Rasismus v 60. letech. To je film Tajný život včel s Dakotou Fanning

Dakota Fanning se pomalu, ale jistě všemi svými rolemi dostává na příčky nejobsazovanějších mladých hereček do osmnácti let. Film Tajný život včel pojednává o tom, jak vypadal svět před padesáti lety. Bude vám běhat mráz po zádech...

Je těžké uvěřit, že ještě před padesáti lety v Americe existovala tzv. rasová segregace. Přestože druhá světová válka byla pro Afroameričany paradoxně krokem vpřed v jejich ekonomické samostatnosti – kvůli nedostatku pracovních sil mohli začít vykonávat zaměstnání, o deset let později se toho ještě moc nezměnilo.

Šedesátá léta byla stále ve znamení oddělených nemocnic, škol, restaurací, bydliště, kin, ale i třeba umýváren, čekáren a dokonce i vodovodních kohoutků. Zajímavá situace byla i v autobusech – zatímco pro bílé byla vyhrazena sedadla blíže k šoférovi, černí se museli mačkat v nejzadnější části, potupně označené cedulkou s nápisem "barevní".

Boj za černošská práva odstartovala žena

Výrazný impuls pro boj za práva Afroameričanů shodou okolností začal v městském autobuse. Rosa Parksová, černošská prodavačka, jednoho dne prostě odmítla uvolnit místo bělochovi. Ve většině měst na americkém Jihu platila pravidla segregované autobusové dopravy. Afroameričani mohli nastupovat jen zadními dveřmi a mohli sedět na zadních sedadlech, pokud si zrovna nechtěl sednout běloch. Parksová neuposlechla prosby bělochů, ať se vrátí do své části autobusu. Zůstala sedět na svém místě až do chvíle, kdy ji odvedli policisté. Tento incident odstartoval masivní boj za lidská práva, kterého se chopil známý Martin Luther King, jenž byl posléze zastřelen.

Tajný život včel

Snímek Tajný život včel uvidíte na Prima love v neděli ve 20:15. Pojednává o zkušenostech čtrnáctileté Dakoty, která na vlastní oči uvidí rasistické napadení své černé chůvy. Sama se však také potýká s velkým problémem. Jako malá zastřelila omylem svou matku, když se ji snažila chránit během agresivní hádky s otcem. S otcem dál žije, ale on ji psychicky týrá. Dakota se rozhodne utéct a dostane se do rodiny tří černých sester, které zpracovávají med...

Na Prima love uvidíte krásný film s Dakotou Fanning. Tajný život včel vysíláme v neděli ve 20:15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.