Prostřeno! Naděžda žije v jedné domácnosti s partnerem, bývalým manželem i jeho přítelkyní!
Velikonoční Prostřeno! bude zčásti mezinárodní. U stolu se sejdou nejen Češi, ale také jeden Slovák, Řek a Polák. Samí třicátníci.
Pro Naděždu je symbolem Velikonoc beránek. Pro Řeka Vasilise jsou tyto svátky velmi důležité, jde o příchod jara, kdy lidé chodí do kostela a skromně se stravují. Pro věřícího Poláka Andrzeje znamenají Velikonoce dobro a naději, vítězství nad smrtí. Slovák Lubo je má zase spojené s barvením vajíček, rodinnými setkáními a bohatým stolem, veselými zvyky, kdy kluci polévají holky vodou a za to dostanou vajíčko, panáka nebo sladký dáreček. A pro Markétu je to hlavně čas strávený s rodinou, kdy se peče mazanec, barví vajíčka a vaří se nějaká výborná sváteční bašta.
Úkol týdne je zelený a někteří soutěžící to pojmou vskutku nápaditě a originálně. Muži jsou v mírné přesile a všichni budou opět bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Sledujte pohodové, pestré a zajímavé velikonoční Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat!
Pondělí: Startujeme u Naděždy (38), která má v domě devět dospělých lidí plus čtrnáctiměsíční dvojčata a kupu drobného zvířectva
Naděžda Hrachovcová Zdroj: archiv TV Prima
Maminka na mateřské Naděžda slibuje, že bude bodovat zejména podle toho, jak moc jí bude na návštěvách chutnat. Na samém začátku soutěže i velikonočního týdne je ale na ní, aby předvedla, co v kuchyni dovede. Naďa je tolerantní a přátelská. Také o sobě říká, že je trochu střelená. Tolerantní být musí, když žije v domě zároveň se svým partnerem i bývalým manželem a jeho přítelkyní, se všemi dětmi a navíc se ještě ujala dvou zbloudilých duší, známých svých potomků. V pondělí jsou ale matrace složeny a v domě je dost místa, jen do exmanželova zamčeného pokoje se šmejdilové nedostanou. My ale zamíříme do kuchyně, kde bude pod dohledem kamer odvážná hostitelka vařit celé soutěžní menu poprvé. A to se jí místy vymstí, hlavně během přípravy dezertu. Trik s balonky na přípravu čokoládových mističek na opilá vejce nevyjde a ona musí dost improvizovat. Naďa je sice vyučená cukrářka, ale sladké řemeslo prý nikdy neprovozovala.
Vejce naslano plněná s lososem budou na první chod, ryba prý není v předkrmu skoro cítit. Kuřecí polévka s těstovinami je dobrá, ale dost hustá. Zajímavý a trochu záhadný je hlavní chod. Kdo ví, co je to frikasé? A kdo nejí králíka? Frikasé z králíka doplní výborné domácí bramborové krokety a zeleninový jarní salát. Dušený králík na víně je svěží, dochucený citronovou šťávou. Naděžda hostům během pondělního oťukávacího večera dopřeje hudební zábavu – malý koncert spřáteleného muzikálového zpěváka. Nálada je dobrá a zčásti mezinárodní sestava zatím slibuje zajímavou a podnětnou konverzaci u stolu i pestrou sváteční tabuli.
Úterý: Řek Vasilis (39) je trochu odměřený i záhadný, ale výborně uvaří a prozradí překvapivé zajímavosti o zvycích a obyčejích své vlasti
Vasilis Mavrovouniotis Zdroj: archiv TV Prima
Ani Řek Vasilis nemíní na taktiku moc spoléhat, prý ji neumí ani používat, říká o sobě obchodní zástupce pro velkou americkou technologickou firmu a vystudovaný chemik. Svoji původní profesi předvede během zábavy, kdy uspořádá malý domácí ohňostroj, což ho stojí propálený ubrus i čalounění křesla. Vasilis pochází z Atén, žije u nás téměř patnáct let a česky mluví dobře. Hosté se v jeho bytě v michelské novostavbě cítí dobře a většinou se už těší na řecké menu, které pozorný hostitel s láskou a péčí předvede.
Začne zajímavou úpravou větších krevet v rajské omáčce zapečených s fetou. Naděžda má na krevety alergii, ale ze zvědavosti trochu ochutná. Přesto si musí vzít protialergický prášek, který jí hostitel promptně a ochotně nabídne. Dobře to dopadne a následující řecká čočková polévka ochucená rajčaty je příjemným překvapením. Na hlavní chod Vasilis upeče sváteční velikonoční jehně s bramborami. V úterý toho moc nesní Markéta, která jehněčí nemusí, jenže maso je šťavnaté, voňavé a prostě výborné. Jako úkol týdne Vasilis připraví tzatziki. Krok za krokem, jak má tradiční okurkový salát s tučným řeckým jogurtem, česnekem, koprem a zelenou petrželí vypadat. Prostě paráda! A v žádném případě nevázne u stolu ani konverzace, kdy se od hostitele spolustolovníci dozvědí místy překvapivé informace o řeckých zvycích. A samozřejmě nechybí ani pálenka ouzo nebo po pryskyřici vonící víno retsina.
Středa: Polák Andrzej (35) se zamiloval do Marilyn Monroe a do Prahy, kde žije už jedenáct let a zkouší psát. Je to sympaťák, ale i pěkný nervák…
Andrzej Paczkowski Zdroj: archiv TV Prima
Polák Andrzej pracuje jako operátor na zákaznické lince a zkouší psát, už vydal hodně knih a ještě více jich má doma, v bytě na rušné žižkovské ulici, kde žije sám. Věřící katolík si přeje, aby týden proběhl v klidu a míru, tak jak by měly Velikonoce vypadat. To mu však tak úplně nevyjde, protože i když je v kuchyni velmi zručný a svoje národní menu má dobře vymyšlené, pěkně mu u toho tečou nervy. Ale zbytečně… Sice zapomene hosty včas vyzvat ke šmejdění, na jídlo se místy čeká a třeba Naďa dostane místo příboru dvě vidličky, jeho hostina se nakonec povede. A Andrzej si to nijak neulehčí, spíš naopak! Je to hračička.
Na přípitek je vodka smíchaná s jablečným džusem a servírovaná ve vydlabaných jablíčcích s brčkem. Polévku podává ve vlastnoručně upečených bocháncích chleba – a to se cení. Polévka žurek je navíc pěkný risk, který kupodivu vyjde. Jde o jakousi bohatší obdobu podkrkonošského kysela. Na předkrm jsou vajíčka plněná kozím sýrem a rajčaty a ani zde nikdo nic nenamítá proti kozímu sýru, naopak i zeleně obložený předkrm doplněný o dobré klobásky a šunku hosté chválí. Pracný je i hlavní chod: plněná vepřová pečeně se sušenými švestkami v bylinkách je roláda s aromatickou nádivkou v podobě fáše, s bramborami s cibulkou a dvěma saláty, kde nesmí chybět v Polsku tak oblíbená červená řepa a kysané zelí. Návštěvu rozveselí trhlá legrační zábava jako na polské svatbě a potěší sernik, polská obdoba módního moučníku cheesecake, kde nechybějí sušené švestky. V již zklidněné atmosféře u stolu se od hostitele dozvíme i něco o polských Velikonocích, které se podobají spíše těm slovenským než českým.
Čtvrtek: Slovák Ľubomír (32) už trochu plave ve své mateřštině a ani ty velikonoční zvyky nemá tak úplně v malíku
Ľubomír Britaňák Zdroj: archiv TV Prima
Slovák Lubo také nemíní taktizovat, snad prý jen tím, jak dobře uvaří a kolegy pohostí. Žije v hostivařském bytě s manželkou a malou dcerkou Stelou. Pracuje jako dělník a doma rád vaří, hlavně o víkendech. Rád se baví a záleží mu na tom, aby si u něj hosté pochutnali a nenudili se. To druhé se mu s pořádnou lidovou kapelou a chvilkou napínavé přípravy opravdu povede, vaření mu ale na sto procent nevyjde. I Lubo je nervózní víc, než předpokládal.
Jeho menu není striktně velikonoční, zčásti jde o hostitelovy recepty a hlavní chod s kuřecím masem, mozzarellou a rajčaty je spíš jako z italské kuchyně. „Nebíčko v papuľke“ hostům předem nic neprozradí a není divu, že Řek Vasilis ani netuší, co to je „papuľka“. A co znamená první „syrová roláda“? Je opravdu syrová nebo sýrová? Bé je správně, jde o známou roládu z roztaveného, uváleného a naplněného sýra, na Slovensku často podávanou jako sváteční předkrm. Roláda je chutná, bohužel ještě nestihla správně ztuhnout. Co se skrývá pod „zelenobielou polievkou“? Náš starý dobrý brokolicový krém, který se prý na východě Slovenska jí na Zelený čtvrtek. Kdo se těšil na pořádnou kapustnicu, má smůlu, protože ta bývá na menu až v pondělí s hromadou řízků a salátem. Toho se ale ve čtvrtek hosté nedočkají, zato dostanou přesolené domácí pečivo. Řídké těsto kuchaře potrápilo, tak bulky radši upekl ve formičkách na muffiny. A Lubomírův úkol týdne je opravdu originál. Zelený je až běda, ale žádná zdravá jarní pochoutka to není. Ve sklenici zeleného piva je utopený panák zelené! Ještě jedno „veľkonočné prekvapenie“ na hosty čeká v podobě sladké tečky. Ta sice moc sladká není, ale o to víc osvěžující je pohár s domácí ovocnou zmrzlinou. Nebo je to spíš sorbet?
Pátek. Elegantní Markéta (39) toho moc nesní, ale uvařit a pohostit návštěvu umí parádně!
Markéta Grabein Zdroj: archiv TV Prima
Markéta o sobě říká, že je totální flegmatik a tvrdí, že jí o výhru nejde. Chce si spíš natáčení užít a předvést, co dokáže. Pokud ale vůbec hledat v pražsko-středočeské partě nějakého taktika, tak by si pánové tipli Markétu. Zatím toho snědla nejméně, nedojídá a občas i kritizuje. Hostitelka z Bubenče vypadá fajnově, má ambiciózní menu a především krásný mezonetový byt, kde žije se svou rodinou. Má tři děti, byt přes celé patro, podkroví patří teenagerovi. Sportovní maminka miluje golf a má svůj projekt pro opuštěné děti. Připraví moderní menu, jaké je zvyklá vařit ve sváteční dny. Netají se tím, že je mlsná a není jí jedno, co jí. V krásné a účelně zařízené kuchyni má spoustu pomůcek, pohybuje se tu sebevědomě, avšak ani jí nevyjde úplně všechno.
Těsto na chléb nevykyne dobře ani v domácí pekárně, ale jinak už jde všechno jako po másle. Na menu chybí polévka, což vadí nejvíc asi Lubomírovi, hostitelka vsadila na dva předkrmy. Prvním je sezamová rýže s hovězím masem a japonskou majonézou s rybí příchutí. Na druhý chod je hřebenatka s hráškovým pyré. Mušle sv. Jakuba se musí opéct rychle a je jasné, že pro většinu hostů je to premiéra. Hlavní chod – filet mignon na černém pepři s koňakovou omáčkou a gratinovanými dvoubarevnými bramborami – hosty trochu zmate, někdo si myslí, že místo steaku dostane rybu. A přestože se hostitelka správně zajímá, jak moc chtějí hosté maso propečené, ani jí se nepodaří požadovaný stupeň dodržet a maso je většinou „well done“. Stejně je to ale mňamka… Lehký hruškový koláč se bude konzumovat během projížďky historickou tramvají a k tomu bude i něco zeleného – zelený čaj. Je to improvizace, Markéta prý až do konce netušila, jaký úkol týdne na ni čeká.
Finále je důstojným závěrem zajímavého velikonočního týdne s pestrou a příjemnou partou i překvapivým závěrem.
Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!