Oscarové Pokání: bujná fantazie, která zabila lásku

V sobotu ve 20.05 můžete vidět na Prima love další snímek ověnčený Oscary. Pokání bylo nominováno na sedm Oscarů. Naprosto oprávněně. Obsahuje strhující válečné scény i dokonalou estetiku let třicátých až do konce druhé světové války. A příběh, který nenaleznete nikde jinde.

Pokud se vám líbilo filmové zpracování Pýchy a předsudku, nepochybně stejně intenzivně prožijete i Pokání. Oba dva snímky natočil stejný tým v čele s režisérem Joem Wrightem.

Pokání je snímek, který dokáže krásně popsat společnost 30. let. Rukavičky. Móda poprvé ve své historii povoluje svá pevná pravidla. Dlouhé ženské křivky, splývavé střihy a krátké účesy začaly ukazovat ženu v jiném světle. Přestože mohla provokovat nošením kalhot, mohla sportovat stejně jako muži, měla i své povinnosti. Společenské třídy byly nepřekročitelné. Pokání je příběh, který dokazuje, jak jeden lidský omyl (dítěte) dokáže zničit a překopat životy ostatních.

Bujná fantazie, která zabije lásku

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Své tehdejší rozhodnutí už nemůže vzít zpátky. A Joe Wright rozkresluje příběh, který se odehrává na poli válečné Británie, kdy se v atmosféře celosvětové tragédie Cecilie snaží napravit svůj narušený vztah.

Režisér Wright celý příběh lemuje originálními (a přitom funkčními) zvukovými a obrazovými nápady. Dlouhé záběry bez jediného střihu, z nichž zejména scéna útěku anglických vojáků z Francie do relativního bezpečí za kanál La Manche by si zasloužila samostatnou oscarovou nominaci. A kostýmy? Jedním slovem nádhera.

Zajímavosti?Herecká dvojice Keira s Jamesem se během filmování tohoto snímku do sebe zamilovali. Jejich let vydržel několik let...

Udělejte si krásný večer s něuvěřitelným příběhem ve filmu Pokání. Na Primě love v sobotu ve 20.05!

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.