Prostřeno! Pondělní hostitelka skoro vyhoří! Přijedou hasiči?

Prostřeno! bude tentokrát v Moravskoslezském kraji. O šedesát tisíc korun se utkají čtyři ženy a jediný muž. Ten se ale určitě neztratí.

Hostitelé jsou téměř vrstevníci, spojuje je většinou láska k dobré, zdravé a racionální kuchyni, dokonce je mezi nimi i jedna veganka. Ta je ale pohodová… Vymyká se mladá maminka Růžena, která si s jídlem moc práce nedá a kritiku od soupeřek těžce nese. Úkolem týdne budou jednohubky. Těšit se můžeme i na pár domácích zvířátek, tentokrát želvu, samozřejmě pejska a také dvě fretky.

Soutěžící budou kromě hlavní výhry opět bojovat i o přízeň diváků, která jim může přinést dalších 10 tisíc navíc. Ze stejné částky se může těšit i jeden z hlasujících diváků. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!

Pondělí: Mladá maminka Ivana (28) zvolila neotřelé, zdravé a mezinárodní menu a nastavila celkem vysokou laťku. Ne všichni to ale ocení…

První maminka na mateřské se rozhodla pro francouzskou kuchyni a na surovinách nešetřila. V moderních gastronomických trendech se evidentně orientuje, jenže… Nervozita samozřejmě sehrála svoji roli, také překvapení z toho, že přišla veganka Jana, nebo naopak Růženka, která o moderním vaření nemá ani potuchy. Nerozumí snad ani českým pojmům, jako je candát a pštros: tyto ne zcela frekventované pochoutky dnes dostanou hosté šanci ochutnat. Ivana se při vaření nevyhýbá bílému vínu, které přidá do úvodního candáta s ratatouille, středomořská zelenina pustí trochu více šťávy. A dost polosladkého vína je také ve francouzské cibulačce, kterou veganka Jana neochutná kvůli máslu a sýru, který cibulačka obsahuje.

Dva druhy omáček a batátové hranolky jsou přílohou k hlavnímu chodu, což je pštrosí steak s grilovanou zeleninou. Kvalitu masa ovlivnil incident v kuchyni. Hostitelce při flambování chytila pánev, skoro i digestoř. Mnohem lépe prý tohle jídlo dopadlo při soukromém zkušebním Prostřeno! To si hosté právě prohlížejí jako video během čekání na hlavní chod, když uslyší hostitelčin křik z kuchyně. Nakonec dostanou maso poněkud propečené a tuhé a přílohu vystydlou. O tom, že Ivana ale umí vařit a péct, soupeře přesvědčí dezert profiterolky z odpalovaného těsta. To není úplně snadný moučník a hostitelce se povede tak, jak má vypadat. O tom, že gastronomie je její koníček, přesvědčí i svou zábavou - kulinářským kvízem, kde si ale pro zmatení soupeřů některé věci prostě vymyslí.

Úterý: Růžena (22) spoléhá na to, že když vaří denně pro rodinu, bude to stačit i pro hosty. To se ale spletla…

Růžena sice tvrdí, že často a úspěšně vaří, ale hosté budou zaskočeni. Navíc, když většina z nich miluje zdravou nebo bezmasou stravu. Samá slanina, sádlo a jíška, nic pro veganku Janu, ale ani pro Vlastu, která drží dietu, nebo pro Ivanu. „Chlap mi říkal, že umím skvěle vařit, tak jsem chtěla, ať mé jídlo ochutnají i ostatní,“ říká druhá hostitelka o svém motivu, proč se do soutěže přihlásila. „Taková typická hospodská strava,“ myslí si o úterním menu ostatní. Snad jen Jiří se těší na výpečky se zelím a knedlíkem a na čočkovou polévku. Ani jemu se ale nezdá předkrm – pochoutkový salát, který si pamatuje spíš jako svačinku na šachtě. A to ještě nikdo neví, že knedlík bude kupovaný a pečivo rovněž! Při šmejdění v ložnici čeká pověšené prádlo a hosty překvapí, že rodiče spí s dítětem v manželské posteli.

Ale co holkám vadí nejvíc? Upatlané nádobí… Růžence je z toho do pláče, následuje chaos v příborech, Jana samozřejmě nejí uzené v přesolené čočkové polévce, takže ani s druhým chodem nemá hostitelka úspěch. Ivana do sebe pár lžiček ze slušnosti vpraví, Vlasta nesnáší luštěniny. Chutná polévka vůbec někomu? Jiřímu, jenže polévka je bohužel ještě ke všemu studená. Hlavní chod s kupovaným knedlíkem a vysušeným vepřovým, kterého je málo, to je opět propadák. Růžena se bála, že jí knedlík nevykyne, tak se na partnerovu radu radši spolehla na ten z obchodu. Prý ho aspoň dobře ohřála… A jaký vrchol korunuje její dílo? Jako dezert je připálený ananas s rozinkami, k tomu opět špinavé lžičky a navrch šlehačka ve spreji, tenhle večer mohla zachránit snad jen zábava… Bohužel, i ta je jak ze základní školy. Když hostitelka přemývá už podruhé nádobí, je pěkně naštvaná. Myslí si, že je to vina hostů, kteří se na ni domluvili, a slibuje pomstu…

Středa: Vlasta (30) drží dietu a svým soupeřům dopřeje zdravé menu se spoustou zeleniny a ovoce. Válečná sekera mezi ní a Růženou je vykopaná a od včerejška se brousí…

Vyučená čalounice Vlasta se snaží hubnout, proto se soustředí na zdravou a racionální stravu. Sama si například umele žitnou mouku, prý má pak mnohem lepší a jinou chuť! Ta přijde na mini-pizzy s mozzarellou a rajčátky, což jsou spíš plněné a grilované bagetky. Ale co to? Růženka vrací špinavý nůž a v jídle našla zapečený vlas! Vlasta má pech! Jinak je předkrm chutný, ale hosté by spíš ocenili skutečnou pizzu. Na dýňovou polévku Vlasta zvolila máslovou dýni, která je chuťově jiná a bude předpečená. „Neskutečně mě otrávila, nebaví mě to,“ říká na Růženčino chování a nechutenství hostitelka. Zato ji může potěšit Jiří, který si myslí, že polévka je stejně dobrá, jako by ji prý uvařil on sám. Jen těch dýňových semínek mohlo v polévce plavat méně, ale jinak všechna čest….

A Růža pohaní i hlavní chod - hovězí kuličky se švestkovou omáčkou a bramborovo-mrkvovým pyré. Švestková omáčka je prý hnus… „Všichni u stolu se ke mně chovají, jako kdybych tam nebyla, jako bych byla nějaký vzduch,“ stěžuje si pak Růžena. Vlasta tuší, že tuhle soupeřku svým jídlem nedostane, tak se aspoň snaží zapůsobit na Janu a udělá pro ni zvláštní porci hlavního chodu. A místo hovězích kuliček pro ni uválí kuličky z čočkové mouky a uzeného tofu. A zatímco se kuličky dělají, bude zábava. Každý si může umíchat svůj domácí chléb. Zdravá kuchyně je zkombinovaná s kardio zábavou, vařečky jedou naplno. A je to docela fuška… Na účastníky ale ještě čeká chutný hlavní chod a domácí banánová zmrzlina s mákem. Ví vůbec Růženka, co je to mák?

Čtvrtek: Veselá veganka Jana (30) je prý v soutěži proto, aby „lidé viděli, že i vegani mohou být tlustí…“

Pánská kadeřnice Jana pozve své hosty do zbrusu nového domečku, kde bydlí s manželem. Je romantický a zařízený ve stylu Provence. Jana je sice veganka, ale veganka mlsná. Svá jídla ráda smaží, miluje hranolky a ostré chutě. A svůj jídelníček si pestří spoustou neobvyklých surovin. Například její tatarák samozřejmě nebude z masa, jak se bojí Růžena, která syrové maso nepozře, ale z rýžových chlebíčků! Kdo to pozná? Následuje pekingská polévka, která je ostrá po chilli, zde asi kuchařka skutečně přestřelila. Růžena s ostatními nejprve nesouhlasí, pak ale z polévky skoro přijde o hlas a musí si pomoc panáčkem. Je to zdařilý herecký výkon, nebo má opravdu tak citlivé hrdlo? To ví nejlépe asi jen ona.

Nevšední produkty obsahuje i hlavní chod. Domácí hranolky s Janinou oblíbenou solenou cibulí jsou klasika, ale doprovází je „černé ragú“, které je prý z ovoce – chlebovníku. Tak to je určitě pro všechny premiéra. Veganská kuchyně v Janině pojetí není propadák – hosté si pochutnají i na jemném „čoko tofurníku“. Hostitelka si dá s přípravou večeře totiž opravdu hodně práce. Nejvíc to ale kazí Růžena, která si chce s Vlastou vyříkat vše o úterku a o údajně špinavém nádobí. Jana se ale nenechá, svůj večer zvládá dobře a pro hosty připraví zábavu se zavázanými očima. I ta souvisí s její veganskou kuchyní…

Pátek: Jiří (30), ač masožravec, se kvůli efektu překvapení rozhodne připravit téměř veganské menu a na sídlišti uspořádá ohnivou show

Holky jsou moc zvědavé, jaké překvapení jim přichystá jediný chlap skupiny. Tuší nějakou kulišárnu. Jirka je takový drsňák – lebky, drápy, piercing, tetování, oblíbená černá. Poslední hostitel toho má ve finále hodně. Ještě než začne vařit, jde se ucházet o nové zaměstnání, které nutně potřebuje. Holky se bojí, že v jeho bytě bude nepořádek, ale Jiří se docela snažil, aby se jim u něj líbilo. Šmejdění v ložnici plné erotických pomůcek děvčata zaujme. Doma má hezkou moderní kuchyni a rád v ní vaří. I vyučený kuchař Jiří připraví téměř veganské menu a Jana, která by se z toho měla těšit, je zklamaná! Prý od takového chlapa čekala něco těžšího… Zato Vlasta je ráda. Jiří se představí jako pozorný hostitel, snaží se dolévat, dívkám se věnuje, vykládá jim historky ze svého veselého života plného párty a při tom odbíhá do kuchyně, aby nic nezanedbal.

Je trochu nervózní, na výsledku mu záleží, teče z něj pot. O svém menu se radil s tetou a soupeřkám trochu vadí, že některé suroviny do atraktivního dezertu prý tetička i vyráběla. Předkrm – rajčatový tatarák s domácí focacciou je příjemné překvapení, polévka je rustikální bramboračka se spoustou zeleniny a hub, servírovaná z polévkové mísy a správně horká. Hlavní chod - zeleninové pyré a plněná zelenina - je možná zdravý až moc. Navíc Jana nejí houby, Vlasta pro změnu celer, Jiří bude muset trochu improvizovat. A při přípravě sladkého „čoko překvapení“ projeví velkou trpělivost. Rozpustí si Jiří vousy, jak ho o to žádá Vlasta? Bude to největší překvápko finále? Nebo to bude žonglování s ohněm, jeden z koníčků svérázného hostitele? Ohnivá show je určitě nejlepší zábavou celého týdne. Baví se nejen holky, ale celé sídliště, kde Jiří žije…

Kdo to v Moravskoslezském kraji nakonec vyhraje? Jediný muž, nebo některá z žen?

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 2. 2024

Berani, dnes si dejte pozor na právníky, bankéře a burzovní makléře. Jeden z nich se vás pravděpodobně pokusí uvést v omyl nepřesnými informacemi. I když je možná v jeho či jejím zájmu, abyste tyto informace brali za bernou minci, rozhodně to není ve vašem zájmu. Udělejte si vlastní průzkum a zjistěte si všechna fakta, než se pustíte do finančních investic, které vám někdo doporučuje.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.