Úskalí dvojího života. O tom, že ho manželé vedou, nevěděla ani jejich dcera

S mužem, který vedl dvojí život a doplatila na to jeho rodina, se setkají vyšetřovatelé v Místě činu. Než rozlousknete, oč šlo, mrkněte se na případ jako vystřižený ze špionážního románu. Jeho hlavními protagonisty byli léta perfektně schovaní špioni u našich sousedů. Místo činu ve čtvrtek na Love.

Průměrní lidé

Největší špionážní případ od konce studené války. Tak média označovala proces manželů Andrease a Haidrun Anschlagových. K pro okolí nenápadným manželům žijícím v hesenském Marburgu 18. října 2012 vpadlo komando. Chytili je takřka při činu. A nejzmatenější byla jejich dospívající dcera, která o špionských aktivitách svých rodičů pravděpodobně pranic nevěděla. Andreas vystudoval na inženýra, Haidrun byla žena v domácnosti. Skrz na skrz průměrná středostavovská rodina, která mezi sousedy nijak nevybočovala. Respektive spíš nebyla ani vidět.

Léta v utajení

Jenže za prachobyčejnou fasádou se skrývali ruští špioni, které v roce 1988 do Německa poslala KGB. Nejdřív pracovali pro sovětskou rozvědku, pak pro novodobé Rusko. Jejich falešná identita? Oba manželé byli podle papírů Rakušany, kteří se narodili v Jižní Americe. V roce 1990 se vzali a díky kontaktům celé roky dodávali do Ruska tajné informace týkající se NATO a EU. „Jako strojek v hodinkách, v dobrém i zlém, byli závislí jeden na druhém,“ okomentovala to později soudkyně Sabine Roggenbrod.

Pan a paní Smithovi byli také utajení špióni, o sobě navzájem to nevěděli. Foto: archiv

Vzkazy přes YouTube

Manželé měli dostávat zprávy od nizozemského pracovníka ministerstva zahraničí. Ten později vyfasoval dvanáct let. Co se dalšího předávání vzkazů týče, tak komunikovali krátkovlnnými rádiovými vlnami, přes skryté zprávy v komentářích na YouTube či textovkami odeslanými ze satelitních telefonů. Dokumenty předávali zaměstnancům ruského konzulátu také prostřednictvím takzvaných „mrtvých schránek". Vkládali je například do stromů, odkud je vyzvedli další lidé. Absurdní je, že příjmení manželů v překladu znamená „útok“. Klec spadla poté, co na činnost manželů upozornili američtí agenti.

Do basy natvrdo

Manželům hrozilo až deset let vězení, nakonec byl však Alexandr–Andreas odsouzen na 6,5 roku a jeho žena dostala o rok méně. Manželé putovali do vězení ve Stuttgartu. Že jejich záškodnická činnost vypadá jako nuda? Nu, do akčnosti Jamese Bonda mají daleko. Nicméně vzhledem k tomu, že jim v době procesu bylo pěkných pár let přes padesát, lze o jejich misi hovořit prakticky jako o „celoživotní“. Mimochodem soud zakázal zveřejnit jejich pravou podobu.

Co skrývá muž v dalším dílu Místa činu? Uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima lLove.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.