Zdeněk Pohlreich pokřtil svojí učebnici vaření

Kulinárium Zdeňka Pohlreicha

Kulinarium Zdeňka Pohlreicha je kniha, která měla vzniknout už dávno. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás v ní s nadhledem provede taji hned 17 kuchařských metod. Jakmile je totiž zvládnete, bude ve vaší kuchyni lehkost, komfort a více prostoru pro kreativitu a dokonalé provedení pokrmu.

Říká se, že vaření je forma umění, ale pravda to určitě není. Jde o řemeslo, které si může osvojit v podstatě kdokoli, kdo má dostatek zdravého selského rozumu a trpělivosti se naučit základní postupy – a potom je aplikovat.

V této kuchařce Zdeněk Pohlreich přehledně vysvětluje všechny metody tepelných úprav a demonstruje je na nápaditých receptech, které bezpečně zaujmou. „O receptech vaření není,“ říká Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.

Knížka obsahuje ilustrace Josefa Blechy, který ke spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem říká: „Nepovím nic nového, když zdůrazním, že pan Pohlreich je především velmi charismatická osobnost a jeho tvář je sympaticky ,ošlehaná větrem i životem… Kdybych byl sochařem, asi bych si v trojrozměrném mediu užíval portrétování ještě víc, ale přesto byla práce na proslaveném mistru kuchařského umění radostí. Vystihnout hlavní rysy, neurazit a přiblížit se charakteru osobnosti je však vždycky závazek. Především se musí poznat on sám, být s výsledkem spokojen a stejně tak musí byt rozpoznatelný pro čtenářskou veřejnost, které titul Kulinarium nabízí jeho hlavu místo tradičního kulinářského zátiší.

Slavní kmotři

Knihu Zdeňkovi pokřtily hned čtyři osobnosti, které pojí jedno – kladný vztah k vaření. Herečka Tereza Kostková patří dlouhodobě k fanynkám oblíbeného kuchaře mimo jiné pro jeho zapálený boj za kvalitní vaření „On vážně chce od lidí ty nejlepší výsledky,“ chválí Zdeňka Pohlreicha právě Tereza Kostková. Betka Stanková, kterou diváci znají jako kuchařku Karolínu ze seriálu Ohnivý kuře, přiznala, že její kuchařské začátky byly někdy divoké. „Pekla jsem husu a volala jsem mámě, kde vzala to sádlo? Já ho totiž vylila,“ směje se s odstupem času sympatická herečka. Šéfredaktorka časopisu Prima Fresh Klára Michalová se netají tím, že ji knižní novinka okouzlila.

Sdílejte článek
Štítky Kulinárium