Prostřeno! Bude Jana tak perfektní, jak se prezentuje?
Ekonomka Jana (57) touží večerem na úrovni soupeře inspirovat, to se jí ale nepovede. K jejím obzorům hosté prostě nedohlédnou, spíš mají Janu za namyšlenou snobku.
Ve čtvrtek jsou všichni zvědaví, jak si s hostitelskou úlohou poradí ve svém domě, kde žije s přítelem, kritická Jana. Ta, která “všechno ví, všechno zná”. Hlavně v prostírání, příborech, etiketě a původních surovinách se vyzná. Hostům prostře ve své zimní zahradě, konečně je to dokonalé, jak se sama pochválí. S tím Jana žádný problém nemá a opravdu se snaží, jenže možná až moc. Začně pěkně zostra – slivovicí a mušlemi svatého Jakuba. Ty podává v lasturách a jistě to nebyla levná záležitost. Ochutnají všichni plody moře? Pochutnají si? Není to pro soupeře škoda? Mušle mají díky koření docela výraznou chuť, jemnější je brokolicovo-květákový krém. Skladba menu je taková splácaná, hosté čekali od Jany něco jiného.
Jana chce hlavně inspirovat
Moravské uzené doprovodí pepřová omáčka na steaky, možná by se k uzenému víc hodila třeba klasická křenovka, myslí si Magdalena. Pepřová omáčka je peprná dost a také prý nakyslá. Přílohou jsou opět brambory, tentokrát s cibulkou. Jana docela zaboduje úkolem týdne, pizzu si soupeři dají s chutí, ale tím, že je opět upozorní na kvalitní suroviny, jaké na pizzu dala, tak je chuť přejde. A jak dopadne světácký dezert? Crme brlée je takový, jaký má být, ale ani poslední chod s vanilkou nevoní všem. A přestože Jana o svém výkonu nepochybuje, má ze svého večera smíšené pocity. Návštěvu podaruje vlastnoručně usušenými bylinkami a kořením, spolustolovníci si mohou namíchat vlastní směs do sklenic. Ale i podle jejich výběru se Jana domnívá, že soupeři nejsou na takové úrovni, aby vůbec dokázali její výkon a celou večeři ocenit.
Precizní prostírání