Zdeňkova akademie se v premiéře zaměří na vaření v páře

Zdeňkova akademie (1) - upoutávka

"Vítejte v mé akademii vaření! Jsem rád, že tentokrát nebudu vařit úplně sám a můžu předat něco málo ze svých letitých zkušeností vám," uvádí premiéru nového kulinárního pořadu, v němž je v roli učitele, Zdeněk Pohlreich. V úplně prvním dílu se zaměří na techniku vaření v páře a spolu se svými žáky připraví tři úžasné recepty.

Vaření v páře je nejšetrnější metoda úpravy jídla. Třeba v Číně ji znají už minimálně 3000 let. "Když si uvědomíte, že pára může pohánět lokomotivu, tak to určitě musí stát za vyzkoušení. Pára je jako zdroj tepla využívána v mnoha oblastech našeho života," konstatuje s úsměvem šéf v roli učitele. A pokračuje v první lekci vaření se žáky Tomášem a Kateřinou.

Zdrojem tepla jsou vodní páry, které předávají své teplo surovinám a tím je vaří šetrně a rychle zároveň.

Výhodou je nízká ztrátovost a pro dané pokrmy i nízká energetická hodnota, máte navíc dobrou kontrolu nad celým procesem.

"Mám moc rád chuť takto připravovaných jídel, jejich prostotu a přirozenost. Samozřejmě se může zdát, že tomu „něco chybí“. Chybí tomu totiž tuk! A jak víte, tuk je většinou nositelem chuti. Ale toho se vůbec nemusíte bát, výsledkem vám bude jemný, elegantní a nízkokalorický oběd," uvádí Zdeněk svojí první lekci.

Pro vaření v páře se ideálně hodí ryby, jemnější masa jako kuře nebo telecí, a samozřejmě zelenina.

Jedním z tradičních receptů jsou čínské knedlíčky Dim Sum, kterých se zkonzumuje na světě denně stovky tisíc. "Na jedné party jsem jich udělal asi 60 a mizely tak rychle, že jsem je nestačil dovařovat," vzpomíná šéf na populární jídlo.

Jako první se ve Zdeňkově akademii vrhnou na přípravu pařených taštiček gyoza, pak přijde na řadu ryba na zázvoru a legendární zelné rolky.

Premiéra pořadu Zdeňkova akademie už v neděli v 18.00 na Primě.

Zdeňkova akademie

Šéf si své žáky vybral z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně na ranči u Zdeničky. Během dvanácti premiérových dílů se spolu s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik!

2017

Režie: Filip Majer