Seriály a filmy

15. září 2017 19:00

Lucie Gretzová

Prostřeno! Jeden soutěžící se bude snažit rozeštvat partu!

Prostřeno! bude příště v Praze a muži jsou v mírné přesile. Opět se hraje o pořádný balík. Nejen o hlavní výhru 60 tisíc, ale i o dalších 30 tisíc od diváků.

Ti, stejně jako hosté u stolu, mohou každý den bodovat hostitele a ten, který získá nejvíc diváckých bodů, se stane vítězem divácké volby a kromě peněz získá i řád zlaté vařečky. Diváci tak mohou vzít spravedlnost do svých rukou a zvolit si svého vítěze. A bude z čeho vybírat, protože tahle pražská pětka složená ze tří mužů a dvou žen je opravdu pestrá. Nenajde se v ní moc Pražáků křtěných Vltavou, je to spíš takový slovanský mix. Slovák Alexander, Bulhar Georgi, Ukrajinka Roksolana a dva mladí našinci Štěpán s Lucií. Jako úkol týdne dostanou zajímavé téma – škvarky. A celkem svorně se na něj vykašlou. Jen Georgi to zvládne, ale ocení to někdo? Několikrát předvedou plněná rajčata, která jsou tento týden v oblibě, partu nejvíce pozlobí provokatér Štěpán, který do sebe klopí jednoho panáka za druhým, ale Roksolana si to ve finále nenechá líbit a vyžene ho do stolu. Komu se povede uspořádat nejlepší večírek? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte na http://prima.iprima.cz/prostreno/hlasovani, jeden z vás za to může získat pět tisíc korun!

Pondělí: Bývalý policista Alexander (53) je svérázný chlapík, který se ničeho nebojí a tradiční recepty si udělá po svém

Večeřet se začne v prostorném bytě na Praze 6, kde žije bývalý policista, nyní ochranka v obchoďáku. Alexander je nejstarší z pražských účastníků a chce vědět, kolik mu hosté hádají. Je totiž moc pyšný na svoji o mnoho let mladší ženu. První hostitel má až skoro vojensky stručné tradiční menu, poněkud obměněné po svém, ale pro někoho až moc jednoduché. Začne se silnou slovenskou pálenkou, těch panáků na rozehřátí bude trošku víc a jako by to poznamenalo celý týden. Hosté se skoro hystericky rozveselí. Na hlavní chod jsou španělské ptáčky a kdykoli hostitel vysloví slovo pták, protože každému vrtá hlavou původ názvu tohoto známého jídla, tak Ukrajinka Roksolana se rozesměje, až skoro nemůže jíst. Možná je to trochu i úhybný manévr, protože Alexandrovy zčásti rozplavané ptáčky nejsou nic moc, jen s vodnatou šťávou a navíc z kuřecího místo z hovězího. Ptáčkům s rýží předchází hodně hustá zelňačka bez smetany a lehký předkrm z plněných rajčat. Poslední štrúdl z lístkového těsta s netradiční náplní z hrušek a kompotovaného ovoce se bohužel zespodu připálil tak, že chuť ovoce přebila spálenina. Na úkol týdne si hostitel, kterému čas v kuchyni ubíhal při vaření mnohem rychleji, než původně plánoval, ani nevzpomněl. Ovšem nikdo ještě netuší, jaký oříšek je za úkol týdne. Na zábavu dorazila živá country kapela, která by se asi víc hodila k táboráku než do dejvického činžáku.

Úterý: Štěpán (22) si nalévá panáky, docela provokuje, lehce podvádí, ale v kuchyni si i přes svou nezkušenost nakonec ví rady

V úterý se k plotně postaví nevyzpytatelný Štěpán, který se jmenuje Klacik, ale klidně by to mohlo být klacek. Nejmladší hostitel je poněkud podivínský a taková je zčásti i jeho večeře, kde dojde k několika vědomým dezinformacím i omylům, k nimž se přizná až v závěru týdne. Štěpánovi celkem projde fakt, že nevaří u sebe doma, ale v bytě kolegyně, kde se moc nevyzná. Kuchaři můžeme dle jeho věku věřit, že moc zkušeností s vařením nemá, většina jídel je prý premiéra, ale Štěpán má štěstí a soupeři zase nemají s gastronomií moc zkušeností. Něco by mu jinak tak snadno neprošlo. Mění suroviny, polévka není žádný smržový krém, jsou to prostě jen sušené hřiby. Největší fór je hlavní chod, údajně hovězí krkovička, názvy masa si popletl hostitel. Ke své škodě, nejde o vepřové ani o „hovězí z krku“, ale o steak z pravé svíčkové. Na ten se hosté sice načekají, i když nakonec dostanou maso skoro krvavé. Pozná vůbec někdo, jak kvalitní surovinu dostali na talíř? Bohužel servírovanou s velkým listem salátu, který by potřeboval lépe omýt od hlíny. Přesto je všechno lepší než včerejší večeře, což platí i o předkrmu, kachní paštice. K té hostitel upekl cibulový domácí chleba a ten se mu opravdu povedl, hosté chválí a Štěpán, který ač nezkušený, receptů se moc nedrží – a vychází mu to. Nakonec příjemně překvapí i sám sebe To platí i o jeho brownies. Sám prý čekal něco jako sušenky, ale Georgi ho chválí, jak vláčný a uvnitř ještě tekutý čokoládový moučník se mu povedl upéct. Dorazí mistr světa v hraní si s míčkem hakisákem a předvede, co dokáže ustavičný trénink, něco si budou moci vyzkoušet i sami hosté

Středa: Přes velmi stresující začátek je večer u Lucie (23) nakonec asi nejvíce pohodový z celého týdne

Sympatická studentka a vedoucí hostesek v jednom velkém pražském hotelu je zadaná a bydlí s přítelem v podkroví rodinného domu jeho rodičů. Ovšem o tom, že se bude natáčet Prostřeno!, zapomněla majiteli včas říct a ráno stojí před velkým problémem, Vypadá to, že Lucka možná nebude mít kde vařit! Stojí ji to pěkné nervy a pár slziček, no nakonec to klapne. Je to šikovná slečna, která by se klidně mohla už i vdávat. Což by si i přála, jak se přizná… Lucie se pustí do těsta na banketky, které doprovodí předkrm – výběr z několika druhů plněné zeleniny, což je taková sofistikovanější a bohatší variace pondělního předkrmu u Alexe. Následuje dost hustá tomatová polévka se smetanou a pestem. Když Lucie zjistila, že všichni u stolu jedí ryby, svoji nabídku z jídelníčku na hlavní chod zjednodušila. Ugrilovala jen lososový filet a na původně nabízené kuře rezignovala, což se ovšem ne každému líbí. Lucie je trošku „hračička“ a to se projeví i na jejím posledním chodu, tvarohový dezert s malinami jsou ve skutečnosti pěkné a chutné mini dortíky. Ovšem možná právě i proto složitý „škvarkový“ úkol týdne opět nestíhá a ke všemu ji začne zlobit Štěpán. Poté, co včera odvařil, si začne žádat o panáky tvrdého. Asi si dodává kuráž k provokování ostatních, což je jeho taktika a možná i škodolibá zábava.

Čtvrtek: Bulhar Georgi (28) je pozorný a dobrý hostitel i zkušený kuchař, ale se Štěpánem to má těžké

Georgi oslovovaný „Džordž“ žije s přítelem v pěkném a upraveném bytě na Černém Mostě. Pěstuje orchideje, chová rybičky a skoro denně vaří, někdy i bulharskou kuchyni, ale hlavně prý takovou všehochuť. A takové je i čtvrteční menu uhlazeného hostitele. Již potřetí budou na jídelníčku plněná rajčata, tentokrát se náplň blíží bulharské specialitě tarator, jde o jakési tzatziki s drcenými vlašskými ořechy, a upeče k tomu úkol týdne. Jako jediný! Po klasickém vývaru s knedlíčky se pustí i do domácího chleba se sušenými rajčaty, což je příloha k hlavnímu chodu, pikantnímu bulharskému jídlu kavarma z vepřového a kuřecího masa s pečenou paprikou a vejcem. Georgi jídlo stylově servíruje v typické bulharské keramice. Kavarma hostům chutná, Roksolana si část jídla, které už nemůže, nechá dokonce zabalit domů. Italský je dezert, ale tiramisu je netypicky podávané v malých květináčích. Hosté si nestěžují, asi jim chutná, ale jídlo už ani moc nehodnotí, protože veškerou pozornost na sebe opět strhává Štěpán. Ten si zase žádá tvrdý alkohol, vypije přes půl lahve vodky a z Alexandra přesedlal na Roksolanu, aby se do ní strefoval. Hostiteli zase klade dost intimní a nevybíravé otázky ohledně jeho sexuální orientace a soukromého života. Georgi, kterému to samozřejmě není moc příjemné, se snaží udržet atmosféru večeře pokud možno v mezích. Naštěstí to soupeři vidí a Štěpán si hraje to svoje podivné sólo sám… S jídlem a dalším těstem souvisí i zábava, příprava slaného bulharského koláče, který si soupeři odnesou jako dáreček domů.

Pátek: Roksolaně (25) ujedou nervy a během poslední večeře vykáže Štěpána od stolu

Poslední hostitelka s ukrajinskými a ruskými kořeny pracuje jako koordinátorka na soukromé plastické klinice, kde využívá svých jazykových znalostí. Žije s vojákem z povolání a sama působí sebevědomým dojmem. Ve finále se neohroženě pustí do menu, které normálně nevaří a vybrala si ho spíš náhodně s vědomím rizika. Proto neví, jak dopadne předkrm – mozzarellové koule ve slanině, zda se sýr celý nerozteče. Nerozteče, ale za cenu toho, že slaninka není dost křupavá. Hostitelku poněkud znervózní, že Lucie má zpoždění, a rozladí ji, když její finská lososová polévka hosty, kteří verbálně doufají v něco neobvyklého či krajového, to v praxi nakonec často neocení, což je případ i této neznámé polévky. Burger Casanova není tak neodolatelný, jak kuchařka doufala, protože někomu se zdá mleté hovězí, z něhož je usmažen na pánvi, málo propečené. Také je docela obrovský, takže je problém s konzumací. Mnohem lépe dopadnou pečené brambůrky, které k němu Roksolana podává. A co dalo hostitelce paradoxně nejvíc zabrat, jsou jednoduché muffiny z pytlíku. Připálila je tak, že musela udělat repete. Roksolana po včerejšku, kdy si ji nepříjemně dobíral Štěpán, doufá, že se dočká omluvy. Marně, to se nestane. Rozhodla se nepodávat už žádný tvrdý alkohol, ale Štěpán ho tentokrát ani nechce. Ale stejně není pokorný a Roksolana, které se asi všechno teprve pořádně rozleželo v hlavě, ho vykáže od stolu. Opustí Štěpán byt, nebo zůstane někde v koutku? A jak bude hodnotit poslední večeři? Kdo to nakonec vyhraje? Ten, komu to všichni přejí nejvíce? Nebo ten, komu to soupeři nepřejí vůbec?

Dívejte se, bude to zajímavé!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 12. 2024

Většinu svého života věnujete službě druhým. Nyní můžete přehodnotit své povinnosti vůči nim. Možná někdo nespravedlivě využívá vaší dobré povahy. Možná konečně zažíváte touhy, které máte pocit, že musíte splnit. Podívejte se na svou situaci objektivně, bez pocitu viny, smutku nebo strachu ze ztráty přítele. I na vašem štěstí záleží.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.