Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 7. dílu
Krevety s česnekovým olejem
Dopřejte si také dokonalé sushi, jarní závitky nebo třeba jehněčí po Mongolsku. Možná budete překvapeni, jak chutná Asie. Tady jsou šéfovy recepty.
Celé epizody i jednotlivé VIDEO recepty najdete jednoduše pohromadě na Prima PLAY
Autor receptů Zdeněk Pohlreich vám přeje dobrou chuť!
JARNÍ ZÁVITKY S CHILLI OMÁČKOU
rýžový papír mleté vepřové maso krevety 1 mrkev 1/3 hlávky zelí 1 červená cibule 1 stroužek česneku zázvor chilli paprička sójová omáčka řepkový olej sůl pepř na omáčku: sójová omáčka chilli paprička limetová šťáva citronová šťáva
Rýžové papíry vyndejte z obalu a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby nevysychaly. Ve woku rozehřejte řepkový olej a orestujte na něm nakrájený česnek, nechte provonět a pak přidejte mleté vepřové maso. Dobře promíchejte. Osolte a opepřete.
Zázvor, cibuli, mrkev a zelí nakrájejte na nudličky a postupně přidejte k masu. Na závěr dochuťte chilli papričkou a sójovou omáčkou.
Náplň přendejte do mísy, wok umyjte a nechte v něm rozehřát větší množství oleje.
Připravte si dva rýžové papíry na závitky, jeden překrojte napůl a položte na druhý papír tak, aby vzniklo dvojité dno. Na zdvojenou část nandejte náplň a navrch dvě krevety, které předem nařízněte. Papír složte k sobě ze všech stran, potřete škrobem rozpuštěným ve vodě a zarolujte.
Závitky vložte do rozpáleného oleje, osmažte a vyndejte na papírový ubrousek, aby nasál přebytečný tuk.
V kastrůlku ohřejte sójovou omáčku, přidejte nakrájenou chilli papričku a citronovou a limetovou šťávu.
Přelijte do malé misky a podávejte se závitky.
SUSHI
syrové ryby (tuňák, losos, mořský vlk) 1,5 hrnku kulatozrnné rýže na sushi 2,5 hrnku vody mořské řasy nori na sushi 2 kousky řasy kombu wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta) nakládaný zázvor sójová omáčka rýžový ocet cukr sůl
Rýži propláchněte ve studené vodě, přidejte k ní řasu kombu a uvařte v hrnci nebo použijte speciální rýžovar.
V kastrůlku svařte cukr, rýžový ocet a sůl. Svařenou směs postupně vmíchejte do hotové rýže, ze které jste vyndali řasu.
Do misky si nalijte vodu na namáčení rukou. Z wasabi prášku a vody vytvořte pastu.
Nejdříve si připravte maki sushi: mořskou řasu nori položte na rolovací podložku lesklou stranou nahoru. Do poloviny naneste rýži, potřete slabou vrstvou wasabi pasty, přidejte plátky ryby a zarolujte. Rolku nakrájejte namočeným nožem a přendejte na talíř.
Teď nigiri sushi: v namočených dlaních vytvořte malé válečky rýže, potřete wasabi pastou a navrch dejte plátky syrové ryby, kterou potřete slabou vrstvou sójové omáčky.
Ke každé porci připravte trochu nakládaného zázvoru a podávejte.
JEHNĚČÍ PO MONGOLSKU
jehněčí kýta 1 červená paprika 3 jarní cibulky 1 menší cibule 1 stroužek česneku sezamová semínka rýžové víno sójová omáčka ústřicová omáčka hoisin omáčka kukuřičný škrob sezamový olej řepkový olej cukr sůl pepř
Maso očistěte a nakrájejte na malé kousky. Osolte a opepřete. Přidejte rýžové víno, sójovou omáčku a zasypte škrobem. Pořádně promíchejte.
Jarní cibulku, zázvor, česnek, cibuli a papriku zbavenou jádřinců nakrájejte na kousky.
Ve woku rozehřejte olej, vložte maso, nechte chvíli restovat a vyndejte stranou. Teď na wok vlijte kapku sezamového oleje a postupně přidejte česnek, cibuli, papriku, zázvor a jarní cibulku.
Přilijte ústřicovou, hoisin a sójovou omáčku, promíchejte a vložte zpátky maso. Zasypte cukrem, znovu promíchejte, přendejte na talíř, ozdobte čerstvou jarní cibulkou, posypte opraženými sezamovými semínky a podávejte s rýží.
KŘUPAVÝ SALÁT S KORIANDREM
kůže z lososa dubový salát 1 mrkev řapíkatý celer cherry rajčata ředkvičky mladá cuketa 2 žampiony čerstvý hrášek červená cibule čerstvý koriandr bazalka semínka koriandru na dresing: olivový olej limetová šťáva sójová omáčka sůl pepř
Nejdřív si připravte dresink: v misce smíchejte olej, limetovou šťávu, kapku sójové omáčky, sůl a pepř.
Mrkev a řapíkatý celer nastrouhejte na jemné plátky. Červenou cibuli, rajčata, cuketu a ředkvičku nakrájejte. Přidejte čerstvý hrášek a žampiony a promíchejte spolu s dresinkem.
Na pánvi opražte semínka koriandru a rozmělněte v hmoždíři. Přidejte k salátu spolu s čerstvým koriandrem, bazalkou a pár listy salátu.
Kůži z lososa oškrábejte, umyjte, usušte a osmažte do křupava. Přidejte do mísy a vše pořádně promíchejte. Navrch pokapejte zbytkem dresinku, ozdobte dalšími kousky kůže a podávejte.
MATTROPICANA
multivitamínový džus pomerančový džus mangový sirup citronová minerální voda citronová šťáva mango máta
Na dno džbánu dejte led. Přilijte mangový sirup, multivitamínový džus, citronovou šťávu, pomerančový džus a zalijte citronovou minerální vodou. Podle potřeby ještě dochuťte citronem, přelijte do sklenice a ozdobte plátky manga a snítkou máty.