Seriály a filmy

24. července 2013 17:00

Petra Kloidová

Pokračování dokumentu V lůně: Je v děloze tma?

Čtvrtek na Prima love patří unikátním dokumentům. Minulý týden jsme vás uvedli do tajů lidského těla, přesněji života matky a dítěte v prvních měsících. Ve čtvrtek od 20.15 pokračujeme dalšími úžasnými záběry plodu v ženském těle.

Kvůli nejmodernější 4D technice máte možnost vidět záběry dítěte ještě v děloze těhotné ženy.

Co se děje, než se narodíme?

18. týden a první pohyby

Už v 18. týdnu si matka poprvé uvědomuje pohyby dítěte. Plod byl sice i předtím aktivní, ale až teď jsou pohyby natolik intenzivní, že je mohou cítit i budoucí prvorodičky. Matka, jež už má za sebou jeden a více porodů, je schopná takové pohyby ve svém těle vycítit už o tři týdny dříve. Dítě sice už má párové orgány, jako jsou oči, ty ale zůstávají až do 24. týdne nadále zavřené. Samozřejmě existují i výjimky. Některé děti je otevřou už v 18. týdnu. Zatím však nevidí. Je to jen první známka mrkacího reflexu.

Kate Middleton nedávno porodila dalšího následníka britského trůnu. Kdo ji přišel navštívit?

Kdy je dítě plně vyvinuté?

V 19. týdnu je dítě v polovině cesty k porodu. Měří 18 cm a většina matek už má v ruce druhý obrázek plodu, který ukáže rozdíly ve vývoji od posledního sona.

Na konci 6. měsíce těhotenství je u plodu vše funkční jako u normálního dítěte. V následující fázi začne vývoj smyslů, dítě přibírá na váze a nabírá tuk. Žena se v tomto období většinou cítí nejlépe, protože náročné tělesné procesy ustanou.

Víme, jak se bude královský synek jmenovat a jak bude vypadat!

Kdy si dítě užívá chutě jídla?

Po 6. měsíci je možné, aby dítě přežilo i mimo ženskou dělohu. Pokud jsou děti mladší než 24 týdnů, většinou nepřežívají, a když ano, v budoucnu mají zdravotní potíže. Dítě v děloze vyplazuje jazyk. Vnímá chuť potravy, kterou snědla matka. Miminko už také otevírá a zavírá oči. Nic ale nevidí – v děloze je úplná tma...

Víte, jaké množství alkoholu je pro lidský plod ještě unosné? Kolik může vypít matka tvrdého alkoholu?

Podívejte se na unikátní záběry 4D technikou v britském dokumentu V lůně na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.