Na jižní Moravě prý nejsou konflikty. Potvrdí to Prostřeno! z vinařského kraje?

Jižní Morava, spojovaná s krásnými ženami a dobrou náladou, nás ve svých soutěžících nezklame – čtveřice žen a jednoho muže utvoří pohodovou partičku, která se bude společně opravdu hodně smát. A konflikt? Toho se tentokrát nedočkáme.

Jihomoravská skupina soutěžících bude mít jeden zajímavý atribut – tři z žen jsou významně spojeny se zahraničím – pondělní hostitelka Tereza využívá při práci svých jazykových znalostí francouzštiny a také má francouzského přítele. Čtvrteční hostitelka Veronika má za manžela Nora a žila nejenom v Norsku. Páteční hostitelka Kateřina měla za prvního manžela Turka a je překladatelkou z turečtiny. Úterní hostitelka Jitka sice nemá se zahraničím na první pohled nic společného, ale překvapí vás její byt plný panenek. A jediný muž týdne? Lukáš je pohodář a uvaří ve společnosti dvou koček. Vyvaří mu chlupatá stvoření 50 000 Kč, nebo bude někomu přítomnost zvířat vadit? Dívejte se od pondělí do pátku v 18 hodin na Primě na Prostřeno!

Pondělí: Tereza (24) nás vezme svým menu na výlet do Francie

Pondělní hostitelka Tereza je mladá sympatická slečna, která je okouzlena Francií, jejím jazykem, kulturou a gastronomií – a jak by ne, když má i francouzského přítele! Její menu je celé francouzské a také ve francouzštině – jen sem tam se hosté strefí s tipem, co to asi je za jídlo, zejména odhalí čokoládový dezert. Tereza pozve hosty do Brna–Černovic a přizná, že kvůli natáčení museli přivézt a smontovat nový stůl, který běžně v bytě nemívají. A vysloví obavu, aby stůl nespadl… Nespadne, a dokonce unese všechny chody, které sklidí úspěch! Ať už játrová paštika s domácím chlebem, tak například krémová pórková polévka se slunečnicovými semínky. U polévky se strhne tradiční diskuze pořadu Prostřeno! na téma vývaru a „kostky“. A skončí jako obvykle – někomu vadí, někomu nevadí. Hlavní chod byl očekáván nejvíc, ale očekávání se úplně bohužel nenaplní, maso bylo suché, nezachutnala úplně šťáva z masa, a nezachránila to ani čokoláda, která je tajnou hostitelčinou ingrediencí. A aby byla zahnána žízeň, musela se hostitelka poprat s otvíráním vína. Večer bude zajímavý až do konce!

Úterý: Jitka (39) připraví prézlové knedlíčky, znáte je?

Po francouzském pondělku přijde český úterek – a z ryze českého menu je nadšená zejména Veronika, ale těší se také masožravec Kateřina. Při vaření Jitka vysvětlí, že do vývaru nedává celer, protože ve školce ji učitelky nutily ho jíst a jí pak z něj bylo špatně. Zauvažuje také nad tím, že segedínský guláš je jmenuje nejspíš podle „Seketínu“, který by mohl ležet třeba v jižních Čechách. Odvážná teorie… Hostitelka přivítá ostatní soutěžící ve svém bytě v Kyjově a přípitek bude tradiční – slivovice! Úkolem týdne jsou luštěniny a po pondělní čočce udělá Jitka humus, který podá k předkrmu, jehož hlavní součástí je plněná sekaná. A ta převážně chutnala, i když někdo by si ji dal spíš teplou na hlavní chod a s bramborovou kaší. Polévka chutnala také, a zejména konečně všichni poznali, co je to prézlový knedlíček – ten seděl v talíři jeden, veliký, a například pro Kateřinu byl bez chuti. Jak by ne, když byl knedlíček ze strouhanky. Hlavní chod měl jednu zajímavost – hostitelka udělala málo knedlíků, a tak podala jak domácí, tak kupovaný knedlík. A domácí chutnal samozřejmě více! Jen zelí bylo v guláši málo a také papriky, na pohled to nebyl „segedín“, ale spíš ten „seketín“, jak uvedla na začátku Jitka…

Středa: Lukáš (33) uvaří v garáži!

Na úvod středečního večera si Lukáš připraví na dámy takový malý vtip, a to když je od dveří, které vedou do bytu jeho rodičů, pošle jeho syn do garáže. A tam se skutečně večeře podává, Lukáš má suterénní byt, do kterého se jde právě garáží! Lukáš se bude muset vypořádat s úkolem týdne – bude muset sehnat mungo fazolky, a tak obejde několik obchodů, až je skutečně sežene! A zařadí je do salátu k hlavnímu chodu. Samotná večeře se nesla v poklidném duchu – sýrová roláda, kterou Lukáš dělal teprve podruhé v životě, celkem chutnala, ale asi úplně nenadchla – sýrovou roládou už dnes nikdo příliš nepřekvapí, každý ji zná a každý je zvyklý připravit ji na svůj způsob. Polévka byla hodně krémová, až příliš sytá, a zaujal termizovaný sýr, který do ní Lukáš přidal. U polévky se Lukáš přiznal, že on čte po večerech kuchařky a jeho žena detektivky – zajímavé! Na hlavní chod se dámy těšily, že bude konečně kus masa, ale bylo to mleté maso zapečené pod bramborovou kaší, opět to bude pro někoho malinko zklamání. Mungo fazolky ale příjemně překvapí.

Čtvrtek: Veronika (22) je bývalá vrcholová sportovkyně

Veronika je smíšek týdne, stále dobře naladěná a je na ní znát bývalá dráha profesionální sportovkyně – bere vše s nadhledem, a to i tehdy, kdy má kuchyň zaplavenou nádobím a nemá kam vyndat knedlíky ke svíčkové, která je hlavním chodem. Ovšem než dojde na svíčkovou, zajde Veronika pro mungo fazole, na něž se poptává v řeznictví – a rozhovor s řezníkem, který jí nabízí tlačenku, jitrnice a klobásy se slovy: „Říkejte si tomu mungo, jatsuky, jak chcete! Jednak nevím, co to je, a jednak mne to uráží!“ Samozřejmě to myslel pan řezník v humoru a s Veronikou se opravdu hodně nasmáli. Další zajímavá chvilka nadejde v kuchyni, kdy Veronika odměřuje vodu do polévky tak, že ji naleje do talířů a podle toho si odpočítá velikost hrnce. Nicméně polévka – bramboračka s hřiby (a tajně přidaným úkolem týdne, fazolkami) – se nakonec velmi povede. Přes komplikace a chaos v kuchyni i svíčková dopadne dobře a večer se ponese především v duchu hostitelčiny bezprostřednosti a otevřenosti.

Pátek: Kateřina (49) připraví takové malé obžerství

Kateřina je zkušená kuchařka, má doma tři chlapy, jak říká, kteří stále a hodně jedí, a protože „dobře najedený chlap je spokojený chlap“, Kateřina se v kuchyni umí opravdu dobře otáčet. A tak připraví pro hosty skutečnou hostinu! Úkol týdne zapracuje do tureckých falafel, což jsou smažené zeleninové kuličky, zpravidla z cizrny. Podávat je Kateřina bude spolu s předkrmem. Ovšem než dojde k večernímu poslednímu posezení s ostatními, zažije páteční hostitelka maraton v kuchyni. A domácí chléb, který napoprvé nevzejde, bude dělat nadvakrát! A vyplatí se – druhý pokus už dopadne dobře a domácí chléb bude ostatním moc chutnat. Polévka také, a to i tehdy, když Kateřina přizná, že přidala malinko bujónu, protože polévce prostě chyběla síla, kterou by měla mít. A po polévce už přijde to hlavní – pečená marinovaná žebírka a pečená kolena! Na ta už skoro nikdo nemá sílu, hosté budou u hlavního chodu funět, ale za ušima se jim ze všech těch chutí dělat boule!

Na koho čeká tento týden výhra 50 000 Kč? Jisté je, že by si ji zasloužili všichni, ovšem – rozdělí se výherce? Nedá se to očekávat, ale zázraky se někdy dějí… A vy se dívejte s námi na další zajímavé kulinářské klání!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.