Jak si zchladit žáhu aneb když vám jídlo způsobuje bolest
Také vás po jídle pálí a bolí na prsou a v ústech máte nepříjemně kyselou pachuť? Pálení žáhy trápí mnoho lidí. Poradíme vám, jak ho zmírnit.
Tomuto jevu se odborně říká pyróza a většina lidí ji zažila na vlastní kůži. Objevuje se denně u 10 % obyvatelstva. Nejméně jednou do měsíce jí trpí až 44 % lidí. Až příliš důvěrně ji také znají těhotné ženy, což je dáno hormonálními změnami i tlakem způsobeným růstem dělohy. Pálení žáhy však většinou vymizí brzy po porodu.
Agresivní kyseliny ze žaludku
K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny vrací ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku.
V některých případech se reflux projevuje také regurgitací, což je zatékání obsahu žaludku nebo jídla do jícnu i do úst, dále se projevuje sliněním, říháním, problémy s polykáním, zvracením a bolestmi v horní části břicha.
Pokud se žaludeční obsah vrací do jícnu častěji, hovoříme o tzv. patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu. V tomto případě je na místě návštěva lékaře. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.
Co zabírá proti pálení žáhy?
Jedlá soda, která se dříve používala ke zmírnění potíží, se dnes už moc nedoporučuje, protože má příliš agresivní účinky. Lepší je jiný osvědčený prostředek, který používaly už naše babičky. Stačí vypít hrnek mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu.
Na pálení žáhy se také osvědčila šťáva z léčivky aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, než jen momentální potlačení projevů. Sílu přírody můžete využít i v podobě rostlinných čajů z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky. Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - malé množství mletého kořene se zapije vodou. Až zázračné účinky má svatá bazalka - Tulsi. Pomáhá i vhodné koření - výborný je římský kmín, kardamom, koriandr, fenykl nebo zázvor.
Blahodárně působí mandle - stačí sníst denně jen pár kousků. "Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku," doplňuje výčet babských rad bylinkářka Venuše Studničková.
Foto: profimedia.cz
Jak jíst při refluxu
Pokud k pálení žáhy nedochází moc často, stačí úprava stravy. Je vhodné zvýšit příjem Omega-3 mastných kyselin, vitaminů B, C, E, selenu a zinku.
Některé potraviny zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, která dráždí jícen. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.
Naopak prospěšné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kukuřice, rýže, kefír, jogurt, kořenová zelenina, rostlinné oleje, oranžová zelenina (mrkev, dýně) a listová zelenina. Je dobré dát jídlu řád a snažit se jíst pravidelně 4x denně. Udělat si na jídlo čas, jíst po menších soustech a vše dobře rozžvýkat. Nejvíce vadí velké a málo přežvýkané porce sladkých, tučných a kořeněných pokrmů (hlavně na noc).
Jak se pyróze bránit?
Tímto syndromem kromě lidí s uvolněným svěračem mezi jícnem a žaludkem nejvíce trpí alkoholici, silní kuřáci a obézní lidé. Z toho vyplývá, jaká může být prevence: zdravější životní styl a strava a zhubnout pár kilo.
Existuje také několik doporučení, které by člověk měl dodržovat. Při problémech s žaludeční kyselinou je nejlepší vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše.
Potíže je možné odstranit také volně prodejnými léky. A pokud možno se také nechte vyšetřit u odborníka, který vám může předepsat i další účinné medikamenty a vyloučí také jiné, třeba i vážnější příčiny problémů.
TIP: Účinným lékem, který zmírňuje projevy pálení žáhy, nepříjemné pocity v horní části žaludku nebo za prsní kostí a poruchy trávení, je GAVISCON. Prodává se ve formě žvýkacích tablet nebo perorální suspenze. (Lék k vnitřnímu užití; užijte ústy. Před použitím léku si pečlivě pročtěte příbalovou informaci. O případných rizikách a nežádoucích účincích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.)