Babinec s dvěmi těhulkami tento týden v Prostřeno!
V Ústeckém kraji, kde se o 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu utkají samé ženy, dvě z toho ve stavu požehnaném.
REPRÍZA V Ústeckém kraji, kde se o 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu utkají samé ženy, dvě z toho ve stavu požehnaném. A protože obě čekají holčičky, je to opravdu velmi silná ženská sestava. Přesto velmi pestrá, věkově tedy určitě, jsou zastoupený všechny generace. A platí to i o jídelníčcích, ty též nejsou jednotvárné, obsahují i prvky zahraničních kuchyní. Jedna zvláštnost tady ale je – častou přílohou je rýže.
Úkolem týdne budou karbanátky. Nejchutnější připraví poslední hostitelka Isabela, která duch celého týdne hodnotí velmi kladně. Je ráda, že se mohla zúčastnit tak družného, zábavného a pestrého týdne, kde se nepomlouvalo, neintrikařilo, ale zato hodně vařilo, hezky bydlelo a povídalo. Účast v pořadu splnila očekávání nejen její, ale také dalších soutěžících, které se u jednoho stolu ještě určitě sejdou. Šťastně netypické pro ryze ženský kolektiv – „babince“ bývají konfliktnější. Se zábavou se vytáhne Ukrajinka Viky, která v pořadu oslaví narozeniny. Která z pětice zajímavých žen to na severu Čech ale nakonec vyhraje? Zvítězí mládí, nebo zkušenost? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku.
Pondělí: Jako první uvaří nejmladší soutěžící Nikola (23), která už brzy čeká miminko
Pondělní menu je ve znamení kachny a moderní kuchyně. Nikola hosty přivítá v krásném domě a soupeřkám se u ní moc líbí, vše voní novotou, dojemná je přichystaná postýlka. Rozjezd pohodového večera naruší jen pozdní příchod Isabely. Ta se omluvila, protože ji zdržela nehoda, vše naštěstí dobře dopadlo. Nikola by mohla umět vařit, protože její maminka i babičky prý byly profesionální kuchařky.
Dámy se už docela zasytí předkrmem, chuťově jemné kachní paštice s opečeným toustem. Polévce z červené čočky dodaly výraznější chuť a sytější červenou barvu rajčata, bohužel polévka byla poněkud přesolená, takže ne všechny druhý chod dojedly. A ani kachní prsa nejsou dokonalá. Byla trochu sušší, protože Nikola se bála servírovat prsíčka růžová tak, jak to má sama ráda. K hlavnímu chodu nezůstala skoro žádná šťáva a jako příloha je jen zeleninový salát z polníčku. Masa bylo hodně, celkově byl ale hlavní chod zklamáním. Na talíři se ještě objeví čočkový karbanátek a soupeřkám správně vrtá hlavou, zda nejde o úkol týdne. Nikola dělala, co mohla, ale ideálně nedopadl ani dezert: každá z dam dostala vlastní porci hruškového koláče, ta byla ale opravdu vydatná a Isabela vyslovila podezření, že těsto není uvnitř zcela dopečené. Nálada u stolu byla ale dobrá, občas zavládl i černý humor, například při zdobená věnců.
Úterý: Ukrajinka Viktoriya (53) je dobrá duše a připraví jídla, jaká zná ze své domoviny. Má narozeniny a večírek oslaví ohňostrojem!
Dnešní hostitelka slaví ve svůj den narozeniny a vnímá to jako hezký dárek od své dcery, která ji do pořadu přihlásila. Viktoriya řečená Viky miluje společnost, takže by mohla být dobrou hostitelkou – a tento předpoklad se potvrdí. Přestože pochází z Krymu, má ráda Českou republiku jako svůj skutečný domov. I Viky vzpomíná, jaká úžasná kuchařka byla její bohužel už zesnulá maminka. Všechny soupeřky předpokládají, že u Viky bude naklizeno, ale že až tak, že to bude nebezpečně klouzat, to netušily. Hostitelčin manžel se při leštění podlahy opravdu činil, klouže i štáb.
Viky podává předkrm s ukázkou tří ruských a ukrajinských jídel: „Pod kabátem“ je vrstvený lahůdkový salát s matjesem, který se už v pořadu nejednou připravoval, novinkou jsou játrové dortíčky nebo „choloděc“. Inspirativní je rychlá příprava dobrých Napoleonových řezů z již uváleného lískového těsta s vanilkovým krémem. Do karbanátků radí zkušená kuchařka přidat trošku prášku do pečiva, jsou prý pak nadýchanější a křehčí. A jak tahle východoslovanská hostina zachutná návštěvě? Před přípitkem se opět čeká na Isabelu, která pro změnu bloudila. A i když to řidička ani obě těhulky bohužel neocení, na přípitek je vodka a k tomu křepelčí vejce s pravým kaviárem. Variace ruských předkrmů je lákavě naservírovaná, na stole je spousta jídla a hosté touží po vysvětlení. Něco chutná více, něco méně, boršč je dobrý, na hlavní chod je opět hromada jídla hezky naservírovaného i s bonusovým salátkem. Nevšední kombinace kuřecích karbanátků se smetanovo-liškovou omáčkou a kaší je překvapivě výborná. Nikdo už ale skoro nemůže… Dámám vytráví až při velkorysé zábavě pod širým nebem s balonky štěstí a narozeninovým ohňostrojem.
Středa: Nejstarší hostitelka Marcela (70) uspořádá bulharský večírek
Proč alternativní léčitelka Marcela plánuje bulharské menu? Její milovaný manžel byl Bulhar a jsou to jídla, která hostitelka dobře zná a umí je připravit. Banice, mekice, lutjenice, i takové výrazy budou padat během vaření. A Marcela své kolegyně i diváky ráda zasvětí do tajů bulharské kuchyně. Předkrmová banice je pečivo ze speciálního lístkového těsta plněného balkánským sýrem. Šopský salát, jak má prý vypadat, je s pečenými paprikami. A paprik je ve středu opravdu hodně, jsou i v kuřecí polévce, kde někomu vadí syrová rajčata, ale třeba Petře nevšední polévka chutná.
Ljutenica je bulharské lečo, kam nepatří klobása ani vajíčko, jde o jednu z příloh k hlavnímu chodu, krůtím medailonkům. Další je tzv. tvídová rýže, Marcelina specialita. Jde o rýži s mákem, ale právě ta nikoho neuhrane, protože stihla vystydnout a je prý i převařená. Mekice s cukrem, to je poslední chod. Smažená sladká tečka není moc sladká a nejvíc ze všeho prý připomíná naše koblihy nebo langoše. Kromě krůty jsou všechna jídla dost mastná, což je další výtka k jinak chutné a zajímavé ukázce z balkánské kuchyně. Nálada u Marcely je výborná, starší ročníky si mají stále co povídat, hostitelka dbá na to, aby se nikdo nenudil. Během svého večírku kolegyně seznámí i s náplní své ezoterické činnosti a předvede malé čarování s mobilním telefonem.
Čtvrtek: Zdravotní sestřička Petra (31) podá přes své vysoké těhotenství skoro bezchybný výkon
Čtvrteční večírek pořádá druhá těhulka Petra. Ta své soupeřky pozve do pěkného, účelně zařízeného nového bungalovu, kde bude vařit v otevřeném prostoru v komfortní kuchyni. Vyplatí se Petře sázka na pestrou moderní kuchyni a uklizený byt? Petra hodně sází na kvalitní suroviny. A protože pracovala v Německu, zjistila, že tamní suroviny jsou za stejné, někdy i nižší ceny kvalitnější, nakoupila si za hranicemi. Nepodceňuje ani servis, takže všechny soupeřky ocení už první chod, krásně servírovaný předkrm se zapečenou mozzarellou ve schwarzwaldské šunce a s omáčkou z rajčátek. Dýňová krémová polévka obsahuje kokosové mléko a kapku chilli, pro někoho až moc pálivý je hlavní chod – thajské kuřecí kari s basmati rýží. Petra dokonce absolvovala kurz thajské kuchyně, tak asi ví, co dělá. Komu se bude zdát asijské jídlo nedochucené a komu naopak pálivé až moc? Jako zábava se budou hádat písničky a řeší se, co je a není zdravé. A jaká bude nálada? Petra se snaží o dokonalost, talíře budou hranaté, jídla vypadají luxusně, nálada naštěstí vydrží… Poslední krémový mini cheesecake sklidí úplné ovace. Prostě jako v luxusní restauraci.
Pátek: Na chalupě poslední hostitelky Isabely (61) to bude zábavné, živelné a trochu překombinované. Finále je tak trochu jako ona sama…
Na finále u Isabely jsou soupeřky zvědavé. Isabela je totiž ze všech nejtemperamentnější, navzdory svému věku. Stihne toho hodně, vystřídala spoustu profesí, ještě před čtyřmi roky si udělal kuchařský výuční list. Bohaté menu je poskládané z různých chutí, ale servírování bude takové rustikální, chalupářské. Hostitelka se nebude obtěžovat ani s ubrusem. Upeče nejlepší úkol týdne, ale své dobře ochucené kuřecí karbanátky rozdá návštěvě za pochodu při šmejdění, kde je opravdu na co se dívat. A nepřekvapí, že v polévce u majitelky dvou velkých koček se nějaký ten chloupek najde. Ne všechno půjde jako po drátkách, Isabelu naštěstí jen tak něco nerozhodí. Začne vajíčkovou tlačenkou, plněnými rajčaty a okurkami, tlačenka se jí povedla a chutná dokonce i Nikole, která ji jinak moc nemusí. Hráškový krém by byl chutný, ale na stůl se dostane už bohužel vychladlý. Isabele jde vaření, u něhož jí hodně pomáhá mixér, od ruky, ale překombinuje a neohlídá hlavní chod. Telecí Casablanca se změní na vepřové, protože telecí maso prý hostitelka nesehnala, ovocná omáčka je dost sladká. A vepřový špíz s arašídovou omáčkou je hodně vysušený, skoro spálený. Napraví to až hezky podávaná jablka v županu s vanilkovou omáčkou, ta se hostitelce povedla. Naštěstí nálada na její pěkné chalupě u stolu vonícího dřevem zůstává výborná…
Jak celý ústecký týden dopadne? Která z dam to vyhraje? A bude to výhra zasloužená?
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.40 na Primě. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE