Seriály a filmy

14. listopadu 2013 22:30

Petra Kloidová

Komik, který postavil na nohy nejslavnější televizní show, se objeví na Prima love!

Komický obličej, který znáte všichni. Většinou jako otce, jenž se zoufale snaží se svou americkou rodinkou prožít tu nejlepší dovolenou. Chavy Chase má ale v americké popkultuře daleko větší zásluhy...

Když končil vysokoškolské studium angličtiny, sepsal se svým kamarádem Kenem Shapirem během seminářů komediální scénář pro televizní stanici Channel. Spolu ho pak použili pro divadelní show a nakonec ho ještě ekologicky využili pro film Bezva bedna, který se stal v Americe hitem.

Jak postavit Saturday Night Live

Jeho humor se chytil, a tak se po škole ujal produkce komických show nejen v divadle, ale i v rozhlase. Nicméně největší slávu mu samozřejmě přinesly televizní obrazovky, zéjmena díky působení v takovém fenoménu, jako je Saturday Night Live. Komediální televizní show začala vysílat stanice NBC v roce 1975 a vysílá ji dosud. Pokud už moderujete Saturday Night Live show, můžete si být jistí, že v Hollywoodu něco znamenáte. Každý týden show moderuje jiná celebrita, která celou show začíná úvodním monologem a poté vystupuje ve scénkách společně s herci. Takový fenomén si během let vybudoval i svou vlastní tradici: Show startuje vtipná scénka, ve které na konci jeden z herců křičí: „Live from New York, It´s Saturday Night!“ (Živě z New Yorku, Je sobotní noc!)

Fenomenální sobotní noc s hollywoodskými hvězdami. A každý týden!

Scénky Saturday Night Live parodují nejen politické aktéry na americké scéně, ale hlavně americkou popkulturu. Dalo by se říct, že popkultura si utahuje sama ze sebe a jde jí to moc dobře. Jak je vidět, to herci rádi. Proto jinak klidný Daniel Craig, nejnovější James Bond, lítá před kamerou se směšným knírem nebo mladý herec Joseph Gordon Lewitt soutěží o nejlepšího striptýzového tanečníka přesně ve chvíli, kdy americká kina válcoval snímek Bez kalhot. Saturday Night Live se nebojí ničeho a nikoho. A může za to i Chevy Chase.

Chevy Chase jako hvězda televizního fenoménu

Chevy Chase patřil k jedné z největších hvězd televizní show. V Saturday Night Live se objevoval po dvě dekády. Nastoupil už na jejím počátku v roce 1975 a svoje akční scénky představoval do roku 1985. Je zarážející, jak mohl v této pozici neustálého hosta tak dlouho vydržet, protože s ostatními komiky se prý nenáviděl do morku kostí. Za jeho excesy mluvily i jeho závislosti na drogách a alkoholu.

V roce 1978 těsně před natáčením proběhla bitka s hvězdným Krotitelem duchů Billem Murrayem, který v show také účinkoval. Přesto mu jeho geniální talent dovolil ještě v roce 1997 spolupracovat na některých humorných scénkách televizní show.

Za svá sólová vystoupení v televizní show obdržel Chase dvakrát cenu Emmy, jež mu byla udělena rovněž za pořad Paul Simon Special 1977. Kromě role sanfranciského detektiva Tonyho Carlsona v kriminální komedii Nečistá hra a úlohy reportéra mnoha převleků Fletche, kterého ztělesnil v komediích Fletch a Fletch žije (r. M. Ritchie), mu popularitu zajistila všemi oblíbená komedie Bláznivá dovolená a její další dvě pokračování, kde hraje smolařské otce Clarka Griswolda.

Geniálního komika máte možnost vidět i vy – a sice v komedii Táta, jak má být na Prima love v pátek ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.