Prostřeno! Podíváme se do mládeneckého doupěte, kde bydlí deset mužů!
Prostřeno! Podíváme se do mládeneckého doupěte, kde bydlí deset mužů!
Prostírat se bude opět v našem hlavním městě. V Praze se u stolu setká poměrně mladá parta, která se bude snažit nejen o hlavní výhru 60 tisíc od soupeřů, ale i o dalších 30 tisíc od diváků. Ti svými hlasy každý den rozhodují, jak jim je ten který hostitel sympatický a který nakonec od nich kromě finanční odměny získá i řád Zlaté vařečky. Prahu budou tentokrát reprezentovat dva muži, docela fešáci, které dělí generace. A tři ženy – sebevědomá Slovenka Dana, rošťácká sexy servírka Helena a nejmladší Dorota, která je naopak spíš decentní a uzavřená. Oba pánové překvapí svým bydlením, diváci si přijdou na své. Uvidí ateliér zcestovalého fotografa a mládenecké doupě, kde žije desítka mladých mužů! Možná už tušíte, jak to tam asi vypadá! Prostřeno! je sice tak trochu i o bydlení, ale hlavně především o jídle. Jídelníčky jsou tentokrát pestré i cizokrajné. A jaký úkol týdne na soutěžící čeká? Kdysi se na ně stály fronty, ale dnes je jich všude spousta. Neměl by být proto žádný problém vyrobit z nich úkol týdne – zadání zní banány. Nebo to problém bude? Kdo to v Praze vyhraje? Uvidíte v dalším premiérovém Prostřeno!
Pondělí: Slovenka Dana (31) své hosty neohromí, překvapí vlastním systémem bodování i rejstříkem jídel, která nejí, ten dokonce během týdne pěkně nabobtná
První hostitelku Danu už trochu známe, protože to není tak dávno, kdy v pořadu vařil její muž, bývalý policista Alex. Mezi manžely je velký věkový rozdíl a Danin manžel je na svoji akční ženu náležitě pyšný. Sám v pořadu neuspěl a ona by to ráda napravila a vyhrála. Je na mateřské dovolené a peníze by se rodině určitě hodily. Jenže – kuchařka Dana moc nekoření a zvolí jednoduché a levné menu, které jí zase nedá až tak moc práce. Sebevědomá Slovenka očekává, že ostatní její večeři ocení a také budou během týdne respektovat její dost omezený rejstřík pokrmů. Miluje hlavně sladké a také pořádná porce nepečeného dezertu soupeřům v pondělí chutná asi nejvíce. Na předkrm návštěva dostane jednoduchý sýrový toust z toustovače, polévka je zeleninová, také velmi prostá, chuť chtěla hostitelka dohonit čtyřmi masoxovými kostkami! Na hlavní chod se hosté těšili, brynzové halušky jsou oblíbené a žádané, jenže… Recept je trochu jiný než ten, co většinou známe, a halušky plavou v tuku. Na úkol týdne se první kuchařka vykašle, ale u druhých to pak komentuje. Dana je prostě hráčka, ale to nejdůležitější, co měla pro svou výhru udělat, nezvládla. Její večeře ani zábava s vázáním kravat prostě není žádný nezapomenutelný zážitek.
Úterý: Světácký fotograf Tomáš (54) pozve hosty do bytu, který je zároveň jeho ateliérem plným bizarních kuriozit
I když je Tomáš nejstarším účastníkem soutěže, působí mladším dojmem a je to zajímavý hostitel. Se svojí profesí fotografa procestoval celý svět, vyrůstal v Amsterodamu, pobýval v Paříži a fotil i na vládních výpravách. Nyní žije v bytě a zároveň ateliéru na Jarově. Má jistě co vyprávět, co se týče zájmů je trochu podivín, doma má plynové masky, helmy, malé rakety a podle holek leží na těchto artefaktech i hodně prachu. Jaký kuchař bude dvojnásobný rozvedený otec? Přestože si Tomáš svoje vaření nijak zvlášť nekomplikuje, hostům u něj chutná, předvede vyrovnaný výkon a také své soupeře dobře pobaví, alkoholem nešetří. Jeho menu je také trochu světácké, i když začne dobrotou, jakou si může docela snadno udělat každý doma. Jde o plněný vydlabaný hermelín, který se musí trochu uležet – pokud to ovšem vydržíme. Hermelín má skoro každý rád, ale s polévkou hostitel trochu zariskoval. Studený pórkový krém vzbudí u soupeřů trochu obavy, přece jen nejsme na podobný typ polévek zvyklí. Nakonec je ale prý tak lahodný, že někteří hosté si dokonce přidají. Úterní hlavní chod míří do Asie, Tomáš má – na rozdíl od Danky – pikantní a pálivá jídla rád. I když tentokrát se krotí a jídlo zmírní i lahodná chuť rýže basmati. Osvěžující je sladká tečka – ovocný dezert zapečené broskve. A čím Tomáš mile překvapí? Vyrobil si vlastní hru s vlastními pravidly – a to se cení, stejně jako to, že nezapomněl ani na úkol týdne.
Středa: Operátor call centra Vojtěch (25) je nadšený sportovec a žije ve sdílené domácnosti jak z amerického seriálu
Středeční večeře se bude podávat u mladého operátora call centra a lyžařského instruktora Vojty. Ten žije v domě spolu s devíti dalšími mladíky, dům by to byl celkem komfortní, ale přímo si žebrá o generální úklid. Kluci to ale asi neřeší, Vojta líčí svůj život jako takový nepřetržitý mejdan, zatím mu prý o nic nejde a takhle mu to vyhovuje. Vojta také straší tím, že skoro vůbec nevaří, a prázdné krabice od pizzy tomu nasvědčují. Tentokrát mu ale s jeho jídelníčkem radily starší sestry a on na jejich doporučení myslí, stejně mu ale všechno stoprocentně nevyjde. Středeční večeře má k dokonalosti docela daleko. Danka nejí žampiony, které jsou hlavní částí předkrmu, ale zjistíme, že toho nejí už docela hodně a Vojtu zajímá, jak to tedy má. Také nezná dýňovou polévku, ale dá si jen pár lžiček, protože žádná láska na první ochutnání z toho u ní také nehrozí. Ostatní ale polévku docela chválí a Tomáš se ukáže jako hodně tolerantní host. Vojtovi se ale bohužel moc nepovede hlavní chod. Všichni se těšili na steak se šťouchanými bramborami, jenže vepřová panenka se nedá skoro ukrojit, také se na jídlo čeká. Na povrchu má vepřové tak vypečenou kůrčičku, že křehká Dorota nemá ani sílu sama sousto uříznout, někdo si ale přidá smetanovou šafránovou omáčku. Bude s Vojtěchem alespoň legrace? Bude, Vojta pro své hosty připravil akční bojovku, která se zčásti odehraje v exteriéru na zahradě. Dal si s ní práci a hosty pobaví. Jak dopadne sladká tečka, vaflové jednohubky? Maličké, trochu suché a s domácí marmeládou.
Čtvrtek: Mladá servírka a maminka Helena (24) řeší, kde bude vůbec vařit, ale vařit umí a na jídlo se vyplatí počkat
Helena působí jako životní pohodářka, ale nemá to lehké. Hlavně ve čtvrtek ne. Její den začíná poněkud dramaticky. Tak trochu se zrovna stěhuje, a tak trochu nemá kde vařit. Naštěstí na poslední chvíli sežene útulné útočiště u známých. A protože si vybrala hodně ambiciózní menu, je možné, že se bude v neznámém prostředí hůře orientovat. A pravda je, že hosté se ve čtvrtek hodně načekají, naštěstí se mohou jít pokochat pěkným výhledem na terasu, počasí je příznivé a skleničky plné. Vyplatí se to čekání na večeři ve stylu letem světem? Na předkrm je paštika „vlámské krůtí paté s červenou řepou na rukolovém lůžku, podávané s žitným bochánkem“. Hostitelka měla strach z bochánku, se kterým trochu válčila a snad ho i přesolila, ale výsledek, krásně naservírovaný, všem chutná. Tomáš si myslí, že Helena je prostě takový kuchařský talent, umí jídla nejen naservírovat, ale i dochutit. A bude se podávat další studená polévka – tentokrát balkánský okurkový tarator s ořechy a česnekem. Toho je snad prý až trochu moc… Vynikající by byl hlavní chod „provensálské pečené kachní prso s višněmi, grilovaný kozí sýr, bramborový fondán“, který nebyl určitě levný, bohužel brambory dušené v cideru nezměkly, byly skoro syrové, přesto si ale kuchařka vysloužila chválu. Nikoho nezarmoutil ani lehký italský dezert s jahodami, na úkol týdne ale čas hostitelce nezbyl.
Pátek: Ve finále ochutnají Pražáci vegetariánské menu nejmladší hostitelky Doroty (19)
Poslední hostitelka působí spíš introvertním dojmem, moc se neprojevuje, a i ona pozve soupeře do sdíleného bydlení. Dorota žije s kamarádkami a je tu rozhodně více uklizeno než u Vojty, byt je to hezký a prostorný. Holky přihlásily kamarádku do pořadu, protože jim často a dobře vaří. Hostitelka ale maso jí, i když to s ním nepřehání. Kamarádky ale po ní chtěly, aby připravila vegetariánské až veganské menu a ukázala, že i takové zdravé a dietní jídlo může být chutné. Něco o své vegetariánské minulosti prozradí u stolu i včerejší hostitelka, je to prostě aktuální a vděčné téma. Jak to bude v pátek? Pochutnají si hosté? Dorota má smůlu, nějak se jí nedaří upéct domácí pečivo, to na předkrm (olivové paté a avokádová pomazánka s chlebem) se moc nepovede, ale rostlinné pomazánky jsou chutné. Cuketová polévka je další jemný zeleninový krém. Mladá amatérská kuchařka nejvíce spoléhá na „vegetariánský burger s batátovými hranolky“, ovšem hlavní chod má problém. Bulky se v troubě spálí na uhel a skončí v odpadkovém koši, Dorota musí improvizovat, navíc ani příloha, zeleninové hranolky, nejsou nic moc. Hostitelka má po náladě, ale drží se, protože ještě musí uspořádat hru s papírky na čele a zvládnout „raw kakaovo-datlový koláč“. Jemný, nepřeslazený dezert sice nevypadá zvlášť vábně, ale dopadne mnohem lépe než hlavní chod. A všichni jsou už natěšení na finále celého pražského týdne. Koho tentokrát potěší výhra ve výši 60 000 korun?
Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!