Rizzoli & Isles vzpomínají na slavnou novinářku Veroniku Guerin!

Ve středu ve 20.15 uvidíte sympatické duo patoložka – policistka. Rizzoli & Isles totiž pátrá po vrahovi studentky žurnalistiky, která byla na stopě gangům prodejců drog. Tento příběh je inspirovaný příběhem odvážné novinářky...

I skutečnost disponuje podobně tragickými příběhy – jedním ze smutně proslulých je ten irské novinářky Veroniky Guerin.

Krok od účetnictví

Irka Veronica Guerin sice původně vystudovala politické vědy a účetnictví, ale počátkem 90. let zběhla k novinařině a roku 1994 začala psát o kriminalitě. Specializovala se především na odhalování obchodu s drogami. A „výsledky“ na sebe nenechaly dlouho čekat. Už téhož roku jí oknem prolétla kulka, o rok později ji postřelili do nohy. A také čelila napadení a výhrůžkám Johnnyho Gilliana, šéfa svého tajného informátora z podsvětí Johna Traynora.

Ochranka mi překáží

Samozřejmě věděla, že přituhuje a ani strážci zákona to neignorovali. Do domu Guerin nechali instalovat bezpečnostní systém a dokonce jí pořídili osobní ochranku, Guerin však namítala, že jí překáží v práci. Co se profese týče, nezůstaly její nebezpečně vydobyté zásluhy pominuty – obdržela novinářskou cenu CPJ International Press Freedom Awards pro novináře, kteří prokazují odvahu při obraně svobody tisku a čelí útokům, hrozbám či vězení.

Vražda na silnici

26. června 1996 zastavila Veronica Guerin na červenou na silnici Naas Dual Cariiageway poblíž Dublinu. Netušila, že ji sledují dva muži na motorce, a ti na ni právě v ten okamžik vypálili šest ran z pistolí. Guerin byla na místě mrtvá. Zůstal po ní manžel a tehdy šestiletý syn. Její pohřeb navštívil tehdejší premiér John Bruton, 4. července za ni Irové drželi i chvíli ticha.

Vrazi na útěku

Bruton označil vraždu Guerin za útok proti demokracii a parlament brzy poté zpřísnil několik zákonů, jež postihovaly aktivity zločinců. Po smrti novinářky policie pozatýkala členy Gillianova gangu, kteří nestihli opustit zemi, mezi nimi i Patricka Bowdena, jenž přistoupil na možnost vypovídat proti ostatním. A později, jako první v Irsku, vstoupil do programu na ochranu svědků.

Gillian uprchl

Roku 1998 byli na doživotí odsouzeni drogový dealer Paul Ward a Brian Meehan. John Gillian opustil Irsko den před smrtí novinářky, o dva roky později byl však ve Spojeném království odsouzen na 28 let za obchod s drogami, vraždu mu nedokázali. V roce 2008 prohlásil, že vraždu si objednal Traynor, informátor Guerin. Ten se dosud skrývá v zahraničí.

V hlavní roli Cate

Odkaz Veroniky Guerin vstoupil i na filmová plátna. V roce 2000 o ní vznikl film When the Sky Falls, o tři roky později ztvárnila odvážnou novinářku Cate Blanchett ve snímku Veronica Guerin. Novinářce je věnováno také několik písní a knih. Její články vedly k zatčení více jak 150 zločinců.

Co před svou smrtí odhalila dívka v díle Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně? Sledujte ve středu od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.