11. července 2016 11:47
Prostřeno! Jeden bude muset dokončit svůj večer v cizím bytě! Co se tento týden stane?
REPRÍZA Detox, tak zní úkol týdne a čtyři ženy a jeden muž z Prahy a Středočeského kraje se pokusí o zdravé nápoje, čistící čaje či salátek k povzbuzení organismu.
Bude to tolerantní parta, která s bodováním nešetří. Bude mít i tak klidná společnost, která se kvůli první hostitelce muslimského vyznání vzdá bez protestů alkoholu, nějaké překvapení? Bude! A nevídané! Naši Pražáci a Martina z Berouna budou muset zvládnout hodně neobvyklé situace! Hlavně Bob, kterého manželka uprostřed slibně rozjeté večeře vyhodí z bytu! Jak tohle dopadne? Dívejte se i v novém roce na Prostřeno! Určitě je na co se dívat…
Pondělí: Ruská švadlenka a muslimka Káťa (26) nepije, nejí vepřové a uvaří sibiřskou kuchyni
Hned v pondělí čeká na Pražáky a jednu Středočešku překvapení. Ve dveřích je čeká v šátku zahalená Ekaterina, která si říká Katka nebo Káťa. Ruska, která před třemi roky konvertovala k islámu, samozřejmě nepije alkohol, ale ani nesmí sedět u stolu s lidmi, kteří alkohol pijí, podat ruku muži a konzumovat vepřové. Naštěstí je to tentokrát kachní týden a Pražáci budou kvůli ní abstinovat. Jsou to tolerantní lidé, což první hostitelku rozpláče až k slzám. Sama uvaří spíš ruské a sibiřské menu, s výjimkou hlavního chodu, což je oblíbené „super kuřátko“ jejího syrského manžela. Je vidět, že mladá hostitelka vaří ráda a většinu jídel nedělá poprvé. Předkrmová variace salátů jsou vrstvené lahůdkové ruské saláty s majonézou, rybou, vejcem, sýrem, krásně barevné a úhledně naservírované. Polévka soljanka je hodně masová, hlavní příchuť jí dodávají solené okurčičky, a přestože se servíruje s citronem a olivami, zachutnala téměř všem. U hlavního chodu, možná až moc vypečeného, chyběla šťáva, to ale pozorná hostitelka rychle napravila. A moučník měl hodně specifickou chuť od mouky ze sibiřského stromu, ale ani ten nebyl žádný propadák. Klidná zábava se tento týden bude hodně točit kolem jídla, které si hosté budou moci jako kulinářský suvenýr odnést domů – a poprvé to bude zdobení dortíčků.
Úterý: Účetní Jana (38) tvrdí, že vařila jen několikrát za život, bude to až taková hrůza?
Jak po šikovné kuchařce Kátě obstojí Jana z Holešovic, která prý neumí vůbec vařit? „Vařím tak jednou za rok,“ přiznává druhá hostitelka, protože má za partnera kuchaře, který kraluje v kuchyni i doma. „Omáčky například nevařím vůbec,“ svěří se na kameru sváteční kuchařka, která sice měla vaření na rodinné škole, ale zapamatovala si vůbec něco? Prý aspoň příteli v kuchyni ráda pomáhá například s loupáním brambor. A to se jí dnes hodí, protože brambory budou součástí hlavního chodu, gratinovaného jídla z jednoho hrnce. Jana začíná být nervózní a panáčka slivovice si dá aspoň jako závdavek na kuráž. Hostitelka na to jde od lesa: zkombinuje oblíbený rodinný recept se zapečenými kotletami s nivou a lesními houbami, se švestkami ve slanině, jednoduchou zeleninovou bramboračkou a štrúdlem z koupeného těsta. A daří se jí… Káťa sice dostane svůj příděl drůbežího, ale nebude jí vadit, že se peklo společně s vepřovým? A jak jí osloví předkrm, sušená švestka – extra pro ni zabalená do krůtí šunky? Ostatní si pochutnají na slanině, která má přece jen díky tuku více chuti. Dozvědí se diváci, jaké vlasy skrývá Káťa pod šátkem? Prozradí to při zdobení vydlabaných dýní? A co podivínovi Bobovi vadí na závinech? Když jsou zavinuté!
Středa: Mladá maminka Martina (25) má jídlo samý alkohol. Co na to muslimka Káťa?
Vdaná Martina, která si chce účinkováním v pořadu zpestřit stereotyp své mateřské, si dost věří. Vzhledem k tomu, že má ambiciózní francouzské kachní menu s indickou čočkovou polévkou, doufá, že má co nabídnout. „Určitě jsem dobrá kuchařka,“ tvrdí sebejistě. Nebude ale překážkou alkohol skoro v každém chodu? „Mám celé menu s chlastem,“ uvědomuje si se smíchem v dlani hostitelka. Jak tohle vyřeší? Co udělá portské v paštice, červené i bílé víno v kachních prsou se švestkami a panák rumu v čokoládové pěně s muslimkou Káťou? Alkohol se varem odpaří, nebo změní kuchařka původní receptury? A opravdu budou ještě všichni v pohodě a tolerantní a pořád nebude nikomu nic vadit? Dá si Káťa nealkoholický sekt na společný přípitek? Každopádně hostům se v jejím přistavěném domečku na okraji Berouna líbí, poprvé také mají víc prostoru pro své šmejdění. Jídlo ale není stoprocentní. Předkrm má malou vadu na kráse, paštika nestačila dobře ztuhnout. Indická čočková polévka je chutná, zato „hlavní chod byl hrozný propadák,“ konstatuje sebekriticky hostitelka. „Marmeláda z cibule mě vůbec nezaujala, taková hromádka neštěstí,“ konstatuje Bob. Cibuli nemusí ani Káťa, a jaký je zbytek hlavního chodu? „Hlavní chod se měl vydávat asi o dvacet minut dříve,“ tvrdí největší kritik Bob, „trochu utekl a kachní prsa ztvrdla.“ To platí i o neochucených bramborových pusinkách. Pěkná je ale další zábava s kulinářskou tematikou – nakládání hermelínu, typicky české pochoutky. A nadchnul i dezert – čokoládová pěna se šlehačkou a borůvkami, přestože v něm chyběl rum….
Čtvrteční večer je samé překvapení. Nejprve hostitel řečený Bob uvaří soupeřům opravdový detox, čaj z mírně projímavého ostropestřce. Pak ukáže dvě vzpomínky na dospělého syna manželky, který se právě odstěhoval, velkého plyšového medvěda a živého hada škrtiče. Ten bude s holkami v teráriu při večeři v místnosti; komu zkazí chuť k jídlu? A opět budou na jídelníčku minutková kachní prsa na červeném víně, i když s klasickými přílohami, zelím a knedlíky. A protože se včera moc nepovedla, bude to pro soupeřky zajímavé srovnání. Klasický vývar s nudlemi ještě nebyl, proto by mohl zabodovat, jestli se kuchaři povede. A je fajn, že včetně předkrmu – toustů s kuřecím masem – si na večeři bez vepřového může pochutnat i muslimka Káťa, která kupodivu alkohol v jídle moc neřeší. Kdo ale překazí dobře rozjetou večeři? Co nečekaného se stane? Proč musí dámy opustit byt a skončí i se zaskočeným hostitelem na ulici v Nuslích? A jak tohle šokující překvapení zvládne jinak vynikající hostitel, pro kterého je to velká čára přes rozpočet? To uvidíte – obdivuhodně! Zachovat značnou duchapřítomnost a pohotovost budou muset i hosté a štáb. Po rychlé improvizaci se pokračuje doma u Káti, která si pak dokonce přidá zelí se skořicí, která jí normálně nechutná. A i když Bobovi není moc do zpěvu a výběr melancholické písně to jen potvrdí, nepečený tvarohový dezert doprovodí zpěvem s vlastním kytarovým doprovodem, což je další z jeho mnoha koníčků.
Pátek: Zadaná studentka Daniela (22), benjamínek týdne, všechny příjemně překvapí
„Myslím si, že jsem kuchařka doopravdy dobrá, vařím už od třinácti let, naučila jsem se to od mého tatínka,“ tvrdí vysokoškolačka a floristka Daniela, tak trochu tichá voda, která přes své mládí umí překvapit. „Teď, když už mám svoji domácnost s přítelem, tak jsem určitě královna kuchyně.“ Daniela, která hosty pozve do nového bytu na Střížkově, má oprávněné kuchařské sebevědomí. Do pořadu se přihlásila sama, ráda lidi pohostí, vaření ji baví a není líná upéct domácí pečivo, byť s pomocí domácí pekárny. To bude přílohou k předkrmu – kachní paštice se šípkovou marmeládou z Chorvatska. Kachna na hlavní chod bude tento týden už potřetí, hostitelka ale zvolila klasicky upečená stehna s vlastními bramborovými nočky posypanými čerstvou pažitkou a majoránkou a s karamelizovaným zelím. Bude i dýňová polévka, pro někoho premiéra, ale od pátku též oblíbená polévka Katky, která se už těší, až ji uvaří manželovi. „To je asi nejlepší kachna v mém životě,“ zasní se milá Káťa nad hlavním chodem. Ta také překvapeným hostům prozradí, kolikrát se viděla s manželem, než se vzali… Ale i přes všechny rozdíly si věkově blízké holky sednou a mají si dohromady více co říci než s Bobem. Tomu je líto, že při floristické zábavě nemůže tvořit to samé, co holky. Jako sladká tečka bude opět závin, tentokrát ale z vlastního těsta. Jak na to Bob zareaguje, uspokojí ho aspoň páteční štrúdl? A k závinu bude bylinkový čaj, který pročistí nejen útroby soutěžících, ale i celý týden. Finále bude pohodové – samozřejmě i napínavé. Budou Danielinu výkonu odpovídat i body? Jak dopadne pozorná, milá a šikovná hostitelka Daniela?