5 věcí, které jste o tvůrci Sherlocka Holmese nevěděli

To, že je Holmes v knižních i všech filmových a seriálových podobách nadaný, pozoruhodný, ale také komplikovaný muž, je známá věc. Ovšem i osud jeho tvůrce by vydal na román či film. Arthur Conan Doyle byl totiž velmi originální postavou své doby. Zde je pět zajímavostí o slavném spisovateli.

Postavu Sherlocka inspiroval Doylův přítel

Doyle vystudoval medicínu a inspirací pro postavu Sherlocka Holmese mu byl jeho vyučující Dr. Joseph Bell, který ve volném čase spolupracoval s edinburskou policií. Doyle dokonce jeden čas působil jako Bellův asistent a oba muže pojilo hluboké přátelství. O sto let později byla Bellovi v Edinburghu odhalena pamětní deska, která upozorňuje na jeho spojitost se slavným literárním hrdinou. Akci inicioval a zaplatil Japan Sherlock Holmes Club.

Doyle byl sportovec tělem i duší

Doyle měl spoustu koníčků. Slavný spisovatel patřil mezi první řidiče auta ve Velké Británii, rád lyžoval, během svého života v Southsea působil jako fotbalový brankář a byl slušný hráč kriketu – mezi lety 1899 až 1907 odehrál deset prvoligových zápasů za Marylebone Cricket Club. Horlivě se věnoval také golfu, roku 1910 jej dokonce zvolili za kapitána Crowborough Beacon Golf Club ve východním Sussexu, kam se odstěhoval se svou druhou ženou.

Christopher Lee jako filmový představitel Sherlocka Holmese. Foto: antiscribe.com

Fušoval do politiky a bránil lidská práva

Na přelomu 19. a 20. století napsal Doyle krátký text obhajující roli Velké Británie v takzvané druhé búrské válce v Jižní Africe. Spisovatel v roce 1900 také po dva měsíce sloužil jako lékař-dobrovolník v Langman Field Hospital v jihoafrickém Bloemfontein.

A téhož roku napsal o búrské válce i knihu. Když ho v roce 1902 král Edward VII. ocenil šlechtickým titulem, věřil Doyle, že onu poctu mu přinesla právě obhajoba země. Spisovatel také počátkem století dvakrát kandidoval do parlamentu, ani jednou však neuspěl. Angažoval se i za práva obyvatel Konga a roku 1909 sepsal text o hrůzách, které se v zemi dějí.

Bojoval za nespravedlivě odsouzené

Doyle se ozval i ve dvou soudních případech. První se týkal právníka George Edaljiho, napůl Brita, napůl Inda, uvězněného roku 1903 za psaní výhružných dopisů a mrzačení zvířat. Edaljiho odsoudili k sedmiletému vězení, zločiny však pokračovaly. Byl propuštěn v roce 1906, což vzbudilo velkou pozornost v tisku a do přezkoumání případu se, krom jiných, pustil i Doyle. Skrze své novinové články v The Telegraph se zasadil o vznik vyšetřovací komise, která by právníkovo uvěznění přezkoumala, případ byl nakonec znovu otevřen a Edalji se dočkal omilostnění. Mohl dál vykonávat advokátní praxi, nikdy však nezískal finanční odškodnění.

Holmese hlídá Watson(ová). Foto: archiv Prima

Druhou obětí justičního omylu se stal Oscar Slater, který byl v roce 1908 obviněn z vraždy třiaosmdesátileté Marion Gilchrist. Slatera odsoudili nejdřív k trestu smrti, posléze na doživotí. Již roku 1910 však skotský právník a amatérský kriminalista William Roughead vydal knihu upozorňující na nejasnosti v případu, která zaujala mnohé vlivné osoby – včetně Doyla, jenž roku 1912 publikoval žádost o Slaterovo propuštění. Případ neupadl v zapomnění, roku 1927 William Park vydal knihu The Truth about Oscar Slater, což později vedlo ke Slaterovu propuštění. Jako odškodnění za 20 let vězení dostal 6 tisíc liber.

Spiritualismus a přítel Houdini

Po první světové válce začal Doyle inklinovat ke spiritualismu. V důsledku několika úmrtí v blízké rodině upadl do depresí, a spiritualismus s pokusy o nalezení důkazů o existenci posmrtného života mu přinášel útěchu. Preferoval křesťanský spiritualismus, byl také členem organizace Ghost Club. Nějaký čas se dokonce přátelil se slavným kouzelníkem Houdinim. Jenže Houdini se podílel na odhalování podvodů, jež se tvářily jako nadpřirozené jevy. Doyle byl zas údajně přesvědčený, že Houdini disponuje nadpřirozenými schopnostmi, a když kouzelník spisovateli nebyl schopen vysvětlit, že vše je pouhou iluzí, jejich přátelství později ochladlo.

Seriál o punkovém Sherlockovi : Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.15 na Prima love!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.