Zdeňkova akademie představí techniku grilování v kuchyni
Zdeňkova akademie (2) - upoutávka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve 2. premiérovém dílu své akademie dokáže, že grilování nemusí být jen tradiční letní setkání s přáteli a rodinou, ale i profesionální příprava dokonalého steaku v profi kuchyni.
Někteří lidé věří, že to, co dadává grilovaným jídlům tu správnou chuť, je příprava na uhlí. Způsobů je ale celá řada – lze využít plynový či elektrický gril, rožeň, japonský teppan, nebo jemu příbuzná deska, kterou používají ve Španělsku a říkají tomu plancha. Tím, že zvolíte například plynový gril, rozhodně podle šéfa neztrácíte na bodech.
"Obecně platí, že se jedná o přípravu potravin suchým teplem, při vyšší teplotě, které v některých případech předchází marinování. Marinovat se dá taky různými způsoby, může jít o tzv. Rab (suché marinování ve směsi koření), nebo mokré marinování v různých omáčkách a solných roztocích. Ale co je nejdůležitější? Zachovat chuť samotné suroviny!" Tolik na úvod říká Zdeněk. Pak už začínají vařit jeho dva hosté - Lenka Buriánková a Jan Matásek.
Lenka je momentálně na mateřský, a tak se prý pořád nudí a vaří. A Jan?
"Až uvidíte Honzu, tak si budete říkat, že ho moc dobře znáte. Vypadá sice totálně jako jeho brácha David, je taky herec, ale navíc miluje vaření a organizuje párty pro celou rodinu, tak že by se prý chtěl něco přiučit, aby byl doma za krále grilu," představuje druhé žáka šéf.
„Věřim, že umí had bušit pěstí do skály, ale že mě Zdenda něco naučí, tomu nevěřim...,“ říká o sobě Jan Matásek. Uvidíte, jestli má pravdu.
Premiéra pořadu Zdeňkova akademie už v neděli v 18.00 na Primě.
Zdeňkova akademie
Šéf si své žáky vybral z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně na ranči u Zdeničky. Během dvanácti premiérových dílů se spolu s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik!
2017
Režie: Filip Majer