Sběratelé kostí představí kompulzivní poruchu v praxi

Dr. Brennanová nás v dalším dílu opět zasvětí do tajů forenzní antropologie. Kůstka vysvětlí chování lidí s obsedantně kompulzivní poruchou, s kterou se mimochodem poměrně často setkáváte i v jiných pořadech na Prima love.

Kompulzivní porucha vytváří z lidí podivíny. Třeba sbírají věci a tahají si je do domu, jak můžete každé úterý vidět v dokumentu Po krk v odpadcích. Na kuchyňské lince se jim pak množí bakterie salmonely a jejich mrtvé kočky se prostě ztrácejí pod tunou odpadků v jejich domě.

Kompulzivní porucha je slavná! Sheldon, Monk...

I čtvrteční díl Sběratelů kostí se věnuje OCD – obsedantně kompulzivní poruše. Lidé, kteří jí trpí, opakují naučené rituály, protože věří, že by se jinak stalo něco špatného jim nebo někomu v jejich okolí. Nejedná se o nové téma, mnohý seriál či film už postavy s OCD využil, počínaje Stephenem Kingem v povídce N.

Kompulzivní porucha je slavná! Sheldon, Monk a Myšlenky zločince…

Jednou z nejznámějších seriálových postav s touto chorobou je detektiv Monk v podání Tonyho Shalhouba, v seriálu Glee jí trpí roztomilá školní poradkyně Emma Pillsburyová, příznaky má Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku (jeho charakteristické: ťuk, ťuk „Penny“) a v Myšlenkách zločince stíhají jeho hrdinové vraha trpícího OCD.

Mimochodem – pro všechny fanoušky Sheldona Coopera: Dnes začíná na Prima Cool nová pátá řada. Přečtěte si více.

Brennanová s agentem Boothem se už několikrát dostali do společnosti postav s koníčky či problémy, o jejichž existenci nemá spousta diváků ani ponětí. Byli tu lidé, které vzrušovalo, když si hráli na koně, Santa Clausové, pro něž byl červený kostým jako druhá kůže, nebo podpůrná skupina pro výherce v loterii

Při sbírání kostí se zkrátka nikdy nenudíte a Kůstka by občas mohla konkurovat dokumentům z National Geographic. K tomu zločin a akce! A není o čem diskutovat.

Dívejte se na Prima love ve čtvrtek 21.20 přesně!

Klára Drahotová

Chcete se o kompulzivní poruše dozvědět něco víc? Podívejte se na článek, kde kompulzivní poruchu a její rozmanité druhy vysvětlujeme.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.