Na love uvidíte Můj život v ruinách. Hledáte i vy neotřelá místa pro svatbu?

Romantika - někdo ji vyslovuje s cynismem v hlase, jiný s obdivným vzdechnutím. Romantika však nemusí znamenat kýč ve stylu bílých písečných pláží, které si může dovolit jen horních deset tisíc. Inspirujte se s námi!

Vyrazit s partnerem nebo partnerkou tedy nemusíte jen do vod Tichomoří, i když ceny letenek už nejsou tak vysoké, jako bývaly (s trochou štěstí seženete letenky na různé exotické ostrovy do 16 000 korun).

Země nabízí několik krásných míst, která můžete obdivovat, aniž by na vás dýchala atmosféra katalogu cestovních kanceláří. Podívejte se na neotřelé světové destinace, které můžete navštívit. A pokud si to zrovna nemůžete dovolit, berte je jako inspiraci na budoucí cesty...

Krásné knihovny

Nejkrásnější knihovny světa - Strahov. Foto: Wikimedia Commons

Před nedávnem vyšla kniha The Library od britského vědce Jamese Campbella, jenž vybral osmdesát impozantních knihoven z různých koutů světa. Mezi těmi světovými můžete nalézt i knihovnu ze Strahovského kláštera. Teologický sál vznikl v sedmnáctém století a zdobí ho nástropní fresky z osmnáctého století. Stejně jako krásná architektura na vás dýchne i vůně starých knih...

Nejkrásnější knihovny světa - Mafra. Foto: Wikimedia Commons

Rokokovou knihovnu dlouhou skoro devadesát metrů můžete vidět v Portugalsku ve městě Mafra.

Největší klášterní knihovnu vůbec nemáme příliš daleko. Najdete ji v rakouském městě Admontu a v ní sedmdesát tisíc výtisků knih.

Nejkrásnější knihovny světa - Admont. Foto: Wikimedia Commons

FOTOGALERII a článek těch nejkrásnějších knihovnách najdete tady.

Chrámy

Byzantský chrám Hagia Sofia na vás čeká v Istanbulu. Téměř tisíc let se tento chrám pyšnil přízviskem největšího sakrálního chrámu na světě.

Hagia Sofia. Foto: Thinkstock

Bohužel do doby, dokud v šestnáctém století nedokončili stavbu chrámu v Seville. Hagia Sofia čili Chrám Boží moudrosti byl postaven už v roce 532.

Ledový ostrov Island

Island - nejkrásnější ostrov. Foto: Thinkstock

Ne, to opravdu není Photoshop. Krásy Islandu, ostrova, který je opředen severskými mýty, objevuje čím dál tím víc Čechů. Podle většiny cestovatelů bychom si ale měli rychle pospíšit. Islandský národ prý začíná vykazovat americký (konzumní) styl života. Nicméně, tak krásnou přírodu jen tak někde nenajdete.

FOTOGALERII krás Islandu naleznete zde

Drsná krása Skotska

Skotsko jednou ze čtyř zemí konstituční monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Foto: Thinkstock

Romantiku nemusíte hledat jen v teple a na exotických místech. Skotsko vám kromě kamenných hradů a ledových mořských vln ukáže drsnou přírodu, která v nevlídných podmínkách dokáže vytvořit neuvěřitelný pohled. A pokud budete mít štěstí, narazíte i na tuleně...

FOTOGALERII drsné přírody Skotska najdete tady.

Žádná Paříž, ale noční Tokio

A další slavná stavba Tokyo Tower, silně připomínající "eiffelovku". Foto: Wikimedia Commons

Nejen Paříž má svou Eiffelovku, Tokio je díky své rozměrnosti (čítá devět milionů obyvatel, s aglomeracemi rovných čtyřicet) nejkrásnější v noci a z velké výšky. Věž Tokyo Tower vám předvede neuvěřitelný pohled na světelné hvězdice dopravních struktur Tokia. A ani z dvěstěmetrové vyhlídky nedohlédnete na konec města.

Na FOTOGALERII Tokio po setmění se můžete podívat tady.

Athény, kolébka civilizace

Athény. Foto: Wikimedia Commons

I když se říká vidět Řím a zemřít, hlavní město Řecka Athény, lemované olivovníky, a úžasná lehká kuchyně, je něco, co byste si taky neměli nechat ujít. Athény jsou kolébkou evropské civilizace a historie na vás bude dýchat i během nočních procházek.

Můj život v ruinách

Atmosféru Athén si můžete užít v romantické komedii Můj život v ruinách. Pamatujete na komedii Moje tlustá řecká svatba? Stejná aktérka prochází jako průvodkyně Athénami osobní krizí a ve chvíli, kdy chce skončit i se svou prací, se začnou dít věci, které jí změní život...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.