Dva soutěžící v Prostřeno! jsou staří známí!
Prostřeno! zavítá po delší době do Pardubického kraje, kde se o šedesát tisíc korun a hostitelskou čest k tomu utkají tři ženy a dva muži.
Díky lokaci nepřekvapí, že úkolem týdne bude perník. Co ale překvapí, jak ležérně k zadání tentokrát soutěžící přistoupí a také, že jako první uvaří žena, která v pořadu není poprvé. Paní Ivana se už v Prostřeno! jednou o výhru (neúspěšně) pokusila, proto se odhodlala k opáčku. Snad bude mít lepší partu než minule, protože právě to se minule podle ní hlavně nepovedlo.
Podívejte se na upoutávku:
Zda Ivana tentokrát konečně vyhraje, neprozradíme; má ještě čtyři silné soupeře. Do soutěže můžete svým hlasováním zasáhnout i vy. A pokud budete mít štěstí, nejen váš favorit, ale také vy můžete získat deset tisíc korun. Proto sledujte Prostřeno! z Pardubicka od pondělí do pátku!
Pondělí: Dvojnásobná maminka Ivana (29), která nevaří v pořadu poprvé, se pokusí o úspěšné opáčko. Vyjde to tentokrát?
U Ivany se toho za téměř pět let hodně změnilo. Přibylo jedno dítě, takže je z ní dvojnásobná maminka, a její bydlení prokouklo. Také Ivana se změnila k nepoznání – má jiný účes, jinou práci. Dělá v pizzerii a prý ji to moc baví. Nikdo z hostů zatím netuší, že Ivana už jednou v pořadu účinkovala a první hostitelka informace o své předchozí účasti v pořadu zatím tají. Co kdyby jí za to soupeři strhli pár bodíků? Ze svého prvního účinkování nemá zrovna dobré zkušenosti, postěžuje si, že měla špatnou partu. Bude tahle parta jiná než ta předešlá?
Ivana začne netradičně zábavou, lukostřelbou, s hosty se poprvé uvidí na fotbalovém hřišti. A ke svému překvapení se objeví i Robert, který bydlí také v Březové nad Svitavou. Inu, všichni se tu znají. Menu tentokrát Ivana zvolí, aby s ním moc nenarazila, prostě na jistotu. Vybrala si vyzkoušená a chutná jídla a jako vyučená cukrářka by neměla mít problémy s posledním chodem, ořechovým mlsem. Do italského předkrmu přidá překvapivě slaninu, ta ale v bruschettě nikomu moc nevadí, pány spíš potěší. Dýňový krém i kuřecí steak se žampionovou omáčkou a gnocchi dopadnou dobře, navíc se cení, že hostitelka uvařila vlastní bramborové noky – ne kupované, jak se domnívaly soupeřky.
Úterý: Pečovatelka Monika (28) pečuje nejen o klienty, ale také o velkou rodinu, o své hosty i o sebe – vypadá jako nějaká hvězda z televize
Jako druhá v pořadí se u plotny předvede pečovatelka v terénních službách. Monika si v pondělí z hostů tak trochu vystřelila, na otázku, zda může být odněkud známá, třeba z televize, odpověděla, že ano. A všem to vrtá hlavou. Příjemně překvapí svým hezkým bydlením, hosty přivítá upravená a libuje si, jak šťastně si žije po rozvodu s přítelem a dětmi, dohromady mají doma tři potomky. Hosté se budou snažit dětí dopočítat a vyznat se v nich.
V něčem si druhá hostitelka naplánovala podobné menu jako její včerejší soupeřka. Předkrm je dokonce stejný, jde opět o bruschettu, tentokrát v dietnější verzi bez slaniny, zato s pikantními kapary. I dál bude Moničino menu italské. Následuje polévkový květákový krém s parmazánem a pečené roštěnky s olivovou omáčkou. A tady by mohla Monika, která se nebojí výraznějších chutí, narazit. Jako poslední podává tiramisu podle originální receptury. Pro Ivanu bude jídlo celkově víc slané, nějak si u svých dětí prý odvykla na sůl a koření. Ale Monika, která si poradí u stolu i v kuchyni, si všechno líbit nenechá. Oproti včerejšku se hodně rozmluví Honza a hostitelce to už leze na nervy. Je určitě zvědavá, co Honza sám předvede ve svůj hostitelský den zítra…
Středa: Jan (36) je velký teoretik, ale v praxi se na nekompletní a bohužel i studené jídlo dlouho čeká
Středa bude patřit právě Honzovi, který sice sám bezlepkovou dietu držet nemusí – dokonce ani nikdo u stolu – přesto ji plánuje a dost si tím zkomplikuje život. Jakmile se objeví první problémy, začíná zmatkovat a rovnou ve svém menu škrtat. Chce vařit na milimetr přesně, všechno měří, počítá, ukrajuje. Jenže na domácí bagetky vůbec nedojde a barvu přizná hostitel až ve finále, zatím se jen vymlouvá… Nervózního hostitele honí čas a raději si měl před příchodem návštěvy pohlídat byt, trochu lépe si v něm poklidit, aby se tu hosté, kteří uspořádání jeho domácnosti moc nerozumějí, cítili pohodlněji. Když jim Jan vysvětlí, jak se věci u něj doma mají, ocení Honzovu dobrosrdečnost a dívají se na věc shovívavěji.
A co si měl hostitel ještě kromě rychle ubíhajícího času pohlídat? Určitě teplotu pokrmů. Polévka je skutečně zlatavá, prý trochu nasládlá, ale hlavně studená. A to je u vývaru velké minus. Na hlavní chod se opět čeká, hosté si při tom mohou hrát a bavit se bez z hostitele, který v kuchyni smaží špízy z panenky s jablky, míchá kaši a trápí se s hrudkovitou sýrovou omáčkou. Nakonec je nejlepší asi dezert, kde jsou skutečně doma upečené piškoty. Zde hostitel slib dodržel a úkol týdne – perník – do své sladké tečky jen nastrouhá. A nebude sám…
Čtvrtek: Na benjamínka týdne Robina (25) bohužel něco leze, proto vyučený kuchař nepředvede stoprocentní výkon. Prostě smůla…
Robin si v kuchyni normálně umí dobře poradit. Rád vaří a baví ho to, ale ve čtvrtek mu není dobře, bolí ho v krku a ani mu moc nechutná. Přesto se snaží a skoro všechno zvládne, poměrně náročný předkrm se mu povede. Paštika z krůtích jater pěkně ztuhne, pletené houstičky, které nahradí bagetky z menu, vypadají vábně a jsou vypečené tak akorát. Paštiku bohužel ani neochutná Monika, ostatní ale předkrm pochválí. Také hrášková polévka nedopadne špatně, někomu jen vadí velké kusy slaniny, absence smetany či nasládlá chuť, ale žádný důvod k panice to není.
Práci si dá hostitel i s hlavním chodem. Krůtí roláda je plněná houskovou nádivkou a sušenými rajčaty, které by měly hlavnímu chodu dodat pikantnost a šmrnc. Práskne na sebe Robin, že na přílohu při přípitku zapomněl? Připálí brambory na plotně, ale i z toho nějak vybruslí. Dokonce si troufne i na pečenou buchtu, jenže poslední chod nikoho moc neoslní. Spíš naopak… Robina dostihne v průběhu večera nejen jeho nevolnost, ale také hledá během večeře svého kocourka a moc se mu nelíbí ani všetečné dotazy na jeho soužití s přítelem či případnou adopci potomků. I když jsou dámy tolerantní, asi je na podobné úvahy ještě mladý…
Pátek: Zootechnička Eva (34) bydlí v domě na samotě u lesa. Proč si o ní hosté myslí, že je to taktička týdne? Je to pravda?
Poslední večeři a celé finále připraví zootechnička Eva, která poněkud mate svou zamlklostí u stolu, k jídlům se nijak zvlášť nevyjadřuje. Sama to vysvětluje tím, že je prostě větší introvert než ostatní a sblížit se s druhými jí dá více času. Její bydlení v domečku je vkusné a má v sobě velký potenciál, jen to bude ještě stát hodně práce, času i peněz. Zatím v domě, kde žije Eva s partnerem, dvouletým synem i zvířaty, chybějí dveře. Prostě ještě nebyl čas a finance je dodělat – výhra by se poslední hostitelce též jistě hodila.
A ačkoliv se šikovná kuchařka Eva bude snažit, nevyhne se časovému presu. Bude vymýšlet, jak hosty zabavit, jak z časové tísně vybruslit. Jako zábavu si Eva zvolila výrobu z kůže, o kterou se postará její partner. Koho to bude nejvíc bavit? Naštěstí tak získá potřebné vteřiny a své do Francie směřující menu zdárně dokončí. Jako předkrm bude francouzský cibulový koláč podobný známému lotrinskému, následuje další hovězí polévka a populární hovězí po burgundsku. To ale Monice připomíná jídlo spíš ze závodní jídelny, vděčný strávník Honza si ale na měkkém masíčku pochutná. A s úkolem týdne se nemaže ani Eva, i ona perník na svůj jahodový dortík prostě jenom nastrouhá…
Jak nejen finále, ale celý týden dopadne? Kdo vyhraje a kdo nejvíc taktizuje? Bude to výhra zasloužená? Nesouhlasíte? Vezměte spravedlnost do vlastních rukou a hlasujte!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE