Legendární Isadora zářila na jevištích, život se s ní však vůbec nemazlil

Smrt tanečnice tentokrát vyšetřují Castle s Beckettovou. Než zjistíte, kdo za ní stojí, seznamte se s jednou z nejzářivějších hvězd tanečního nebe. Byla jí Isadora Duncanová. Talentovaná žena s velice dramatickým osudem. Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Dívka z chudé rodiny

Isadora se narodila roku 1877 v San Francisku a její dětství bylo nelehké. Otec bankéř a znalec umění brzy po jejím narození zkrachoval, rodiče se později rozvedli a Isadora se sourozenci a matkou zamířila do Oaklandu. Tam se svou sestrou dávaly hodiny tance ostatním dětem a bojovaly s velkou chudobou. Později Isadora cestovala, spolupracovala s různými divadelními společnostmi. Originální tanečnice, která při projevu dala na intuici a improvizovala, se však cítila svázaná, a tak roku 1898 odcestovala do Evropy.

Úspěch v Evropě

V Londýně tančila v salonech bohatých. Vydělané peníze jí umožnily pronajmout si taneční studio, trénovat a vystupovat. Později přesídlila do Paříže, kde ji v roce 1902 navštívila jedna z pionýrek moderního akce Loie Fullerová a nabídla jí spoluúčast na turné. Duncanová pak rozvíjela svůj specifický styl založený na přirozeném volném pohybu a improvizaci místo rigidních baletních póz. Později otevřela i baletní školy, kde se vzdělávaly její pokračovatelky. Po vypuknutí první světové války přesídlila do USA, počátkem 20. let jí dokonce její levicové sympatie dovedly do Sovětského svazu, ale tamní školu Irma opustila kvůli špatnému zázemí.

Isadora Duncan. Foto: Wikimedia Commons; CC-A-SA 3.0

Tragédie v osobním životě

Mezitím však zažila několik velkých tragédií. První přišla už před koncem 19. století, kdy její otec s třetí manželkou a dcerou utonul při potopení britské lodi. Sama měla tři děti, dospělosti se však nedožilo ani jediné. Šestiletá Deidre a dvouletý Patrick utonuli 19. dubna 1913 i se svou chůvou při nehodě, kdy jejich auto sjelo do řeky. Isadora se po tragédii se svými sourozenci uchýlila na několik měsíců na Korfu. Později otěhotněla ještě jednou, přála si další dítě, ale chlapec zemřel pár hodin po porodu a nedostal ani jméno.

Isadora Duncan s Jeseninem. Foto: Wikimedia Commons

Manželství s Jeseninem

V roce 1922 se Duncanová provdala za o 18 let mladšího básníka Sergeje Jesenina, a on s ní absolvoval turné po Evropě a Spojených státech. Jejich vztah byl ale komplikovaný, Jesenin se později vrátil do Ruska a v roce 1925 jako třicetiletý spáchal sebevraždu. Isadora Duncanová, která později zažila vztah ještě s dramatičkou, spisovatelkou a básnířkou Mercedes de Acosta, ho přežila o dva roky.

Nešťastný šál

V závěru života ji trápily finanční problémy i příliš časté popíjení. Zemřela při bizarní nehodě. Milovala dlouhé šály, a když v Nice nasedla do otevřeného vozu se šálou z ručně malovaného hedvábí, zasekla se do kola a zlomila jí vaz. Zemřela 14. dubna 1927, několik týdnů před svými 50. narozeninami. Její odkaz tance inspirovaného přírodními živly, volností i antickým Řeckem udržovaly zmíněné chráněnky a skrze Isadořinu sestru Elizabet i tanečnice Jarmila Jeřábková, průkopnice moderního tance v Československu.

Castla na zabití uvidíte už v úterý ve 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.