Seriály a filmy

20. dubna 2018 19:00

Lucie Gretzová

Pár díky Prostřeno!? Mezi Julií a Vladimirem to pěkně jiskří!

Hlavní šedesátitisícovou výhru si v Praze budou chtít vyvařit a vysoutěžit tři muži a dvě ženy. Dva z účastníků jsou původem cizinci a oba jsou příjemní hostitelé i šikovní kuchaři.

Do pořadu vnesou Vlado i Julija energii, výbornou češtinu skoro bez přízvuku a jídelníčky obohacené o ukázky chorvatské a ukrajinské kuchyně. Zbylí muži jsou spíš introverti, i když Radek je taková tichá voda a v kuchyni i jako hostitel příjemně překvapí. S Prostřeno! má už nepřímé zkušenosti Vojtěch, jehož partner už v pořadu vařil a diváci si na něj budou pravděpodobně pamatovat. Vojtěch je „menší číslo“ než jeho nepřehlédnutelná polovička, a zda se mu v malém bytě bez trouby bude dařit lépe, je zatím ve hvězdách. Bydlení je i slabostí nejstarší hostitelky Lenky, která žije v domku, který by potřeboval rekonstrukci a generální úklid.

Invalidní důchodkyně Lenka ale jediná zvládne na jedničku úkol týdne – hamburger. A jako zdravotní sestra se zaslouží i o zábavný kurz první pomoci. O kurz sebeobrany v exteriéru se pokusí ve finále Vlado. Jiskří to mezi Vladem a Julijí, jak si myslí Lenka? Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, vše se dozvíte!

Pondělí: Julija (32) zahájí příjemný pražský týden ukrajinskou kuchyní

Jako první uvaří sympatická a pohledná maminka třináctileté dcery. Julija pochází z Ukrajiny, pracuje jako vedoucí prodejny s vínem a mluví téměř bez přízvuku, prý i doma s dcerou se baví česky. Je evidentně šikovná a zkušená kuchařka, byt má jako klícku, u ní bude radost jíst. Většinu pondělního menu tvoří pokrmy ukrajinské kuchyně a je v něm hodně moučných jídel, byť s přídavkem masa. Z mouky jsou slané a plněné palačinky benderyky, plněné kuřecím masem a ještě jednou osmažené. K nim je domácí tatarka a jsou téměř bez chybičky.

Největším riskem první večeře je letní studená polévka okroška, pro našince nezvyklé jídlo, spíš takový pěkně nadrobno nakrájený salát s okurkou, vejcem, šunkou, koprem a smetanovou zálivkou – v létě vychlazený je jistě osvěžující. Chorvat Vladimir se už moc těší na pelmeně, které miluje a zná od svého ukrajinského kamaráda. A Julija se přesně trefí do jeho představ. Na přípravu jinak pracných pelmení má šikovnou pomůcku. I servírování hlavního chodu je atraktivní, zvlášť se podává omáčka s koprem, kterého je pro někoho ale už moc. A zajímavý je dezert s tvarohovými nočky a mascarponovým krémem s malinami. Julija se věnuje vínu a tomu je věnována i zábava. Kdo si chce zahrát na someliéra? Marek to nebude, ten alkohol nesnáší…

Úterý: Vojtěch (24), jehož partner už v pořadu vařil, není na sváteční večeři vybavený a má vůbec smůlu

Po včerejším příjemném, i když ještě oťukávacím večeru, se jde k Vojtěchovi, kterého do pořadu přihlásil manžel. A ten už v Prostřeno! vařil a byl to dost nezapomenutelný večer. To Vojtěch působí spíš jako nemluvný introvert a patrně nebude ani moc zdatný kuchař. Navíc, kluci se přestěhovali do hodně malého bytu ve Vokovicích a zařízení museli přestěhovat na balkon, aby se pětice lidí do bytečku vůbec vešla. V kuchyni chybí trouba, korpus na svůj moučník musí hostitel upéct u sousedky. Vojtovi padají věci z ruky, střepy létají po podlaze, má co napravovat a zametat. Už tak má málo nádobí a ani s úklidem to kluci nepřeháněli. A protože chovají dva pejsky, Julije najde v jídle chlupy, které pořádkumilovné dámě vadí. Ale vlasů na talířích bude během týdne ještě několik.

Vojtěch má podivné menu – jakoby dva dezerty a dva hlavní chody, navíc je bude podávat ve zpřeházeném pořadí. Ale úkol týdne bude, i když až na cestu. To možná někteří ocení, protože budou mít po jeho večeři ještě hlad. Jako předkrm mají být jablka v županu, ty jsou ale až druhé v pořadí – ve vlastním těstíčku a tvrdá. Večeře začne buřtgulášem, avizovaným jako polévka. Kořeněná, dost mastná, ale poživatelná. A zahřeje, venku mrzne. Hlavní chod je spíš katastrofa, kuřecí kapsa s broskví a sýrem má k dokonalosti daleko. Příloha se vůbec nepovedla, místo kroket budou improvizované americké brambory, celé jídlo je přesolené a vyschlé. Konec dobrý, všechno dobré; nejlépe dopadne dezert. Míša řezy jsou sice díky absenci kakaa v obrácené barevnosti, ale chuť je dobrá a odpovídá receptu. Uf! Vojta si jistě v závěru večeře vydechl, i když večer byl díky jeho pohostinnosti a nekonfliktní povaze přátelský a zábavný. Svým hostům nakonec odvážně zazpíval; že by šlo hostiteli hlavně o toto?

Středa: Stavitel Marek (23) chtěl být kuchařem, ale ani jako amatér se nemá za co stydět. Drží se svého motta: dělám, co mě baví…

I Marek je introvert a nemluva, který se zatím moc neprojevoval. Je to stavitel, který chtěl být v mládí kuchařem, proto se už všichni těší, co u něj po včerejšku ochutnají. V kuchyni se rád realizuje a některá jeho jídla jsou jako z luxusní restaurace. Také do svých surovin asi nejvíce investoval, protože nejen postupy, ale ani ingredience mladý hostitel neponechává náhodě. Jenže hosté u stolu (kromě Chorvata Vlada) některé moderní trendy přesto neocení. Již v předkrmu, což je škvarková pomazánka s pošírovaným křepelčím vejcem, někomu nevoní škvarky, jiný zase nedůvěřuje křepelčím vajíčkům.

Hovězí vývar hostitel táhl přes celou noc a procedil přes své, doufejme, čisté tričko, aby byl čiročirý. Snad v něm nezbylo moc aviváže a polévka bude vonět jen po hovězím mase a nahrubo pokrájené zelenině, zavářka chybí. Skutečným vrcholem večeře je jehněčí hřbet v bylinkové krustě s bramborovým pyré a krémem z kozího sýra. Kaše s přídavkem řepy je obarvená do červena, maso je, jak má být, ještě narůžovělé, což ale trochu vadí oběma dámám i Vojtovi. Nakonec ale všichni uznají, že hlavní chod je prostě lahůdka, stejně jako hruška vařená v čaji a bílém víně s vanilkovou zmrzlinou. Ta je domácí a to se cení. Na jídlo se sice chvíli čeká, ale s tím si hostitel celkem vtipně poradí, když sklidí ze stolu a zatímco on maká v kuchyni, návštěva hraje ping pong.

Čtvrtek: Invalidní důchodkyně Lenka (51) je mistryní ve výrobě těsta. Šokuje svým bydlením a pobaví záchranářským kurzem.

I když se hosté těšili, že pojedou konečně do domečku, po příjezdu k Lence jsou v šoku. Je to staveniště a kolem je skoro smetiště. Hostitelka bydlí v domku, který potřebuje rekonstrukci jako sůl, se synem, vedle žije její bývalý přítel. Toho vyhodila a on jí teď dělá schválnosti, jak uvidíme. V místnosti, kde se bude večeře odehrávat, je ale čisto, chvílemi i teplo, topí se v kamnech a Vlado musí občas přiložit, když nechce mrznout. Zdravotní sestra Lenka je v invalidním důchodu, s její profesí souvisí i čtvrteční zábava. Zatím nejzábavnější – při kurzu první pomoci se nejvíce pobaví Vlado a Julija, kteří po sobě podle Lenky pokukují.

Čtvrté menu je tradičně české, ale ne vše se hostitelce, která je jinak rekordmankou při výrobě těst, povede. Co se jí ale podaří, to je úkol týdne, konečně opravdový hamburger! Uhněte těsto na domácí bulky k předkrmu, na kameru uválí domácí nudle, umíchá knedlíky a ještě upeče moravské koláče. A ty se jí prý opravdu moc povedou, ty už ale skoro nikdo nemůže. Špatně nedopadne jednoduchý předkrm, což je kuřecí salát s jablíčkem, jen by mohl být estetičtěji naservírovaný. Hovězí polévka je tentokrát i se zavářkou a hlavní chod chutná snad jen Juliji, ačkoliv ani ta není ctitelkou knedlíků. Vlado si dá ke španělským ptáčkům raději pečivo, které jako správný jižan konzumuje i k polévce, protože jako Chorvat prostě houskové knedlíky neocení. Omáčka mu připadá bez chuti a ani hovězí ptáčky mu nic neříkají, dokonce ani Vojtovi, tomu ale od jeho nepovedené večeře nechutná už skoro nic.

Pátek: Šlachovitý a svérázný borec Vladimir (31) pochází z Chorvatska a je kořením pražského týdne

„Vítám vás ve svém spacím pokoji,“ utahuje si ze svého malého bytu v Čakovicích Chorvat Vlado, který mluví hodně a skoro bez přízvuku a pracuje jako IT. „Spolubydlícího mám, je to kocour Daniel,“ prozradí o svém soukromí. Co všechno ale objeví soupeři při šmejdění? Kuchyně, kde bude vařit, je moderní a prostorná. Bude se v ní připravovat mezinárodní, chorvatské i rodinné menu. „V žádném případě si nedovolím říct, že jsem dobrý kuchař,“ říká o sobě skromně poslední hostitel. V kuchyni se ale pohybuje s jistotou a pěkně mu to odsýpá. Vladimir není žádná leklá ryba, soupeři se proto připravují na to, že je čeká „jedna velká show“. Prostírání u Vlada je chlapsky strohé, bez ubrusu, přípitek je překvapivě nealko.

A opět je to Vojta, co zase něco nejí – tentokrát žampiony. Ostatním přijde ostrý předkrm chutný, ale postrádají v něm parmazán, který byl uveden v menu. Kromě hub si nakonec pochutná i Vojtěch, dokonce chce přidat. Fazolová polévka „pasulj“ je chutná, sytá a hodně hustá. „Hlavní chod (roastbeef s pepřovou omáčkou, rozmarýnové brambory) podle mých očekávání nedopadl, zklamal jsem především sám sebe,“ přiznává hostitel nad tužším masem, ale omáčka i brambory jídlo nakonec zachrání. A co především zachrání kuchařskou čest posledního hostitele, to je dezert „maminčiny kostky“. Vlastně jsou to Míša řezy, tak jak mají vypadat, s pěknou vrstvou čokolády a podle Julije asi nejlepší dezert týdne. Vladimir je férový a při večeři na sebe práskne, že nestihl úkol týdne. Bude mu to mít někdo za zlé? A co čeká hosty jako zábava? Další užitečný kurz, tentokrát sebeobrany, protože to je jeden z mnoha Vladových koníčků. A třeba by se mohl i někdy hodit. I když radši ne…

Kdo ze soutěžících se uvolí dělat figuranty? Najde se mezi nimi nějaký taktik? A kdo to nakonec v Praze celé vyhraje? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 10. 2024

Zařízení, na kterém jste závislí ve svém každodenním životě, může dnes náhle selhat. To vás může uvrhnout v paniku, ale nespadněte do této pasti. Zavolejte příteli, který se v těchto věcech vyzná, nebo přivolejte odborníka. V takových chvílích je nejlepší se poruchou netrápit, ale prostě ji co nejrychleji odstranit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.