Sherlock Holmes má chyby, přiznává jeho hvězda

Jonny Lee Miller, bývalý manžel Angeliny Jolie, obrovský fanoušek anglického fotbalu, bývalý feťák z Trainspottingu a konečně i nový Sherlock Holmes. Jaký názor má na Sherlocka on sám? Co na něm nesnáší?

Momentálně je ve světě trochu "přesherlockováno". Anglická a americká filmová plátna a televize jsou v tuto chvíli plná Sherlocků, jako je charismatický Robert Downey Jr., jemuž jako Dr. Watson kouzelně pomáhá Jude Law. A stanice BBC už v roce 2010 natočila tři epizody Sherlocka dlouhé hodinu a půl s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Anglický Sherlock se sice pohybuje v 21. století, ale jinak je to Sherlock, jak má být. Analytický detektiv pracující pro Scotland Yard.

Americký Sherlock

A teď přichází americká verze Sherlocka Holmese, jehož tvůrci to vzali z trochu jiné (a lehce zábavnější) strany. Sherlock Holmes: Jak prosté je seriál o detektivovi, který žije sice také v 21. století, ale místo v šedivé Anglii svoje případy řeší v neonovém New Yorku, městě (hříšných) možností. Americký Sherlock je pod vlivem většiny novodobých seriálových hrdinů tak trochu nihilistický. Vychází z Dr. House a není tak úžasně deduktivní jako anglický Sherlock. Ale nebojí se používat Google. Hraje ho anglický herec Jonny Lee Miller.

Rozhovor vyšel v americkém deníku.

Nebál jste se přijmout roli Sherlocka ve chvíli, kdy už byli jiní dva úspěšní Sherlockové "venku"?

"Ano, samozřejmě. Z pochopitelných důvodů jsem váhal, ale po přečtení jsem cítil, že to byl opravdu jiný projekt, velmi odlišný pohled na věc, a děláme to v jiné zemi, pro jiné publikum."

V čem je váš Sherlock Holmes jiný?

"Sherlock není odtažitý, je to v podstatě chlap z ulice jako každý jiný, akorát trochu potrhlý. Ale hlavně, on nevidí ostatní lidi jako kousky puzzle, které do sebe akorát zapadají. Je mnohem lidštější se svými problémy (drogy a vztahy). A to se mi na něm líbí."

Je těžké hrát člověka, který má prokazatelně větší IQ než většina populace?

"Tak samozřejmě, že je to úplně jiné, než když hrajete obyčejného člověka, byť se všemi strastmi a bolestmi. Podle mě taková postava musí být už perfektně napsaná."

Co na Sherlockovi nesnášíte?

"Sherlock má velmi zvláštní názor na společnost a nebojí se ho říct nebo nastavit světu. A umí být dost umíněný, to se mi na něm nelíbí. Na druhou stranu miluju, když zapáleně mluví o tom, co ho baví. Třeba o svém hobby, jako je včelařství. Já třeba na koníčky čas vlastně nemám."

Máte nějaký oblíbený díl?

"Ne, ani ne. Mám rád na každém díle určité nuance a momenty, které se mi opravdu líbí. A myslím, že je to dobré znamení."

Další díl Sherlocka Holmese uvidíte ve středu ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.