Seriály a filmy

9. března 2018 19:00

Lucie Gretzová

Prostřeno! Nebude žádná hádka! Je to vůbec možné?

V srdci republiky se sejde zajímavá parta. Zdánlivě by mohla být zdrojem mnoha konfliktů, ale nastane mnohem lepší extrém: nikdo se hádat nebude a ani nechce! A že by mohli…

Jde totiž o čtyři muže a jedinou ženu. Tři mladé muže, jednoho padesátníka původem ze Slovenska a jedinou ženu a zároveň nejstarší účastnici. Důchodkyně Maruška už oslavila sedmdesáté narozeniny. Tato pražská a středočeská sešlost má ještě jednu zajímavou raritu. Pánové by měli zabodovat s bábovkou, což není úplně snadný úkol týdne. Dají to, nebo se zachovají jako bábovky? Nevykašlou se na to, dokonce to celkem zvládnou! A Marie upeče experiment – slanou bábovku, ochucenou jako šumavský bramborák lidově zvaný bác.

Jediná žena u stolu září a baví pánskou společnost svými historkami, které se zčásti vážou k jejímu menu. Jak se bude mezi mnohem mladšími muži cítit jediná dáma? Dokáže se v pánské společnosti prosadit? Kdo si nakonec odnese hlavní výhru 60 tisíc korun? A kdo bude nejsympatičtější divákům a získá odměnu 10 tisíc korun? Zcela určitě se ale ze stejné částky bude radovat i jeden z hlasujících diváků. Sledujte Prostřeno! a bodujte!

Pondělí: Elektrikář Jakub (23) má chuťové buňky vyladěné jako Marie, jen ta kuchařská praxe mu chybí. Je nervózní a ve finále zmatkuje…

Mladý elektrikář Jakub vaří tak rád, že je to prý doma, kde žije se spolubydlícím, většinou na něm. V pondělí to na něm bude určitě. A o výhru by se rád pokusil poctivě, chce předvést své kuchařské umění a potěší ho, když to hosté ocení. Kde se naučil vařit? „Když jsem se odstěhoval od mámy, musel jsem se starat sám. Hodně věcí mi taky ukázala sestra,“ říká. I úkol týdne – bábovku – prý už dvakrát v životě zkoušel, ale ne moc úspěšně. A ani formu doma nemá, pomůže kamarád?

První a nejmladší hostitel si připravil své osvědčené menu, ale narazí už u předkrmu. Slané palačinky jsou ve skutečnosti malé koupené tortilly a náplně je v nich podle hostů docela málo. U pórkového krému nenechal Jakub nic náhodě a vývar si uvařil předem. Chutnou polévku však podává studenou, což je sice oblíbené ve Francii uprostřed léta, kde se takto tradičně servíruje, ale na vymrzlém chodovském sídlišti jsou z toho hosté rozpačití. Spíš se těšili na něco teplého do žaludku. Na hlavní chod se načekají, dokonce si krátí čas před domem. Studený je bohužel i hlavní chod – panenka, to ale v plánu určitě nebylo. Co Jakuba ale nejvíc zradilo, je virtuální svět pod hladinou, který chtěl svým hostům dopřát. Jenže konzoli neuměl prostě nastavit, někde se stala chyba… Prostě trapas. Pomůže aspoň přítel na telefonu? Pobaví se soupeři na úkor hostitele, nebo ho spíš politují? A který z moučníků bude chutnější? Další Jakubův pokus o bábovku, nebo jeho mrkváč?

Úterý: Obchodník Radim (30) se na svůj večer připravil skoro s vojenskou důkladností a přesností

A to není žádná náhoda, protože Radim usiloval o vstup do francouzské legie. Nakonec neuspěl ani v naší armádě, protože měl v dětství diagnostikovanou celiakii. Ta mu sice zatím žádné problémy nedělá, ale aspoň jeho čokoládový dort s omáčkou z lesního ovoce a šlehačkou bude bezlepkový (a výborný). Není v něm totiž žádná mouka. Ale nepředbíhejme, celé Radimovo menu vzbudilo u soupeřů velké očekávání – a právem. Na úvod je opečený sýr halloumi na cuketovém polštářku s bagetkou a brusinkami, předkrm je dobře chuťově sladěný, lehký i zajímavý. Řecký sýr, ideální na grilování, každý nezná. Radimovi se povede i cibulačka, hutná tak akorát, pěkně karamelově zabarvená a chutná. Nejvíce si sympatický hostitel vyhraje s hlavním chodem, králičí roládě s bramborovo-hráškovým pyré a pečenými rajčátky. Roládu z králíka Radim naplnil fáší z králičího masa, je obalená slaninou a hermeticky uzavřená v alobalu, aby králík nebyl suchý. Kvůli tomu se ale z králíka nevypeče žádná chutná šťáva a ta nakonec v jídle s kaší chybí. Jak si Radim poradí s dalším pečeným dezertem, čokoládovým dortem s omáčkou z lesního ovoce a šlehačkou, a ještě s povinnou bábovkou? Lépe než včera Kuba? Mladší kolega v úterý ocení zábavu; miluje svoji vanu, kde prý dokáže strávit celé hodiny, a u Radima si může s ostatními vytvořit vlastní aromatickou koupelovou sůl s bylinkami.

Středa: Paní Marie (71) se předvede jako tolerantní, hravá a poetická duše

Důchodkyně Maruška to se svým manželem vydržela v klidu a míru přes padesát let, jak si sedne se čtyřmi mnohem mladšími muži? A oni s ní? Kupodivu to bude harmonie sama: „Parta vypadá moc dobře, jsou to mladí chlapci, milí, myslím, že spolu budeme dobře vycházet,“ tuší Marie už v pondělí u Kuby. Kolegové ji berou jako babičku, proto je nezaskočí její osvědčené, babičkovské menu. I když od hostitelky čekali možná trochu víc.

Marie nad menu přemýšlela a chody zahalila do tajuplného svatebního menu, ke každému pokrmu má nějakou dávnou historku, která se k jídlu váže. Tak třeba předkrm „chlebové pohoštění od chudého ženicha“ je vzpomínkou na chudé studentské časy, kdy se seznámila s manželem, který jí občas z lásky udělal opečený chléb se zeleninou. Svatební bezmasá zeleninová polévka připomíná italskou minestrone, navíc jsou v ní ale drožďové knedlíčky, na které nedá hostitelka dopustit. Vydatný a tučný je hlavní chod „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“, vepřová roláda s knedlíkem a omáčkou, na kterou prý známí dostali ženicha. „Politá nevěsta“ je variací australského sněhového dortu Pavlova. Každý z pánů dostane nevěstu vlastní a moc si ji užije. Maruška také překvapí slanou bábovkou, což je její originální a zdařilé pojetí úkolu týdne. Přestože se pánové domnívali, že si u zkušené kuchařky pošmáknou o něco luxusněji, je to večer zábavný, pozorná hostitelka svůj úkol zvládne dobře. Zábava je zprvu sice poněkud zmatená, nakonec ale veselá a kolektiv ještě více stmelí.

Čtvrtek: Pavol (54) hodně spoléhá na své menu se slovenskými prvky, ve finále je ale zklamaný

Operátor výroby z mladoboleslavské škodovky žije v Čechách už deset let a mluví česky skoro bez přízvuku. Žije s přítelkyní v pronajatém bytě, kam pozve své hosty. Dlouhovlasý chlapík, který se během týdne o postupy a suroviny docela zajímal, je pro soupeře tak trochu otazník. Pavol umí žít a ničeho se nebojí, sám hlavně spoléhá na hlavní chod. Je to husa, nikoli avizovaná kachna, kdo to pozná? Pavol dokonce připraví pařátky, kdo jim neodolá? Jakub si je asi klidně odpustí… Večeře začne jednoduchým předkrmem, jde o plněná vajíčka. Někdo je má moc rád, ale mladým hostům připadají plněná vejce předpotopní a příliš jednoduchá. Vývar s játrovými knedlíčky trochu připomíná kaldoun, v polévce jsou drůbky z husy, třeba srdíčka. Navíc je polévka mastná a ve výsledku téměř bez tekutiny, ta se Pavlovi skoro všechna vyvařila. Škoda… Pavol už ztrácí nervy a náladu, je skleslý, to ale částečně napraví hlavní chod, který má největší úspěch. Petr si dokonce přidá a talíře jsou prázdné. Chutná je husa, zelí i lokše. Právě na bramborových plackách pečených nasucho se pozná, že Pavol není doma v kuchyni určitě poprvé. Bohužel jeho moučník nepřesvědčí, piškotový dort s ovocem je zespodu připálený a hostitel bude zvědavý, zda to někdo pozná. A jak se bude líbit čtvrteční zábava? Bude to takové trampské karaoke. Kdo se bude před kamerou stydět zpívat?

Pátek: Účetní a student Petr (28) překvapí svým krásným komfortním bytem s terasou i vysokou úrovní celé večeře

Petr je mladý muž, ale má toho za sebou už docela hodně. Studoval angličtinu v Austrálii, odkud si přivezl brazilskou partnerku, matku své tříleté dcery. Už spolu nejsou, právě se rozvádějí, ale bydlí kousek od sebe. Petr má už jinou partnerku. Také má doma buldoka a hada. Poslední hostitel zatím působil spíš klidným dojmem, moc na sebe neupozorňoval, o to víc ve finále překvapí svým sebejistým vystupováním a kuchařským a hostitelským výkonem. Petr rozhodně není žádná bábovka a s bábovkou si taky dobře poradí. K tomu zvládne bez chyby moderní předkrm – lilek v trojobalu s parmazánem a dipem. Zeleninový je i druhý chod – hráškový krém s domácím pečivem. K tomu má výhrady jen Jakub, který hrášek nemusí, diskuse se rozpoutá i kolem pečiva. Je domácí pečivo ještě domácí, když je pečené v domácí pekárně a z koupené směsi? Jde o poslední večeři, že by se v pátek projevila přece jen špetka taktiky a soutěživé rivality? Žádný důvod ke stížnostem nedává totiž ani vepřová panenka na grilu a americké brambory podávané vtipně v zapékané misce, i když na česnekový dip hostitel nakonec zapomene. Jak dopadne souboj panenek? Která bude lepší? Pondělní Jakubova, nebo ta Petrova? A páteční sladká tečka korunuje dílo, jahodové tiramisu je prý skvostné!

Nikdo si nic v pátek vyříkávat nemusí, snad jen to, kde a kdy se všichni ještě znovu sejdou. Kdo vyhraje a kdo své kolegy na tu oslavnou slezinu nakonec pozve? Vyhraje ten nejlepší?

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 12. 2024

Velké řeky se rodí z kapek vody. Příležitost ve vašem životě právě teď nechybí. Je skvělá doba na to, abyste se v osobním i profesním životě zapřáhli. Nikdy jste se nevyhýbali tvrdé práci. Přijímáte ji. Den zakončíte s pocitem uspokojení, které přináší dobře odvedená práce. Gratulujeme.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.