Seriály a filmy

30. července 2013 12:00

Petra Kloidová

Za jak dlouho vás musí zachránit Záchranáři?

Seriál Záchranka San Francisco, kterou Prima love vysílá každou středu ve 23.25, se dotkne jednoho zajímavého tématu. Za jak dlouho by se měli záchranáři dopravit k oběti? Existuje určitý čas, který záchranka nemůže překročit.

Záchranka San Francisco není jen o nebezpečných příbězích, které prožívají záchranáři. Seriál zkoumá i daleko praktičtější věci, s nimiž se záchranáři musí prát neustále. Co když má centrála problém? Nebo lidé uvedou špatnou adresu nehody?

I Rabbit s Marisou ve středečním dílu zažijí chvíli, kdy přestane fungovat centrála, která je spojena se záchranným vozem. Mají zachránit muže, který na čtyřkolce vjel do ostnatých drátů. Jak situaci vyřeší?

Jak jsou na tom čeští záchranáři?

Od loňského roku pro české zdravotnictví platí zákon, který záchrance ukládá dojet k případu nejpozději do dvaceti minut. Dříve museli být čeští záchranáři na místě do patnácti minut, ale ztížené přírodní podmínky jim jejich práci příliš neulehčovaly. Prodloužený čas v každém případě není důvodem k tomu se strachovat, že se zhorší české zdravotnické služby.

Pětiminutové prodloužení je uzákoněno hlavně pro příhraniční a horské oblasti, kde byl často problém patnáctiminutové maximum splnit. Takových oblastí je v celé České republice ale pouhých pět procent. Nový zákon také záchranářům umožňuje vstupovat do cizích objektů za účelem záchrany pacienta nebo poprosit ostatní lidi o pomoc.

V Detroitu byste bydlet nechtěli

Kromě zemí třetího světa se i v Americe najde místo, jehož obyvatelům opravdu není co závidět. Detroit byl rozvinuté průmyslové město zaměřené hlavně na automobilový průmysl. Dnes už má slávu dávno za sebou a posledním hřebíčkem do jeho rakve byla ekonomická krize. Od roku 1950 počet obyvatel klesl o 60 %. 78 000 staveb a parcel je nadobro opuštěných a nezaměstnanost v roce 2009 stoupla na rovných 28 %.

Nemluvě o tom, že počet trestných činů je tady pětinásobně vyšší než v jiných amerických městech. Člověku nepomůže ani fakt, že doba, než se dovolá na policii, trvá kolem osmi minut. V případě výjezdu u vás policie bude za neuvěřitelných padesát osm minut...

Záchranka San Francisco a problémy s centrálou

Záchranka San Francisco sice nemá takové problémy jako Detroit, ale nedostupnost centrály je opravdový problém, který se musí řešit. Když k popálenému muži dojedou omylem dvě záchranky s desetiminutovým zpožděním, Taylor se neudrží a chce jim vynadat....

Záchranáře uvidíte na Prima love ve 23.25 ve středu!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.