Životní styl

24. října 2023 09:00

Komerční sdělení

Praktické vychytávky, které vám usnadní praní

Vytáhnout dokonale čisté prádlo, které navíc není plné zapraných skvrn nebo chlupů od domácích mazlíčků, potěší každého. Moderní pračky si poradí prakticky s jakýmkoli materiálem, nastavíte si je od teploty praní až po sílu otáček. Vždy se ale najde způsob, jak si praní ještě více usnadnit. Připravili jsme pro vás několik vychytávek, se kterými bude praní prádla naprostá hračka.

Využijte praktické sáčky na praní

Ne všechno prádlo si užívá praní v pračce. Některé materiály vyžadují jemné zacházení, což vysoké otáčky v pračce často nesplňují. Pokud jste někdy praly například podprsenky s kosticemi, pak víte, že ty dokážou v pračce také nadělat pěknou paseku.

Naštěstí vám pomůžou praktické sáčky na praní. Vytvoří ochranou bariéru mezi jemným prádlem, bubnem a ostatním oblečením v pračce. Díky tomu se oblečení při praní tolik neopotřebuje.

Jaké prádlo patří do sáčku na praní

  • Ponožky – v sáčku na prádlo můžete prát i ponožky. Ani ne tak kvůli tomu, že by vyžadovaly citlivé zacházení. Spíš proto, aby se vám v bubnu záhadně neztrácely. Díky sáčku zůstanou pohromadě a máte jistotu, že kolik jich do pračky vložíte, tolik jich také vyndáte. Jen si při pěchování sáčku ponožkami dejte pozor, abyste jich nevložili až moc. Pak by se nemusely správně vyprat.
  • Spodní prádlo – do sáčku rozhodně patří jemné spodní prádlo, podprsenky, hedvábné košilky a další choulostivé kousky vašeho šatníku. V sáčku je ochráníte před mechanickým namáháním a zároveň je dokonale vyperete.
  • Jemné svetry – sáček na prádlo dokáže zabránit nepříjemnému žmolkování například jemných vlněných svetrů. Při praní vlny je ideální využít speciální program. Například pračky LG nabízí šikovné programy přímo na vlnu s nižšími otáčkami, které tolik nenamáhají vlákna.
  • Boty – praní bot v pračce je ožehavé téma. Některé druhy bot ale pračku snesou. Pozor si ale dejte na teplotu praní i rychlost otáček. I tady vám může pomoc praktický sáček na prádlo. Díky němu se boty v pračce nebudou tolik pohybovat. Před praním vždy z bot vyndejte vložky.

S chlupy si poradí šikovné lapače chlupů do pračky

Pokud máte doma kočku nebo pejska, kteří pouští chlupy, pak určitě bojujete s tím, jak se chlupů na oblečení zbavit. Pokud máte sušičku, jde to snadněji. Proces eliminace chlupů ale zvládnete i v pračce. Lapače chlupů nebo kuličky do pračky se o to postarají.

Kromě toho, že si tihle šikovní pomocníci poradí s chlupy, dokážou z oblečení vytahat i vlasy. Použití míčků a lapačů chlupů je jednoduché. Stačí je před praním vložit do pračky a zvolit preferovaný program. Některé lapače chlupy sbírají do jemné sítky, kterou pak stačí jen vyčistit.

Chlupy nezpůsobují nepříjemnost jen vašemu oblečení, ale představují i nálož pro filtry uvnitř pračky. Ucpávají je a mohou pračce zkrátit životnost. Díky lapačům chlupů se jich do filtru tolik nedostane.

Odolné skvrny vyřešíte i ekologicky

Není nic horšího než flek, co nejde vyprat. Skvrny od kávy, červeného vína, krve nebo třeba trávy a bláta dokážou pořádně potrápit. Nemusíte hned sahat po chemických čističích. S většinou skvrn si poradíte i s běžnými pomocníky, které máte doma.

Základem je rychlost. Ideální je skvrnu ihned namočit. Tím se nestihne tolik zažrat do vláken a lépe se s ní pak pracuje. Na pomoc s odstraněním skvrn si vezměte například žlučové mýdlo. Seženete ho za pár korun v každé drogerii. Poradí si s většinou organických skvrn, jako jsou právě fleky od vína, krve, trávy nebo hlíny.

Nechte mýdlo na oblečení pár minut působit a pak prádlo vyperte. Některé pračky si se skvrnami dokážou také dobře poradit, protože nabízí speciální programy na silně znečištěné prádlo. Například pračky AEG s parní funkcí se skvěle hodí i pro boj s velmi odolnými skvrnami. Pára je navíc šetrná i k jemnému oblečení.

Čisté prádlo zajistí jen čistá pračka

Všechny tipy na dokonale vyprané prádlo vám budou k ničemu, pokud jednou za čas nevyčistíte celou pračku. Jedině z čisté pračky totiž vytáhnete čisté a voňavé prádlo.

Na eliminaci nepříjemných pachů funguje například ocet. Ale při čištění pračky octem buďte opatrní. Může poškodit například gumové těsnění a snížit životnost pračky.

Důkladně vyčistit vnitřek pračky od zápachu nebo usazenin dokáže i tableta do myčky. Stačí ji vložit přímo do bubnu a zapnout dlouhý program s vyšší teplotou. Pokud nechcete experimentovat, sáhněte po speciálním čističi pračky.

Důkladně „vymydlit“ vnitřek pračky se doporučuje alespoň dvakrát ročně. Nezapomínejte ani na zásobníky na prací prášek a aviváž. I v těch se usazují nečistoty, kterých se rozhodně chcete zbavit.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.