketa 2 žampiony čerstvý hrášek červená cibule čerstvý koriandr bazalka semínka koriandru na dresing: olivový olej limetová šťáva sójová omáčka sůl pepř

Nejdřív si připravte dresink: v misce smíchejte olej, limetovou šťávu, kapku sójové omáčky, sůl a pepř.

Mrkev a řapíkatý celer nastrouhejte na jemné plátky. Červenou cibuli, rajčata, cuketu a ředkvičku nakrájejte. Přidejte čerstvý hrášek a žampiony a promíchejte spolu s dresinkem.

Na pánvi opražte semínka koriandru a rozmělněte v hmoždíři. Přidejte k salátu spolu s čerstvým koriandrem, bazalkou a pár listy salátu.

Kůži z lososa oškrábejte, umyjte, usušte a osmažte do křupava. Přidejte do mísy a vše pořádně promíchejte. Navrch pokapejte zbytkem dresinku, ozdobte dalšími kousky kůže a podávejte.

MATTROPICANA

multivitamínový džus pomerančový džus mangový sirup citronová minerální voda citronová šťáva mango máta

Na dno džbánu dejte led. Přilijte mangový sirup, multivitamínový džus, citronovou šťávu, pomerančový džus a zalijte citronovou minerální vodou. Podle potřeby ještě dochuťte citronem, přelijte do sklenice a ozdobte plátky manga a snítkou máty.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 11. 2024

Už vás nebaví být dokonale kontrolovanou osobou. Už nechcete omezovat své pudy. Něco ve vzduchu je jiné. Můžete svobodně vyjadřovat své potřeby. Promluvte si s partnerem o svých touhách. Vašemu vztahu může vaše současné rozpoložení jen prospět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.