25. srpna 2015 10:00
Gabriela GabrielováJihomoravští soutěžící neumí otevřít víno! Tento týden se máte v Prostřenu na co těšit!
V Jihomoravském kraji se sice ideálně sejdou tři muži a dvě ženy, ale k ideální partičce bude mít tahle smíšená skupina daleko. Přestože věkově nikdo moc nevyčnívá, sešli se dost rozdílní lidé.
Pomáhat a chránit bude policista Aleš, který v úvodu mluví o cti, ale nakonec se ukáže jako docela velký hráč. „Je absurdní, že ten, kdo navrhoval být fér, to nakonec porušil sám,“ zazní. Markéta má zvláštní vrtochy a rozmary při jídle, sní toho málo a působí nevyzpytatelně. Polák Lukasz je sympaťák, ale pro někoho jen do té chvíle, než uvaří. S jídlem to není žádná sláva ani u kliďase Jaromíra, kterému to ale vyžehlí projížďka na koních. Nají se všichni dosyta u přátelské Petry, která přichystá pořádnou baštu? Kupodivu ani ta se nezavděčí všem a taky to pak opláče…
A co mají všichni tihle moravští „vinaři“ společného? Je to ostuda: žádný z nich nemá pořádnou vývrtku a neumí otevřít víno, které bude tentokrát i úkolem týdne… Jak dopadne bodování na Primě? Kdo vyhraje padesát tisíc? Pokud nebudete s výsledkem spokojení, což je docela možné, můžete to napravit vlastním bodováním na mobilní aplikaci Prostřeno!
Pondělí: Nad regulérností celého týdne bdí policista Aleš (38), taktiku ale ovládá mistrně
Na první večer se policista Aleš ve svém pěkném novém domě dobře připravil, většinou uvaří vlastní osvědčené recepty. Aleš působí sebevědomě, dost toho namluví, i když zprvu konverzaci udržují hlavně ženy. Vtipkuje o původu pokrmů nejen svých a blýskne se několika povedenými chody. Třeba úvodním salátem, který nevšedně kombinuje těstoviny a ovoce, nebo originálními jemnými knedlíčky z vařeného masa plovoucími v silné hovězí polévce, která je prý bohužel přesolená. Sůl je vůbec asi Alešova Achillova pata. Hostitel ale nejen polévku, ale i lákavou vepřovou roládu „Moravia“ se smetanovými brambory považuje za jednu z nejlepších hostin, co kdy uvařil a suverénně by si udělil devět bodů. Venkovní zábava před hlavním chodem je taková hravě branná, jak to má u policisty být, a hosté se na jídlo hodně načekají, maso přesto zůstalo místy tuhé. Bude hlad nejlepší kuchař? Dostane Aleš devítku? Kromě úleku z toho, že Martina nejí červené maso, které se bude ve zbytku týdne převážně podávat, je pondělí pohodové.
Úterý: Brusič Jaromír (30) rozvaří španělské ptáčky, ale nadchne projížďkou na koních
Kliďas a pohodář Jaromír se spolehne na oblíbený bulharský salát, českou klasiku a moučník, který mu prý často peče jeho milovaná přítelkyně. Hosty pozve do rozlehlého venkovské stavení, do jehož rekonstrukce se s partnerkou vloni pustili. Jaromír uvaří opět hovězí vývar s celestýnskými nudlemi, takže bude možnost srovnání, dále předloží španělský ptáček s knedlíkem a upeče docela složité bruselské kostky, kde prý mohlo být více čokolády. Španělské ptáčky považuje hodně soupeřů bůhvíproč za jednoduché jídlo, je to přitom docela zdlouhavá piplačka s náročnou omáčkou, a Jaromír si to neulehčí ani rýží z pytlíku, ale dá se do karlovarských knedlíků. Proč se podle hostitele jmenuje salát šopský? Prostě podle toho, „jak se to tam všechno našupe“. Tím velmi inspiruje Aleše, který se začne předvádět s vlastními teoriemi o původu jídel, u španělských ptáčků ale výjimečně neblafuje. Ubohé ptáčky se v papiňáku převařily téměř do rozpadu, nedrží tvar, k moučníku je vystydlý svařák, úkol týdne. Svět je asi přece jen nejkrásnější z koňského hřbetu, protože krátká projížďka na koni, pro někoho vzpomínka na dětství, dojme Petru až k slzám.
Středa: Polák Lukasz (26) chce kuchyni své vlasti představit v lepším světle, ale moc nepochodí
Jak si mladý bohemista ve své malé brněnské garsonce poradí se svým rodinným polským menu? Hostitel je při vaření poněkud zmaten a hosté zase po přečtení jeho menu. Všichni trochu trnou, co je čeká pod „kyselou okurkovou polévkou“. Letní, studená varianta, nebo teplá? Každopádně to bude premiéra a to ještě nevědí, že důležitou ingrediencí je dost nevábně vyhlížející lák z okurek. Polský zeleninový salát je hodně podobný našemu bramborovému salátu. Brambor je tam méně a přibyla kukuřice a jablko. A našincům k tomu hlavně chybí řízek… A co ještě hosty překvapí? Že Lukáš vaří v gumových rukavicích, nejen kvůli červené řepě! Nedělá nějaké hokusy pokusy?! Polévka kupodivu Martinu i Petru, „přestože kvašáky nejí“, překvapila mile, muži zůstanou u české kuchyně. Na hlavní chod se hosté načekají, bude to stát za to? Polská varianta hovězích závitků s omáčkou z praváků připadá Alešovi planá. Přílohou je pohanka a červená řepa: „Lukáš podle mě zkušenosti s vařením nemá, byla to šlichta.“ A je zklamaný, že kritizuje sám. „Je to taktika, nebo jsou tak hloupí?“ diví se. Jenže Markétě, která téměř nejí maso, to vyhovuje. Dozvíme se, proč se mu vyhýbá, ale promyšlené to úplně nemá. Jak dopadne tvarohový mls, hruška uvařená ve víně, a zábava u stolu? Možná by bylo lepší na chvíli opustit stísněný byt…
Čtvrtek: zdravotní sestra Petra (45) dělá, co může, ale nikomu se nezavděčí
Komunikativní a bezprostřední Petra si naplánovala úplný „český sen“, mohla by to být tutovka: tatarák z pravé svíčkové, slepičí vývar s domácími nudlemi, poctivou svíčkovou a horké maliny. Jenže… hra je hra a včera jsme se dozvěděli, proč Markéta zásadně nejí červené maso, natož syrové! To je ale problém i pro Lukasze. Petra je zklamaná: „Při svíčkové, a to si myslím, že umím uvařit, přišla rána. Markéta řekla, že to jíst nebude.“ Nedá si ani omáčku s knedlíkem? Ne, knedlík byl prý studený a hustá zeleninová omáčka jí připomíná školní kuchyni. „Nemůžu to hodnotit jako nezdařené, taková průměrná domácí kuchyně,“ moc se netváří ani Aleš. Také se mu nezdá, že kuchařka nedala do slepičího vývaru maso a bůhví jak že to s tou slepicí prý vůbec bylo… Petra se snažila a na surovinách rozhodně nešetřila, i proto je jí to líto. Ale drží se a rozpláče se až o samotě. „To, že bych nevyhrála, to mě nemrzí, mě mrzí falešný lidi. Navzdory svým slovům na začátku týdne Aleš taktizuje.“ To si myslí i Markéta, která má buď hlad, nebo je tak nadšená z horkých malin se zmrzlinou a griotkou, že si dá nášup aspoň u dezertu. Pánové všechno snědí, ale pro Lukáše je všechno jídlo „až moc domácké“. A jaká bude zábava? Petra naplánovala ještě adrenalinovou projížďku na čtyřkolkách! „Dobrý pocit ze svého večera tedy nemám,“ konstatuje ale nakonec s hořkostí.
Pátek: Umírněná vegetariánka Markéta (33) umí vařit, jí maso a překvapí světáckým menu
„Markéta hraje a bude hrát a já jsem hrozně zvědavá na zítřek,“ říká po včerejšku Petra. I Lukáš je zvědavý, co dostane na talíř, když poslední hostitelka skoro nic nejí. Dekoratérka v obchodě s oblečením, momentálně na mateřské dovolené, sní o tom, že by se ráda podívala na delší čas do Francie. Markéta má estetické cítění, což se odráží i na jejím venkovském domečku v provensálském stylu i při servírování. Středomořské bude i Markétino menu. Začne domácím pečivem k lososové pomazánce s ricottou, pokračuje francouzskou cibulačkou a italským kuřetem ve svítku, sladkou tečkou je čokoládové suflé. Hosté přišli trochu nedůvěřiví, ale nakonec ti, co tipovali, že dostanou znovu pohanku nebo syrovou mrkev, jsou příjemně překvapení. Možná se ale Markétě vrátí všechno za celý týden, kdy toho moc nesnědla a dost kritizovala… A potíže v kuchyni se také dostaví. Domácí pečivo nekyne, pomůže malý trik? Jak se povede svítek – nebude moc suchý? Vyjde Markétě počasí, aby mohla prostírat venku, nebo bude hostům zima? S úkolem týdne by to mohla mít jednoduché, protože víno je už součástí jejího menu. Dokonce je i součástí zábavy. „Konečně jsem jedl pravý předkrm. Nabudil ve mně chuť k jídlu a porce byla tak akorát,“ k údivu všech hostitelku pochválí Aleš. A kdo si naopak myslí, že vařila podprůměrně? To budete koukat… Ještě to bude dost napínavé…